Cel mai mare pelerinaj din România a început. ÎPS Teofan, mesaj pentru credincioșii care ajung la Sfânta Parascheva de la Iași

0
Publicat:

Sâmbătă dimineață, 7 octombrie 2023, începând cu ora 7.00, la Iași a început cel mai mare pelerinaj din țară și din estul Europei. Astfel, zeci de mii de creștini au ajuns deja la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, pentru a se ruga.

Pelerinaj Sfânta Cuvioasă Parascheva 2023 SURSĂ Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Pelerinaj Sfânta Cuvioasă Parascheva 2023 SURSĂ Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Până pe data de 9 octombrie 2023, la orele serii, la moaștele Sfintei Parascheva s-au rugat peste 55.000 de persoane, iar alte câteva sute se aflau la rând, așteptând să ajungă la baldachinul așezat în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași. Aici se află moaștele Cuvioasei Parascheva, care este celebrată de Biserica Ortodoxă Română la 14 octombrie. 

Mesajul transmis de către ÎPS Teofan

Începând din dimineața de sâmbătă, 7 octombrie 2023, centrul Iașului s-a umplut de credincioși din toate colțurile țării și nu numai. Astfel, zeci de autocare au ajuns deja în capitala Moldovei.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Părinte Teofan, arhiepiscop al Iașilor, a transmis un mesaj celor care au venit la Iași, pentru a adresa Sfintei Cuvioase Parascheva cele mai puternice rugăciuni:

,,Minunat și mare este Dumnezeu întru sfinții Săi! (Psalmul 67, 36) Da, mare este Dumnezeu!

Măreția Lui se arată în bunătatea Lui, în îngăduința Lui, în iertarea Lui, mai presus de toate în iubirea Lui. Dumnezeu Cel Atotbun, Atotiertător, Atotmilostiv și Atotiubitor, ne-a îngăduit și anul acesta să ajungem la mărita sărbătoare a Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva cea mult folositoare. <<Pentru numele lui Hristos au plecat la drum>>, spune Sfântul Evanghelist Ioan în cea de-a treia sa scrisoare.

Pentru numele lui Hristos, cete de pelerini din Moldova, din țară, din afara ei, au plecat la drum spre Iași. La Iași îi așteaptă Sfânta Parascheva și Sfântul Andrei Criteanul, propovăduitorul pocăinței.

Doi mari sfinți ai Bisericii care au mărturisit în viața lor despre trăirea lor în Hristos, despre împărtășirea lor cu Duhul Sfânt, despre iubirea lui Dumnezeu Tatăl pe care au simțit-o adânc în inima lor. Sfânta Parascheva și Sfântul Andrei, precum odinioară Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, arătând spre Domnul Hristos ne spun: <<Faceți tot ce vă va spune el!>>.

Și El, Domnul Hristos, ce ne spune? <<Eu sunt Lumina lumii>> (Ioan 8, 12). <<Eu sunt Calea, Adevărul și Viața>> (Ioan 14, 6). <<Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi>> (Matei 11, 28).

Da, suntem osteniți și suntem împovărați. Și dorim, pentru o clipă, să ne odihnim lângă sfintele moaște ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Andrei, Episcopul Cretei, cu cuvântul său atât de minunat și adânc, rostit ca rugăciune îndeosebi în timpul Postului celui Mare: <<Miluiește-mă, Dumenzeule, miluiește-mă!>>.

Sfinții lui Dumnezeu ne dau putere din puterea pe care au primit-o de la Domnul Hristos. „Fiți următori mie, spune Sfântul Apostol Pavel, precum sunt eu următor lui Hristos>> (I Corinteni 11, 1).

Îl rugăm pe Dumnezeu, ca prin rugăciunile Sfintei Parascheva și ale Sfântului Andrei Criteanul, să ne ocrotească pe toți.

Să însoțească cu înger păzitor pașii pelerinilor care se îndreaptă spre Iași.

Să îi însoțească apoi, cu aceeași putere dumnezeiască, să ajungă cu bine fiecare la casa lor.

Dumnezeu să se milostivească asupra noastră, a tuturor, pace sufletească și sănătate trupească să ne dăruiască, și să se împlinească și în noi cuvântul pe care Sfântul Apostol Iuda, nu Iscarioteanul, ci apostolul cel fidel al lui Hristos l-a spus: <<Milă și pace vouă și iubirea să se înmulțească peste toți!>> (Iuda 2).

Dumnezeu să ne binecuvânteze cu al Său har și cu a Sa iubire de oameni.

Amin.

Așa să fie", a transmis ÎPS Părinte Teofan. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite