Canalizarea de 20 de milioane de lei, coşmarul unei comune. Localnicii merg prin munţi de noroaie, iar şoferii îşi strică maşinile pe drumurile pline cu gropi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Drumurile pline cu noroaie din comuna Bârnova FOTO: Adevărul
Drumurile pline cu noroaie din comuna Bârnova FOTO: Adevărul

Localnicii din comuna ieşeană Bârnova trăiesc de trei ani, de când se fac lucrări la canalizare în cele cinci sate, printre noroaie şi gropi. Oamenii, dar şi autorităţile se plâng că muncitorii care sapă şanţuri lasă în urmă un adevărat dezastru. Mai mult, termenul de execuţie al lucrărilor este depăşit.

Proiectul în valoare de 20 de milioane de lei care presupunea realizarea canalizării în comuna Bârnova  a lăsat dezatru în localitate. Toate străzile s-au transformat în mocirlă după ce muncitorii au săpat şanţuri pentru conducte. Munţi de noroaie sunt la tot pasul, iar un calvar trăiesc şi şoferii pentru că din cauza utilajelor pe străzi sunt nenumărate gropi.

Lucrarea a început în urmă cu trei ani, în august 2012, şi trebuiau finalizate în această vară, însă s-a cerut şi s-a aprobat amânare până la finele anului. Chiar şi aşa, conducerea localităţii crede că muncitorii firmei Iasicon nu vor reuşi să se încadreze nici în noul termen stabilit.

‘’Sunt cam puţini oameni pentru o lucrare de asemenea anvergură. Activitatea dintotdeaua a fost mică, utilaje puţine. Sincer, nu cred că vor reuşi să termine ce au de făcut. Abia prin primăvara anului viitor dacă va fi gata. Nu suntem deloc mulţumiţi de cum lucrează, au lăsat dezastru în urmă, multă mizerie. Zilnic, zeci de cetăţeni ne trimit sesizări cu privire la calitatea lucrărilor’’, spune Florin Acatrinei, viceprimarul comunei Bârnova. 

Conducerea firmei dă vina pe autorităţi

Localnicii sunt extrem de nemulţumiţi de lucrările care par fără sfârşit. ‘’Este groaznic atunci când plouă. Trebuie să mergem cu cizme de cauciuc, e foarte greu pentru copiii care merg dimineaa la şcoală. Ne stricăm maşinile prin gropile pe care le lasă în urmă. Ultima dată am băgat 1.000 de lei în maşină pentru că s-au stricat multe la ea din cauza gropilor. Este dezastru ce lasă în urmă’’, spune un localnic. 

Reprezentanţii firmei Iasicon recunosc mizeria creată în localitate, dar au şi o explicaţie. În plus, promit că lucrările vor fi gata în termenul promis. ‘’Se termină şi cu mizeria, dar cum vor canalizare?! Nu ei trebuie să fie nemulţumiţi, ci eu pentru că  dacă străzile erau închise lucram şi eu mai repede şi terminam. Ei mi-au produs pierderi şi de timp şi financiare’’, spune Titel Sinescu, directorul firmei. 

 Lucrarea prevede realizarea a 31 de kilometri de canalizare şi face parte dintr-un program al ApaVital obţinut cu fonduri europene. Reprezentanţii societăţii de apă spun că pot interveni doar la finalul lucrării. ‘’După ce va fi predată această lucrare dacă vor exista anumite neconcordanţe cu proiectul iniţial, sumele respective vor fi oprite din garanţia de bună execuţie’’, spune Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital Iaşi. Lucrările începute în august 2012 trebuie finalizate până la Crăciun.  

Vă mai recomandăm:

VIDEO Pista-capcană pentru biciclişti, aberaţie tehnică unică în România, se găseşte la Iaşi: făcută din pavele, plină de gropi, denivelări, maidanezi şi pietoni

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite