Bebeluş de doar o lună, dependent de oxigen din cauza COVID-19. Zeci de copii depistaţi pozitiv la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Dacă în urmă cu o săptămână zece copii se aflau internaţi deja a Iaşi, infectaţi cu virusul Sars-CoV-2, acum numărul a crescut până la 16. Trei dintre aceştia au nevoie de îngrijire la Terapie Intensivă.

Valul patru al pandemiei de COVID-19 aduce din ce în ce mai mulţi copii în spitalele din România. Judeţul Iaşi este unul dintre cele mai afectate judeţe, iar situaţia este din ce în ce mai gravă la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”.

„Având în vedere că suntem la capacitate maximă, adică am ocupat şi zona tampon, în zilele următoare vom reloca secţii de pediatrie pentru a putea acoperi mai bine pacienţii COVID. Este nevoie de o zi, două până relocăm secţiile, nu trebuie să uităm că noi funcţionăm pe jumătate din clădirea spitalului şi secţiile sunt deja comasate. Trebuie să reorganizăm totul ca să putem extinde zona roşie”, a declarat Alina Belu, manager la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iaşi. 

Copiii internaţi în acest moment în spitalul ieşean au vârste cuprinse între o lună şi 15 ani, în starea cea mai gravă aflându-se chiar cel mai mic. Sugarul beneficiază de o terapie cu flux înalt de oxigen, denumită „high flow”, alţi doi micuţi fiind dependenţi de oxigen, la Terapie Intensivă. 

„Copiii au nişte particularităţi ale căilor respiratorii şi sunt mult mai susceptibili să facă forme mai zgomotoase. De asemenea, din punct de vedere al patologiei neurologice - care de multe ori este uitată - copiii care sunt epileptici sunt predispuşi să repete crizele în ciuda faptului că tratamentul este corect administrat. Părinţii vin la spital pentru că ştiu că regularitatea crizelor s-a schimbat“, a declarat Lavinia Ionescu, medic în cadrul spitalului. 

Chiar dacă unii dintre ei au vârste de peste 12 ani, niciunul dintre copiii internaţi la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi nu este vaccinat. La nivelul judeţului sunt raportate două cazuri de COVID-19 la antepreşcolari, două la preşcolari şi 90 de cazuri elevi. Dintre cei 90 de elevi, 19 sunt din clasele I-IV, 29 din clasele V-VIII, 41 de elevi de liceu, iar un caz a fost descoperit la o şcoală postliceală.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Capitala a depăşit incidenţa de 3 la mie şi a intrat în scenariul roşu. Urmează noi restricţii şi obligativitatea utilizării certificatului digital

Un bărbat din Craiova a fost bătut pentru un loc de parcare. „Aşa, şi? Vrea muşchiu’ meu locul ăsta!” VIDEO

IaşiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite