VIDEO Noua şosea din munţi, în Ţinutul Pădurenilor. Priveliştile de basm de pe drumul spre Poiana Răchiţelii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoseaua nouă din Ţinutul Pădurenilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Şoseaua nouă din Ţinutul Pădurenilor. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

O nouă şosea se construieşte în Ţinutul Pădurenilor. Lucrările de modernizare a drumului Cerbăl – Socet – Poiana Răchiţelii se apropie de final.

Modernizarea celor cinci kilometri de drum judeţean (DJ 687 J) rămaşi neasfaltaţi, din traseul de 40 de kilometri al drumului Hunedoara – Poiana Răchiţelii au început în luna iunie.

GALERIE FOTO CU NOUA ŞOSEA

În ultimele săptămâni a fost asfaltat sectorul dintre Cerbăl şi Socet, iar porţiunea de circa doi kilometri rămasă, între Socet şi intersecţia cu drumul spre Feregi, este pregătită înaintea turnării primului strat de asfalt.

Construcţia noii şosele din Ţinutul Pădurenilor va face mai accesibilă ruta Hunedoara – Cerbăl – Poiana Răchiţelii, o regiune pitorească de creastă, de la poalele Munţilor Poiana Ruscă, o zonă care până în urmă cu câţiva ani, când a început, pe bucăţi, modernizarea drumului, era aproape izolată de restul judeţului.

Investiţia în noua şosea are o valoare de circa 6,5 milioane de lei şi este finanţată de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Lucrările vizează modernizarea părţii carosabile, asigurare  scurgerii şi evacuarea apelor, amenajarea intersecţiilor cu drumurile laterale, trasarea marcajului longitudinal şi montajul indicatoarelor rutiere.

Tinutul padurenilor sosea cerbal socet foto daniel guta adevarul

Drumul de 40 de kilometri din Hunedoara spre Poiana Răchiţelii, unul dintre cele mai izolate sate din Ţinutul Pădurenilor, reprezintă un urcuş aproape continuu. Până la cătunul aflat la peste 1.000 de metri altitudine, şoseaua traversează codrii întinşi pe suprafeţe mari, care împodobesc dealurile şi văile de la poalele Munţilor Poiana Ruscă, înconjurând aşezările Boş, Groş, Cerbăl şi Socet.

Tinutul padurenilor sosea cerbal socet foto daniel guta adevarul

La capătul Poienii Răchiţelii, locuită de circa 100 de oameni, drumul se înfundă într-o pădure deasă de conifere, de dimensiuni impresionante, prin care autoturismele nu mai pot urca. Următorul sat, Vadu Dobrii, se află la circa 10 kilometri de mers, dar excursia spre cătunul de munte, locuit de câteva familii, oferă senzaţii tari. Nu departe de Poiana Răchiţelii şi Vadu Dobrii, mai multe zone întinse de pădure au fost clasate ca rezervaţie naturală, numită „Codrii seculari de pe valea Dobrişoarei şi Prisloapei”.


Video, pe larg, cu şoseaua.

Ţinutul pitoresc al pădurenilor
Ţinutul Pădurenilor, o regiune pitorească mărginită de Munţii Poiana Ruscăi şi învecinată Hunedoarei, Ţării Haţegului şi Devei, are în componenţă comunele Bătrâna, Bunila, Cerbăl, Ghelari, Lelese, Lunca Cernii de Sus şi Topliţa, cu peste 40 de sate şi cătune, înfiinţate pe creste şi pe văile Cernei şi a afuenţilor săi. Aşezările, vechi de peste cinci secole, păstrează încă atmosfera pitorească arhaică, deşi populaţia lor s-a diminuat în ultimele decenii. Peste 15.000 de oameni locuiau în Ţinutul Pădurenilor în anii 1970, iar în prezent numărul lor se ridică la 5.000. Mulţi dintre tineri au renunţat la creşterea animalelor, ocupaţia tradiţională de secole a localnicilor. Şi-au lăsat gospodăriile în grija bunicilor pentru a se muta în oraşe şi nu s-au mai întors. Exploatările miniere care asigurau cele mai bine plătite locuri de muncă s-au închis şi au contribuit la plecarea altor sute de familii, iar investiţiile în modernizarea vastei reţele de drumuri de pământ din zonă au demarat cu greu.

Tinutul padurenilor sosea cerbal socet foto daniel guta adevarul

În prezent, sectoare rutiere din regiune care însumează peste 120 de kilometri au rămas pe lista celor mai rele drumuri din judeţ. În mare parte, sunt drumuri de pământ, care traversează păduri, pe costele dealurilor. Acestea sunt DJ 687 E Ruda – Bunila – Vadu Dobrii (22 kilometri), DJ 687 G Ştei – Lunca Cernii (18 kilometri), DJ 687 J Cerbăl – Feregi (23 kilometri), DJ 687 N Ghelari – Dealu Mic (6,5 kilometri) şi DJ 688 Roşcani – Bătrâna (28 kilometri) şi DJ 708 D Feregi – Poiana Răchiţelii – Lunca Cernii de Sus (26 kilometri).

Tinutul padurenilor sosea cerbal socet foto daniel guta adevarul

Mai puteţi citi şi:

VIDEO „Transalpina pădurenilor” a fost finalizată. Şoseaua de munte cu privelişti de vis

FOTO Secretele celui mai lung funicular din Europa, între Hunedoara şi Ţinutul Pădurenilor

VIDEO Drumul pavat cu marmură spre satul Alun va fi modernizat. Încă o şosea în Ţinutul Pădurenilor

Drumurile judeţene uitate din Ţinutul Pădurenilor. 7 ani de la ultima investiţie pe fonduri UE

VIDEO Noua şosea spre Vadu Dobrii, perla ascunsă în Ţinutului Pădurenilor. Cum arată scurtătura din munţi

VIDEO Bijuteriile Ţinutului Pădurenilor. Runcu Mare, satul cu trei biserici, ascuns la capătul unui drum prin munţi

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite