Trista poveste a celui mai vechi muzeu de istorie naturală din România. Lăsat de izbelişte de autorităţi, clădirea se dărâmă peste 300.000 de exponate de valoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai vechi muzeu de istorie naturală din ţară este închis publicului de doi ani din cauza deteriorării clădirii. Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi nu poate fi vizitat pentru că pereţii sediului în care funcţionează sunt crăpaţi şi afectaţi de infiltraţii. Vizitatorii nu pot intra în muzeu pentru că se pot accidenta. Din această cauză, instituţia a fost închisă din mai 2013.


Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi a fost înfiinţat în 1834 şi, timp de aproape 10 ani, a funcţionat în mai multe clădiri din oraş. Din 1841, sediul muzeului a fost stabilit într-un fost conac boieresc, o clădire monument istoric situată pe Bulevardul Independenţei. Aici se află în prezent în jur de 300.000 de exponate, nevertebrate, reptile de mici şi mari dimensiuni, mamifere şi păsări.

Cel mai celebru exponat al muzeului este scheletul elefantului Gaba, care a făcut cunoscută instituţia sub numele de „Muzeul Elefantului”. Acesta a murit la Iaşi în anul în care a fost inaugurat Muzeul de Istorie Naturală. Elefantul ajunsese în Molodova cu circul italian Luzzato, însă nu a mai putut pleca mai departe pentru că l-a ajuns boala şi frigul. Scheletul mamiferului a fost cumpărat de la circari cu 135 de galbeni de către domnitorul Moldovei, Mihail Sturdza. Legendele spun că pielea elefantului a fost folosită pe post de acoperiş la una dintre casele din mahalaua oraşului. Mai târziu, mai mulţi cercetători au adus pielea la muzeu unde a fost depozitată vreme de 25 de ani. Ulterior, pielea elefantului a fost ansamblată pe o reprezentare la scară reală a acestuia.

În prezent, proprietar al imobilului este primăria, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (UAIC) este administrator, fiind şi instituţia care deţine toate piesele din muzeu, iar Societatea de Medici şi Naturalişti din Iaşi are sediul în aceeaşi clădire şi proprietate asupra parterului. Muzeul nu a putut fi inclus într-un proces de renovare şi consolidare pentru că Societatea de Medici şi Naturalişti din Iaşi a dat în judecată primăria şi universitatea pentru a se stabili cine este poprietar în acte.

„Muzeul este închis publicului pentru că vizitatorii se pot accidenta. Acum aşteptăm o nouă expertiză tehnică, pentru că cea din 2007 nu mai este valabilă, după care, aşa cum s-a discutat cu primăria, muzeul va fi introdus pe o listă de proiecte europene prin care va fi consolidat. Până atunci intenţionăm să mutăm exponatele într-o clădire a universităţii, astfel încât elevii să poată admira exponatele”, a declarat prof. dr. Vasile Işan, rectorul UAIC.

Momentan exponatele din muzeu nu pot fi admirate pentru că sediul în care acesta funcţionează se află în stare avansată de degradare. Imobilul ar putea fi reabilitat cu fonduri europene, după cum a precizat primarul interimar Mihai Chirica. Acesta a anunţat că edificiul va fi trecut în domeniul public şi va fi inclus în portofoliul de proiecte al primăriei pentru exerciţiul bugetar 2014 – 2020.

„Dreptul de proprietate s-a stabilit în instanţă, am primit hotărârea definitivă prin care acest muzeu aparţine municipiului Iaşi, îl vom introduce în domeniul public al municipiului, vom genera şi hotărârea de guvern pentru inventarierea lui şi vom păstra colaborarea cu universităţile ieşene în ceea ce priveşte folosinţa sa”, a declarat Chirica, potrivit Ziarului de Iaşi.

Vă recomandăm şi:


Capsula timpului a ajuns la Constanţa. Expoziţie cu primii cercetaşi ai Dobrogei, la Muzeul de Istorie şi Arheologie

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite