CAPACITATE 2013 Varianta 10, extrasă la Limba şi Literatura Română. Elevii au avut de rezolvat un text de Alexandru Vlahuţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima probă de la Capacitate, la Limba şi Literatura Română, a avut loc marţi, 25 iunie, după weekendul prelungit de Rusalii.

UPDATE 10.20 "Primul subiect, cu un total de 42 de puncte, a propus ca suport un fragment în proză, extras din opera ”Din durerile lumii” de Alexandru Vlahuţă, cerinţele vizând competenţe de înţelegere, explorare şi şi valorizare a textului literar, inclusiv caracterizarea unui personaj, la alegere, din fragmentul dat. Cel de-al doilea subiect, de 36 de puncte, valorifică un text nonliterar extras de pe http://www.eucitesc.ro/, iar sarcinile de lucru verifică rigoarea cunoştinţelor de vocabular, morfologie şi sintaxă dobândite în anii de gimnaziu, precum şi capacitatea de a redacta o compunere narativă (relatarea unei întâmplări, imaginare sau reale, petrecute în timpul unui concurs). În afara celor 10 puncte din oficiu, s-au acordat 12 puncte pentru redactarea întregii lucrări, distribuite pentru unitatea de compoziţie, coerenţa textului, registrul de comunicare, stilul şi vocabularul adecvate conţinutului, ortografie şi punctuaţie", precizează oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi.

Profesorii implicaţi în examen consideră că subiectele sunt mai clare comparativ cu cele de anul trecut şi le-au clasificat la un nivel mediu de dificultate. Unul dintre profesori consideră că examenul ar putea fi promovat cu minim nota 5 în proporţie de 80%.

Adevărul LIVE Capacitate 2013: află subictele la limba română şi rezolvarea lor

Examenul la Limba şi Literatura Română a început astăzi, 25 iunie, la ora 9.00, dar elevii au trebuit să fie prezenţi cu cel puţin jumătate de oră înainte de curtea liceului. După ora 8.30 nimeni n-a mai putut să intre în clasele repartizate pentru examen. 

Primul subiect din cadrul probei scrise la Limba Română presupune un text literar la prima vedere din categoria de texte studiate de către elevi.

Iată, mai jos, subiectele la Limba şi Literatura Română extrase astăzi, 25 iunie:

image
image

În jur de 7.000 de elevi de clasa a VIII-a s-au înscris în judeţul Iaşi pentru Evaluarea Naţională 2013, promovat până în urmă cu trei ani cu numele de examen de capacitate. La nivelul judeţului Iaşi există 187 de centre de examen.

Următoarea probă susţinută de elevi va fi cea scrisă la Matematică, pe data de 27 iunie.

Participanţii la examen au fost avertizaţi de profesorii supraveghetori să nu intre în sală cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. În caz contrar, şi dacă sunt prinşi, vor fi daţi afară din examen şi vor fi notaţi, din oficiu, cu nota 1.

La simulările din februarie şi aprilie, rata de promovare în judeţul Iaşi a fost de 60,37%, respectiv de 60,94%. Doar la şase licee din judeţ toţi elevii au reuşit să treacă de simulare. Este vorba despre Colegiile Naţional, „E. Racoviţă”, „M. Eminescu”, „R. Wurmbrand”, „Şt. cel Mare” (Hârlău) şi la Liceul „I. Neculce” din Târgu Frumos. 

Tot de astăzi, 25 iunie, continuă examenul de Bacalaureat cu 25 - 28 iunie 2013 – Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C.

Calendarul Evaluării Naţionale

  • 14 iunie - Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 17-19 iunie - Înscrierea la Evaluarea Naţională
  • 25 iunie - proba scrisă la Limba şi Literatura Română
  • 26 iunie - proba scrisă la Limba şi Literatura Maternă
  • 27 iunie - proba scrisă la Matematică
  • 29 iunie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor între orele 16:00-20:00
  • 30 iunie - Rezolvarea contestaţiilor
  • 3 iulie - Afişarea rezultatelor finale după contestaţii

Vă mai recomandăm:

CAPACITATE 2013 Ce trebuie să ştiţi despre examen: marţi are loc prima probă la Limba şi Literatura Română

Record de neparticipare la Bacalaureat. 2.400 de elevi din judeţul Iaşi nu s-au înscris la examenul de maturitate

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite