Cartelul sexului de la Roma, deţinut de români: răfuieli cu pistoale şi bâte, sute de mii de euro câştigaţi din prostituţie

0
0
Raj Costache este unul dintre proxeneţii care s-au îmbogăţit de pe urma prostituatelor de la Roma FOTO Roma Today/Facebook
Raj Costache este unul dintre proxeneţii care s-au îmbogăţit de pe urma prostituatelor de la Roma FOTO Roma Today/Facebook

Aproape 50 de tinere din Iaşi, multe dintre ele minore, sunt părţi vătămate în două dosare de trafic de carne vie instrumentate de DIICOT. Ele au povestit procurorilor cum au ajuns să se prostitueze la Roma şi cum au obţinut sute de mii de euro pentru proxeneţi.

Două reţele transfrontaliere de trafic de carne vie ele au fost destructurate de procurorii DIIICOT Iaşi care au audiat zece de prostituate ce îşi vindeau trupul în Roma, capitala Italiei. Anchetatorii descriu într-un dosar trimis Tribunalului Iaşi suferinţele unora dintre fetele care au ajuns să îşi vândă trupul pentru a-i îmbogăţi pe proxeneţi, cea mai tânără dintre ele având doar 12 ani.

Cinci persoane sunt în prezent arestate în cele două dosare: Costache Raj, zis „Beleaua”, un apropiat al clanului Corduneanu, Mircea Cristian, zis „Katy”, Robert şi Nixen Neagu, dar şi Andrei Roman. Un alt membru important al grupării a fost Constantin Bobocel, zis „Ministraş Bombardierul”, care a murit fix în urmă cu un an, în timpul cercetărilor. Un altul, Dobrin Piţai, a reuşit să fugă şi este căutat de procurori.

„Exerciţiu” cu pistolul

Prostituatele din acest dosar ar fi ajuns la Roma începând cu anul 2011, câştigând sume de bani ce nu au fost cuantificate încă de anchetatori. De pildă, la dosar procurorii descriu cum în doar câte o lună, unele dintre fete câştigau şi până la 20.000 de euro din prostituţie, majoritatea banilor rămânând la ei.  „Ca metodă de racolare, tinerelor li se promiteau locuri de muncă bine plătite în Italia sau chiar li se spuneau că vor merge să practice prostituţia dar că vor primi o parte din banii obţinuţi. De cele mai multe ori, Mircea Cristian simula relaţii sentimentale cu tinerele recrutate convingându-le să accepte practicarea prostituţiei prin promisiunea unui viitor împreună cu acesta”, au precizat procurorii.

Fetele audiate în acest dosar au precizat că unul dintre proxeneţi, Mircea Cristian, le ameninţa că le va împuşca dacă vor îndrăzni să fugă din Italia. „Una dintre persoanele vătămate a precizat că Mircea Cristian deţinea un pistol cu glonţ, pe care l-a folosit pe un câmp în apropierea Romei, unde, de faţă cu toate fetele care erau exploatate de el, a aranjat mai multe sticle şi a tras cu pistolul. Cu această ocazie le-a arătat că este un bun trăgător şi le-a spus că dacă nu-l vor asculta le va împuşca”, au precizat procurorii DIICOT Iaşi.

Marocan bătut cu bâtele

Procurorii exemplifică situaţia tinerei Elena R., cea care avea 18 ani atunci când a fost racolată de proxeneţi. Anchetatorii spun că tânăra s-a întâlnit, în preajma Sărbătorilor de Iarnă din 2012, cu o prietenă, în zona unui internet cafe, fiind întrebată dacă nu vrea să meargă în Italia pentru a munci. Ulterior, ieşeanca a ajuns într-o casă în care se aflau mai multe persoane de etnie romă, unde Dobrin Piţai a întrebat-o dacă e majoră, controlând-o în lenjeria intimă şi luându-i buletinul şi certificatul de naştere, actul din urmă distrugându-l.

Tânăra a spus că proxeneţii i-au spus în România că va lucra la o bătrână însă după ce a ajuns în Italia a ajuns să se prostitueze la stradă. Când a refuzat să îşi vândă trupul, a fost scuipată şi lovită peste faţă, după care ameninţată că dacă nu va obţine măcar 800 de euro pe noapte va fi ucisă. A doua zi după ce a ajuns în Italia, Elena R. a avut un client marocan care a vrut să o ajute să scape din mâinile interlopilor. Marocanul a luat-o cu el însă maşina sa a fost urmărită de cea a proxeneţilor români, africanul fiind oprit la un semafor şi bătut cu bâtele. „Persoana vătămată nu a fost bătută însă a fost ameninţată că dacă mai încearcă să plece o dată, va fi ucisă. Aceasta a continuat să lucreze aproape o lună de zile, perioadă în care a câştigat peste 20.000 de euro, sumă care i-a fost luată în totalitate de Mircea Cristian”, au precizat procurorii. Elena R. a fost lăsată să plece în România după ce s-a ales cu o infecţie genitală. Cât timp a stat în Italia, alături de celelalte colege, Elena locuia în podul unei case închiriate.

Copil răpit ca metodă de şantaj

Nu toate fetele ajungeau însă să practice prostituţia în Italia. Unele dintre victime au fost lăsate în România, unde mergeau la hoteluri sau apartamente de lux pentru a-şi vinde trupul. Un exemplu în acest sens este Florentina T., cea care din 2013 până în 2015 s-a prostituat în Iaşi, sub tutela aceluiaşi Cristian Mircea.

Când a devenit prostituată Florentina avea 15 ani şi, mai întâi, a întreţinut un raport sexual cu proxenetul, la finele căruia acesta i-a spus că nu este pregătită pentru a merge în Italia şi că trebuie să mai „exerseze” în România. Cât timp se prostitua în Iaşi, Florentina T. a aflat că şi sora sa, majoră, Gabriela, se prostitua pentru acelaşi proxenet, în Italia. Gabriela era ţinută de mai mulţi ani în Italia după ce proxeneţii îi răpiseră copilul de patru ani şi îi spunea că dacă nu va continua să îşi vândă trupul îl vor ucide.
 

Iaşi


Ultimele știri
Cele mai citite