Electrica, „băiat deştept“: Compania de stat ar putea fi obligată să restituie 30 de milioane de lei, ajutor de stat dat prin contractele cu Hidroelectrica

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrica a încheiat două contracte bilaterale cu Hidroelectrica în anul 2010  FOTO Marian Iliescu
Electrica a încheiat două contracte bilaterale cu Hidroelectrica în anul 2010  FOTO Marian Iliescu

Compania de stat Electrica ar putea fi obligată de către Comisia Europeană să restituie un ajutor de de aproximativ 30 de milioane de lei, dacă va fi găsită vinovată că a încălcat legislaţia ajutorului de stat, potrivit prospectului de listare.

Mai exact, este vorba de două contracte bilaterale de cumpărare a energiei încheiate în anul 2010 cu Hidroelectrica. „În cazul în care această investigaţie va duce la concluzia ca Electrica a primit Ajutor de Stat ilegal în baza acestor contracte, o anumită sumă va fi putea fi recuperată de la Electrica, împreună cu dobanda aplicabilă aferentă. Conducerea estimează că această sumă se va ridica la aproximativ 30 milioane RON, la care se adaugă dobânda de recuperare“, potrivit documentului. Comisia Europeană a demarat o investigaţie în acest caz în anul 2012.

De asemenea, este problematic un împrumut de 60 de milioane de lei pe care compania l-a acordat propriei subsidiare Electrica Serv. Acesta a fost convertit în acţiuni în martie 2014. Principala problemă o constituie faptul că societatea nu a făcut „testul investitorului privat“, şi ar putea apărea implicaţii în materie de ajutor de stat, mai ales având în vedere că Electrica este o companie de stat. În acest caz, Electrica Serv ar putea fi obligată să returneze suma  în cauză, plus dobândă.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite