Clădirea în care s-a decis candidatura lui Al. I. Cuza la domnia Moldovei va fi redeschisă publicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi, clădirea în care s-a decis candidatura lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei, a fost înfiinţat în 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Române.

image

Muzeul de Istorie Naturală din Iași va fi redeschis publicului pe 23 ianuarie 2024, pentru a omagia astfel 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească. În ziua de 3 ianuarie 1859, într-una din sălile de la etajul imobilului în care funcţiona Muzeul de Istorie Naturală, s-a decis candidatura ca domn al Moldovei a colonelului Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a însemnat declanşarea procesului unirii Principatelor Române, preambulul creării Statului Unitar Naţional Român. 

Lucrările de reconsolidare şi modernizare a Muzeului de Istorie Naturală din Iaşi au fost demarate în 2019 şi derulate cu finanţare europeană, în valoare de circa 2,7 milioane de euro.

Muzeul de Istorie Naturală şi-a recăpătat strălucirea odată cu încheierea lucrărilor de consolidare şi reabilitare. Am cumpărat şi dotările specifice, astfel încât frumosul edificiu să reintre cât mai curând în circuitul cultural al oraşului nostru. Astfel, chiar în preambulul evenimentelor prin care vom celebra actul istoric de la 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române, marţi, 23 ianuarie, de la ora 13.00, vom inaugura acest monument istoric unde s-a decis candidatura lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei", a anunţat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași. 

Muzeul de Istorie Naturală din Iași    Sursa foto: Primăria Municipiului Iași
Muzeul de Istorie Naturală din Iași Sursa foto: Primăria Municipiului Iași

Fosta casă Rosetti, care este corpul A al Muzeului de Istorie Naturală, a fost construită în secolul XVIII şi este o clădire de patrimoniu. Construit în stil neoclasic, cu boltă pentru trăsuri şi parter boltit pe arce, imobilul are faţada principală orientată spre o grădină cu stejari seculari, castani şi alte specii de arbori, precum şi un gingko biloba. Curtea a fost cândva Grădina Botanică a oraşului.

Interiorul clădirii este compus din biblioteca şi sala de conferinţe ale Societăţii de Medici şi Naturalişti, trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli adăpostind colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, una cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie - paleontologie şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza".

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite