Vasile Bănescu, despre preotul Calistrat: Violența de orice fel, o ratare a întâlnirii cu vocația

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a oferit primele declarații despre cazul preotului Calistrat Chifan. Acesta a subliniat că, printre altele, vedetismul și violența de orice fel „reprezintă tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală, dar mai ales cu creștinismul însuși”.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române / Foto: Arhivă
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române / Foto: Arhivă

„Întrucât mi se solicită insistent și justificat un punct de vedere in legătură cu gestul violent și scandalos comis de un cleric monah acum două zile, dar și pentru că in același timp acest caz este subiectul unei anchete pe care doar eparhia de care aparține o poate desfășura și doar ea poate comunica rezultatele ei, eu nu pot transmite decât un punct de vedere general valabil referitor la conduita unui cleric, oricine ar fi el:

Vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal cu aer sapiențial, violența de orice fel, incultura laică și teologică instalate în mediul clerical/ monahal sub masca „conservatorismului” de mahala xenofobă și filetistă, reprezintă tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală, dar mai ales cu creștinismul însuși.”, a declarat Vasile Bănescu.

Ce s-a întâmplat

Pe data de 9 noiembrie, preotul Calistrat Chifan s-a certat cu mai multe femei și a lovit pe una dintre ele. Evenimentul a avut loc în curtea mănăstirii Vlădiceni, din județul Iași.

Pe filmarea realizată de credincioșii aflați la fața locului se observă cum preotul se apropie de una dintre femeile aflate în curtea mănăstirii și o lovește cu brațul drept, iar mai multe persoane aflate în zonă îl apostrofează pe părintele Calistrat.

Cum se justifică preotul

Preotul Calistrat Chifan a declarat într-o emisiune la o televiziune locală faptul că cele două femei ar face scandal de fiecare dată când ajung în curtea mănăstirii. 

„Mai multă lume a avut tangenţe cu ele. Sunt uşor deviante, sunt două suflete. Dar până la ce limită poţi răbda. Când faci chestii obraznice, doreşti să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în faţă la câteva sute de oameni. Eu le-am interzis, în paraclis cât stau eu aici şi spovedesc, voi nu mai aveţi ce căuta aici. Eu le-am provocat la discuţii, să vorbim corect. La un moment dat, au început să agaţe femeile din biserică. Dar ce fel de femei? Femei care au o mai mare apropiere de preoţi. Noi acolo unde spovedim, totul e transparent. Şi le-am spus, aici nu mai intraţi şi atunci s-au luat de Haralambie. Apoi de Petrachim. Şi părintele le-a spus să nu mai filmeze, să nu mai fotografieze”, a declarat preotul Calistrat, într-o emisiune la BZI.   

Amenințări în repetate rânduri

În decursul zilei de astăzi, femeile care au fost agresate de preot au oferit primele declarații, precizând că au fost amenințate de mai multe ori de acesta.

„Am fost amenințate direct în legătură cu intrarea în incinta Mănăstirii, integritatea corporală și viața noastră, existând o temere justificată că asemenea fapte pot fi repetate. Am solicitat organelor de poliție și Parchetului să fie ridicate toate înregistrările de pe camerele Mănăstirii din datele de 31.08.2022 și 09.11.2022, când au existat fapte de natură violentă din partea pr. Calistrat”, mai spun femeile, care au transmis că îl vor da în judecată pe preot, pentru afirmații defăimătoare. ”.

Victimele au precizat și că îl vor da în judecată pe preot, pentru afirmații defăimătoare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite