Sf. Parascheva, Iași: peste 30.000 de pelerini în prima zi, cu scaune de acasă și pregătiți să aștepte chiar și 14 ore

0
Publicat:

Timpul s-a dilatat într-un lung șir de pelerini. Credincioșii stau ore întregi la coadă pentru a ajunge la racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva. Mitropolia Moldovei şi Bucovinei estimează că duminică, 8 octombrie, va fi una dintre cele mai aglomerate zile ale cunoscutului pelerinaj de la Iași.

Pelerini la Sf. Parascheva  Foto Oana Nechifor
Pelerini la Sf. Parascheva Foto Oana Nechifor

Aproximativ 30.000 de persoane s-au închinat la moaștele Sfintei Parascheva, în primele 24 de ore ale pelerinajului organizat în acest an la Iași. Timpul de așteptare depășește zece ore. În fiecare oră, ajung la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva să se închine aproximativ 1.000 de persoane. 

Mii de pelerini au făcut noapte albă și au înfruntat temperaturi de nici 2 grade Celsius. Pentru bătrâni, drumul e mai greu și așteptarea mai lungă. Însă, pentru a putea rezista, unii au mai ieșit din rând să își odihneasca picioarele, iar alții au venit cu scaune de acasă.

Sute de autocare din toată ţara au blocat stăzile oraşului, venite în Capitala Moldovei cu pelerini, majoritatea din Voluntari. 

Credincioșii se roagă pentru sănătate și îi mulțumesc Sfintei Cuvioase Parascheva pentru ajutor. „Venim din Vrancea. Miracolul ne-a determinat să venim la Sfânta. Ne rugăm pentru sănătate, spor de muncă”, spune unul dintre pelerni. 

Pelerini la Sf. Parascheva  Foto Oana Nechifor
Pelerini la Sf. Parascheva Foto Oana Nechifor

Sute de jandarmi, pompieri, poliţişti, pompieri, voluntari, paramedici, personal medical de la Serviciul de Ambulanţă sunt la datorie pentru desfăşurarea fără probleme a Pelerinajului la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Organizatorii estimează participarea la pelerinaj a cel puţin 350.000 de persoane, inclusiv participanţii la procesiunea „Calea Sfinților" de duminică şi la „Sfânta Liturghie Arhierească", oficiată sâmbăta viitoare, 14 octombrie pe scena din fața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Suntem pregătiți cu toată unitatea, ca în fiecare an. Realizăm aceleași măsuri, pe aceleași străzi și culoar unic, pentru a reduce pe cât posibil timpul de așteptare”, spune general de brigadă Ion Sandu, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău. 

Pe întreaga perioadă de desfășurare a pelerinajului, vor fi prezenți în stradă cel puțin 150 de jandarmi și 80 de elevi de la Școala de Subofițeri de la Fălticeni, dar și 160 de polițiști. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite