Bugetarii care conduc un imperiu de milioane. Doi angajaţi anonimi de la cel mai mare spital din Moldova s-au îmbogăţit din contracte publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O asistentă de la Spitalul "Sfântul Spiridon" deţine un imperiu de câteva milioane de lei FOTO Adevărul
O asistentă de la Spitalul "Sfântul Spiridon" deţine un imperiu de câteva milioane de lei FOTO Adevărul

O asistentă medicală de la Spitalul de Urgenţe “Sfântul Spiridon”, cea mai mare unitate sanitară din Moldova, deţine o firmă de distribuire a consumabilelor medicale cu o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei.

Mioara Ciulin este administratorul firmei Megacons-Brillago SRL, specializată, potrivit propriei descrieri, în importuri şi distribuiri de consumabile medicale. Firma se află pe piaţă din anul 2010 şi „a prins“ până acum sute de contracte cu diverse unităţi sanitare din România, se arată într-o investigaţie a săptămânalului ieşean 7Est.

Asistenta Mioara Ciulin, care în paralel cu afacerile îşi găseşte timp pentru a avea grijă şi de pacienţii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ este ajutată în afaceri de soţul ei. Valerică Ciulin este şi el bugetar şi lucrează la acelaşi spital, la departamentul Aprovizionare.

Potrivit sursei citate, firma deţinută în acte de asistenta ieşeană a avut numai anul trecut o cifră de afaceri de 2,2 milioane de lei, ultimul contract gras de la bugetul de stat prins de soţii Ciulin având o valoare de 800.000 de lei.

7Est notează că, în trecut, Velerică Ciulin a fost angajat al departamentului de achiziţii, fiind familiarizat cu sistemul înainte de ajunge el însuşi furnizor. „Asta a fost în urmă cu câţiva ani. Am convenit cu managerul spitalului şi m-am transferat la Tehnic”, susţine Ciulin, potrivit sursei citate. De la înfiinţare, Megacons-Brillago a câştigat aproximativ 80 de licitaţii organizate de unităţile medicale. Pe lângă acestea, firma bugetarilor de la “Spiridon” a “prins” alte câteva sute de contracte prin achiziţii directe.

În 2010, anul înfiinţării, firma soţilor Ciulin înregistra o cifră de afaceri de 152.000 lei, un an mai târziu aceasta s-a dublat, pentru ca în 2012 şi 2013 cifra să depăşească, însumat, 3 milioane de lei. Cu toate acestea, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Megacons-Brillago nu are niciun angajat.

Printre materialele sanitare livrate de firma bugetarilor ieşeni se numără seringi şi feşe, dar şi alimente. Interpelat de 7Est, Valerică Ciulin a declarat că în spatele firmei deţinute de familia sa s-ar afla mai multe firme care îl ajută pentru a câştiga şi onora contractele obţinute. „Da, este ceva în spate. Este un grup, din care face parte şi fratele meu. Sunt vreo 18-20 de firme. Este cineva în spate, nu vă pot spune. Nu se ocupă soţia, iar la licitaţii sunt băieţi deştepţi care depun actele. Eu mai ajut cu documentele, când este nevoie. De altfel, hârtia prin care soţia cesionează părţile sociale este deja semnată. Cei care se află în spate o pot depune oricând la Registrul Comerţului”, a spus Valerică Ciulin.

Exemple de achiziţii directe Megacons-Brillago în 2014
*sursa 7 Est

Institutul Regional de Oncologie Iaşi, Tuburi conectoare înaltă/racord înaltă presiune/ /set linii pacient, 500 bucăţi, 5.000 lei.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, Set seringă 200 ml pentru injectomat CT tip Medrad MCT, Envision, Vistron, 100 seturi, 5.000 lei.
Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Elena Doamna Iaşi, Cutie pentru incinerare 7.5 L, 100 bucăţi, 179 lei.
Spitalul Clinic Judetean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Galaţi, kit seringă injectomat Nemoto 200 ml, 300 bucăţi, 16.500 lei.
Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” Bucureşti, Canule rectale, 200 bucăţi, 1.200 lei.
Spitalul Clinic Obstetrică Ginecologie Cuza Vodă Iaşi, Branule cu valvă G18-G22 =Catetere cu valva=Catetere periferice cu valva=Catetere I.V. , 2.000 de bucăţi, 1.100 lei.
Spitalul Municipal „Sfinţii Doctori Cosma şi Damian” Rădăuţi, Recipient pentru înţepătoare-tăietoare 3 L = Cutie plastic colectare înţepătoare-tăietoare, 600 bucăţi, 3.414 lei.
Spitalul Clinic Obstetrică Ginecologie Cuza Vodă Iaşi, Ace de unică folosinţă (recoltare) G18-G27, 22.000 bucăţi, 1.100 lei.
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite