Cel mai mare pelerinaj ortodox din Estul Europei. Peste 10.000 de pelerini așteaptă să se închine la Sfânta Parascheva

0
Publicat:

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva a fost scoasă din Catedrală şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult. Dacă în alţi ani preoţii pregăteau totul în jurul datei de 10 octombrie, acum pelerinii se vor putea închina mai multe zile la Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Foto Silviu Cluci
Foto Silviu Cluci

A început cel mai mare pelerinaj ortodox din Estul Europei, al Sfintei Parascheva. Calendarul evenimentelor a început sâmbătă dimineață, 7 octombrie 2023, cu o săptămână înainte de 14 octombrie, ziua prăznuirii. Un sobor de 32 preoţi, conduşi de PS Nichifor Botoşăneanu, a purtat racla cu moaştele Sfintei Parascheva în procesiune. Au fost patru opriri, câte una în dreptul fiecărui colţ al catedralei.

Mii de pelerini au fost prezenți, sâmbătă dimineaţă, la scoaterea în procesiune a raclei cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a avut loc în jurul Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi, iar la rândul format pe străzile din jurul catedralei aşteaptă deja mii de pelerini.

La momentul publicării acestui articol, 12.000 de pelerini aşteaptă deja la rând, autorităţile aşteptând cel mai mare aflux de pelerini în perioada 13-14 octombrie. 

 Procesiunea scoaterii spre închinare a moaștelor Sf Parascheva   Foto Silviu Cluci
Procesiunea scoaterii spre închinare a moaștelor Sf Parascheva Foto Silviu Cluci

Cei mai mulţi pelerini sunt din Voluntari, ei fiind aduşi la Iaşi cu 150 de autocare. Autorităţile estimează că aproximativ 350.000 de persoane vor participa la pelerinajul religios de la Iaşi.

Alături de sfintele moaşte ale Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse anul acesta spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta), şi sfintele moaşte ale Sfântului Andrei Criteanul.

De mai bine de 350 de ani, oamenii din ţară şi de peste hotare vin la Iaşi să îi spună Sfintei necazurile şi să ceară ajutor.

Sfânta Parascheva s-a născut aproape de Istanbul, în prima jumătate a secolului al XI-lea. A moştenit o mare avere de la părinţi, dar a dat totul săracilor şi şi-a dedicat întreaga viaţă Mântuitorului. Se spune că este izvor de binecuvântare sufletească şi trupească pentru cei care o cheamă în rugăciune.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite