Calistrat Chifan, preotul filmat în timp ce lovea o femeie, s-a întors la slujbe. „Și-a ispășit pedeapsa!” VIDEO

0
Publicat:

După ce a fost oprit să mai slujească în perioada cercetărilor începute în urma scandalului iscat de lovirea unei enoriașe în curtea Mănăstirii Vlădiceni, preotul Calistrat Chifan a revenit în altar și a ținut slujba de Crăciun.

O postare pe YouTube, făcută chiar de pe contul preotului Calistrat Chifan precizează că este vorba de „ridicarea opririi de la slujire”.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a explicat, pentru Libertatea, că, în scandalul amintit, cercetarea preotului Calistrat Chifan este finalizată încă de pe 23 noiembrie.

Pe 23 noiembrie, s-a decis prelungirea sancțiunii cu încă 30 de zile, iar acum, la expirarea acestei perioade, Calistrat Chifan și-a ispășit pedeapsa, a redevenit preot cu drepturi depline, după cum a declarat, pentru sursa citată, Lucian Apopei, director de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.  

Calistrat Chifan s-a întors la slujbe. FOTO Arhivă
Calistrat Chifan s-a întors la slujbe. FOTO Arhivă

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a explicat, contactat de Libertatea, că decizia pentru rezolvarea unor astfel de situații este lăsată exclusiv în seama eparhiilor regionale, care au autonomie în acest sens și că Patriarhia Română nu a putut decât să ia act de decizia Arhiepiscopiei Iașilor.

Amintim că în data de 9 noiembrie, preotul Calistrat Chifan s-a certat cu mai multe femei și a lovit-o pe una dintre ele. Incidentul a avut loc în curtea mănăstirii Vlădiceni, din județul Iași.

Cum s-a apărat preotul

În filmarea realizată de credincioșii aflați la fața locului se observă cum preotul se apropie de una dintre enoriașele aflate în curtea mănăstirii și o lovește cu brațul drept, iar mai multe persoane aflate în zonă îl apostrofează pe părintele Calistrat.

Preotul Calistrat Chifan a susținut într-o emisiune, la o televiziune locală, că cele două femei ar face scandal de fiecare dată când ajung în curtea mănăstirii.

Femeile agresate de preot au precizat că au fost amenințate de mai multe ori de acesta.

„Se va lua în calcul și rezultatul plângerii depuse la Poliție”

Arhiepiscopia Iașilor a decis, după incident, ca preotul Calistrat Chifan să nu mai slujească la Mănăstirea Vlădiceni, pe perioada cercetărilor. 

„Confirm faptul că Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni a fost oprit de la slujirea celor sfinte pe durata cercetărilor. În luarea unei decizii finale se va lua în calcul și rezultatul plângerii depuse la Poliție de persoana implicată în incident. O astfel de situație produce, desigur, multă durere și întristare; ea devine prilej de sminteală și de judecată. Perioada de post care începe mâine este, pentru toți credincioșii ortodocși, și un timp al pocăinței, al cercetării conștiinței, al mărturisirii păcatelor proprii. Nădăjduim să fie timp cu folos, care să aducă mângâiere celor răniți și pace inimilor tulburate”, spunea, în noiembrie, preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite