VIDEO Drumul din munţi care sfidează sălbăticia. Cum s-a dezlănţuit natura pe noua şosea spre Vadu Dobrii

0
0
Drumul spre Vadu Dobrii. ADEVĂRUL.
Drumul spre Vadu Dobrii. ADEVĂRUL.

Furia naturii a produs distrugeri mari pe cel mai nou ce este construit spre Vadu Dobrii, un sat izolat din Ţinutul Pădurenilor.

Lucrările la şoseaua din munţi spre Vadu Dobrii, unul dintre cele mai izolate sate din judeţul Hunedoara, au început în urmă cu un an.

GALERIE FOTO CU DISTRUGERILE DE PE DRUMUL SPRE VADU DOBRII

Drumul de circa 13 kilometri porneşte de la intrarea în satul Cernişoara Florese (circa 30 de kilometri de Hunedoara) şi urcă printr-o pădure întunecoasă, care acoperă versanţii abrupţi, spre Vârful Muncelu (1.140 de metri), aflat la circa 3 kilometri de aşezarea din Munţii Poiana Ruscă.

Traseul este spectaculos însă construcţia noii şosele prin sălbăticie întâmpină greutăţi mari. Natura pare că „s-a răzbunat” pe transformările la care este supusă. De la capătul satului Cernişoara Florese, odată ce drumul se afundă în pădure, în ultimele luni în mai multe zone au avut loc alunecări de teren care au îngropat locurile unde se lucrează la noua şosea. Pe sute de metri, porţiuni din versanţi au luat-o la vale împreună cu arbori, bolovani şi stânci.

În alte zone, ploile au creat făgaşe uriaşe care fac ca drumul de pământ să semene cu o brazdă întinsă. În unele sectoare, unde noua şosea va urca pe marginea unor prăpăstii, porţiuni din terasament s-au rupt. Au avut loc excavări în versant pentru lărgirea drumului, însă în aceste locuri pământul şi copacii continuă să se prăbuşească. Cu cât şoferii se apropie de Vadu Dobrii, cu atât drumul devine mai greu accesibil.  Construcţia noii şosele a fost estimată la peste şase milioane de lei şi finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, iar până în prezent a fost realizat terasamentul şi câteva podeţe. Sute de copaci au fost tăiaţi pentru a face loc drumului care traversează întinderea sălbatică de pădure şi urcă până la vârful Muncelu (1.140 de metri), unde se intersectează cu DJ 687E Bunlia – Vadu Dobrii, la trei kilometri de Vadu Dobrii.

drum vadu dobrii
drum vadu dobrii

Şosea modernă spre satul cu 10 locuitori

Proiectul stârneşte controverse în privinţa utilităţii sale. În Vadu Dobrii, locuiesc mai puţin de 10 oameni, iar călătorii ajung aici pe şoseaua Hunedoara – Topliţa – Lunca Cernii de Jos – Vadu Dobrii, de 60 de kilometri, din care ultimii 7 kilometri, între Meria şi Vadu Dobrii, din pământ, sunt aproape impracticabili cu autoturismele. Noua şosea va scurta cu circa 15 kilometri traseul spre Vadu Dobrii, însă doar dacă cei trei kilometri de drum judeţean (DJ 687E Bunlia – Vadu Dobrii), din Vârful Muncelu până în sat vor fi modernizaţi. În prezent drumul judeţean Bunila – Vadu Dobrii este inaccesibil, astfel că mulţi şoferi vor fi nevoiţi să se întoarcă din Vârful Muncelu, pentru a nu risca să îşi strice maşinile aventurându-se pe drumul judeţean.Vadu Dobrii, aflat la 60 de kilometri de Hunedoara, se numără printre cele mai izolate sate din judeţ, deşi în trecut era o localitate prosperă, învecinată unor mine de fier şi apoi unei unităţi militare antiaeriene. Până la începutul celui De-al Doilea Război Mondial, Vadu Dobrii avea o populaţie de circa 250 de locuitori, iar mai multe drumuri legau satul aflat la peste 1.100 de metri altitudine de celelalte cătune din Ţinutul Pădurenilor. Cu timpul, aşezarea s-a depopulat, iar drumurile înghiţite de pădure au devenit însă aproape impracticabile. Vadu Dobrii a rămas aproape izolat de restul satelor din zonă, iar în prezent mai puţin de 10 oameni locuiesc permanent aici.

drum vadu dobrii
drum vadu dobrii

Vă recomandăm să citiţi şi:

Topul satelor româneşti pe care străinii le-au făcut faimoase. Cum a ajuns celebru satul Glod după turnarea unui film scandalos

Satul-fantomă din Munţii Poiana Ruscă, locul ascuns unde nu mai stă nimeni. Cum a dispărut Mosoru de pe hartă

Satul rămas fără oameni de jumătate de secol. Natura l-a înghiţit cu totul şi l-a transformat într-un loc de basm


 

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri