VIDEO Pista-capcană pentru biciclişti, aberaţie tehnică unică în România, se găseşte la Iaşi: făcută din pavele, plină de gropi, denivelări, maidanezi şi pietoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ŢUna dintre aberaţiile piste de biciclete de la Iaşi: staţie de autobuz în mijloc FOTO Adevărul
ŢUna dintre aberaţiile piste de biciclete de la Iaşi: staţie de autobuz în mijloc FOTO Adevărul

Un biciclist din Iaşi a realizat o înregistrare video pe traseul pistei de biciclete de pe Splai Bahlui, pentru a scoate în evidenţă bătaia de joc la care sunt supuşi călătorii pe două roţi.

Filmul are o durată de aproape 8 minute şi surprinde în detaliu toate obstacolele pe care un biciclist trebuie să le înfrunte la Iaşi. Realizatorul a ieşit la plimbare alături de soţie şi copil în cursul zilei de duminică, 8 martie. Pista de biciclete de pe Splai Bahlui este doar cea de-a doua din Iaşi. A fost concepută şi realizată cu mari întârzieri, după presiuni mari ale societăţii civile, şi inaugurată în toamna anului 2010.

Ca nicăieri în alt mare oraş din ţară, şefii oraşului au acceptat să monteze pavele pe spaţiul pentru ciclişti şi nu asfalt sau material special. Încă de la început, lucrarea de mântuială a trezit nemulţumirea atât a iubitorilor de mişcare pe două roţi, cât şi a opiniei publice.

Bicicliştii se plâng că sunt nevoiţi să facă slalom printre pietoni şi să înfrunte şocurile create de pavele. În plus, pista care a costat peste 200.000 de euro, care leagă zonele Tudor Vladimirescu şi Podul de Piatră, a fost spartă în repetate rânduri pentru lucrări la sistemul de canalizare.

"Pista înlocuieste o porţiune de trotuar, loc de promenadă pentru ieşenii din apropiere şi legătură cu cartierul Tudor Vladimirescu, acolo unde se află unul dintre cele mai mari campusuri studenteşti din Iaşi. Aşa se face că am folosit claxonul de multe ori. Este exclus să mergi cu viteză, pentru că întâlneşti mereu grupuri de oameni la fiecare câţiva metri. Am întâlnit şi câini vagabonzi, vreo 3, ceea ce ne-a ascuţit simţurile o dată în plus. Dacă din zona Podu de Piatră până în zona Podu-Roş "problema" au fost grupurile de oameni, din Podu-Roş spre cartierul Tudor Vladimirescu apar cu precadere alt gen de surprize - porţiuni de pistă acoperite cu nisip, cu denivelări de peste 10 centimetri, cu îngustări ale pistei până sub 30 de centimetri (ambele sensuri), mormane de materiale de construcţii. Cel mai tare pista a fost afectată de lucrările de regularizare a râului Bahlui, atunci când zona a avut de suportat greutatea camioanelor şi de lucrările la termoficare. Numai că apoi pavelele stricate nu au fost înlocuite, sau au fost montate fără să se ţină cont că terenul a rămas denivelat şi porţiunea a rămas cu dâmburi îngrozitoare... Nu mai spunem cu porţiuni de pistă lipsă, vreo 16 canale (numărate în filmuleţul final :) şi borduri înalte", îşi descrie realizatorul filmului experienţa într-un text publicat pe site-ul probikeaddiction.ro.

Pista de biciclete din Iaşi, denivelată, spartă, plină de oameni

Mai puteţi citi:


Mersul pe bicicletă la Iaşi, promovat fără pistă

Archimedes, un fiasco pe bani europeni la Iaşi


Trotuar cu bordură pe mijloc la Iaşi


Jonglerii eşuate cu pista pentru biciclişti 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite