VIDEO Satele lăsate pustii din Ţinutul Pădurenilor, animate de o şosea de vis. Cum arată noul drum din munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Goleş cele mai multe case sunt părăsite Foto ADEVĂRUL
În Goleş cele mai multe case sunt părăsite Foto ADEVĂRUL

Cea mai nouă şosea din Ţinutul Pădurenilor şi una dintre cele mai spectaculoase, a scos din izolare două sate aproape pustii, Goleş şi Mladin.

Mai puţin de zece locuitori numără împreună satele Goleş şi Mladin (comuna Topliţa) din Ţinutul Pădurenilor, înfiinţate pe crestele unui versant abrupt, înconjurat de păduri, deasupra văilor Cernei şi a Vălăriţei.

GALERIE FOTO CU NOUA ŞOSEA

Iarna, aşezările sunt şi mai pustii, fiind greu accesibile din cauza drumului dificil şi a izolării. De curând însă, cei câţiva localnici au un motiv de mândrie. 

Drumul forestier spre Goleş, care porneşte de la marginea satului Topliţa, a fost transformat într-o şosea modernă, care poate oferi senzaţii tari călătorilor prin numeroasele sale serpentine şi prin urcuşul abrupt prin pădure.

Noua şosea de circa trei kilometri a costat 2,65 de milioane de lei şi este menită să scoată din izolare cele două sate aproape pustii.

Unii localnici din Topliţa, dar şi oaspeţi ai zonei, cred însă că fondurile alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală puteau fi destinaţi altor investiţii, în condiţiile depopulării celor două aşezări. Alţi hunedoreni cred însă că şoseaua poate fi chiar o atracţie turistică şi va anima satele din Ţinutul Pădurenilor.


Până înainte de Al Doilea Război Mondial, În Goleş locuiau peste 150 de oameni, care se ocupau, în principal cu creşterea animalelor şi cu munca pământului. Exista şi o şcoală, în curtea căreia aveau loc nedeile la care participau tineri din satele învecinate ale pădurenilor. Acum, locurile se mai animă rar, în vacanţele de vară. 

În împrejurimile celor două cătune, pădurile ascund alte aşezări părăsite. Unul dintre acestea este Mosoru, rămas fără niciun locuitor. De aproape jumătate de secol şi satul Curpenii Silvaşului din Munţii Poiana Ruscă a rămas nelocuit, iar alte aşezări ca Baia Craiului, vechiul Cinciş, Tătăuş, Moara Ungurului, Valea Ploştii, Ciuleni şi Bulbucani au fost părăsite de localnici după ce au fost inundate parţial sau total la amenajarea lacului de acumulare Cinciş.  



Ţinutul Pădurenilor, o regiune pitorească mărginită de Munţii Poiana Ruscăi, Depresiunea Haţegului şi Valea Mureşului, şi învecinată Hunedoarei, Haţegului şi Devei, are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa, cu peste 40 de sate şi cătune, înfiinţate pe creste şi pe văile Cernei şi a afuenţilor săi. Aşezările, vechi de peste cinci secole, păstrează încă atmosfera pitorească arhaică, deşi populaţia lor s-a diminuat în ultimele decenii. 

sosea goles

Peste 15.000 de oameni locuiau în Ţinutul Pădurenilor în anii 1970, iar în prezent numărul lor se ridică la 5.000. Mulţi dintre tineri au renunţat la creşterea animalelor, ocupaţia tradiţională de secole a localnicilor. Şi-au lăsat gospodăriile în grija bunicilor pentru a se muta în oraşe şi nu s-au mai întors. Exploatările miniere care asigurau cele mai bine plătite locuri de muncă s-au închis şi au contribuit la plecarea altor sute de familii, iar investiţiile în modernizarea vastei reţele de drumuri de pământ din zonă au demarat cu greu.

sosea goles

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Noua şosea din munţi, în Ţinutul Pădurenilor. Priveliştile de basm de pe drumul spre Poiana Răchiţelii

VIDEO Drumul din munţi care sfidează sălbăticia. Cum s-a dezlănţuit natura pe noua şosea spre Vadu Dobrii

VIDEO „Transalpina pădurenilor” a fost finalizată. Şoseaua de munte cu privelişti de vis


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite