VIDEO S-au încins spiritele în Primăria Hunedoara. Zeci de oameni au cerut explicaţii despre noul centru pietonal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de transformare a centrului civic din Hunedoara într-un centru pietonal a stârnit discuţii apinse. Zeci de hunedoreni au participat astăzi la dezbaterea publică în care a fost prezentat proiectul, pe care administraţia locală intenţionează să îl realizeze în perioada următoare.

Sala de şedinţe a Primăriei Hunedoara a fost arhiplină astăzi, la dezbaterea organizată cu privire la proiectul noului centru pietonal din municipiu. Proiectul prevede închiderea accesului auto pe porţiunea de circa 500 de metri din Bulevardul Corvin, între Casa de Cultură din Hunedoara şi Parcul Copiilor, şi tranformarea acesteia într-o arteră pietonală.

De asemenea, în zona adiacentă vor fi contruite parcări şi amenajate alte căi de acces.

Proiectul nemulţumeşte o parte din locatarii zonei, care susţin că le va crea disconfort şi le va reduce din spaţiul verde din spatele blocurilor, mai ales pentru că prevede înfiinţarea unei alei de acces auto.

Cei care reprezintă asociaţiile de locatari din zonă au solicitat refacerea proiectului, astfel încât să fie cruţate zonele verzi din spatele blocurilor şi eliminată aleea din planurile noului centrului pietonal.

centru pietonal

Reprezentanţii administraţiei locale din Hunedoara susţin că solicitările depuse la primărie vor fi analizate, iar proiectul va fi revizuit.

bulevardul corvin hunedoara

Problemele din centrul civic
Potrivit memoriului de prezentare realizat de arhitecţi, în ultimii 25 de ani, bulevard Corvin s-a dezvoltat ca o arteră comercială, la parterul imobilelor de locuinţe colective fiind realizate spaţii de deservire şi spaţii comerciale, în mare parte cu extinderi ale acestora faţă de aliniamentul iniţial.

Acest fapt a dus la suprasolicitarea bulevardului Corvin în porţiunea cuprinsă între strada George Enescu şi Bulevardul Dacia, datorită autoturismelor parcate şi în mod egal datorită necesităţii de a aproviziona zona comercială.

„Spaţiul public actual nu este folosit ca spaţiu public, ci ca spaţii reziduale ale trotuarelor de-a lungul zonelor carosabile. În plus, spaţiul nu este folosit la potenţialul său nici din punct de vedere al comerţului. Strada nu dispune de elemente de mobilier urban adecvate. Spaţiul verde existent, deşi dezvoltat ca vegetaţie, este sufocat de prezenţa maşinilor, fiind înconjurat de un rând de parcare de maşini şi neavând nici o relaţie la nivel pietonal cu zonele adiacente. Principalele disfuncţionalităţi ale zonei, sunt suprafaţa asfaltată şi betonată excesivă, folosită pentru circulaţia şi parcarea autovehiculelor, parcările auto ocupă agresiv - fizic şi vizual - întreaga zonă a bulevardului Corvin, spaţiul verde fiind sufocat şi blocat de prezenţa maşinilor”, se arată în memoriul de prezentare al proiectului, realizat de arhitecţii Răzvan Rugescu şi Alexandru Rugescu.

Potrivit celor doi arhitecţi, lucrările de realizare a pietonalului presupun desfacerea carosabilului existent pe zona respectivă, aducerea la acelaşi nivel cu trotuarele ce îl flanchează, realizarea pavimentului cu materiale specifice, ţinând cont şi de persoanele cu dizabilităţi locomotorii sau de vedere. Conceptul propus va utiliza terenul eficient, fără a afecta vegetaţia (copacii existenţi) din zonă.

centru pietonal

Vă recomandăm şi:

Şoseaua Hunedoara – Deva, tot mai degradată. Sute de camioane ocupă zilnic cel mai aglomerat drum judeţean

Şoseaua Hunedoara – Sântuhalm (Deva) a fost invadată de camioanele care transportă materiale de pe halda de steril a Hunedoarei spre şantierul autostrăzii. Hunedorenii se plâng de starea drumului din ce în ce mai degradat şi aşteaptă intervenţia autorităţilor.

Drumul Deva-Hunedoara-Călan va fi modernizat abia din 2016

Şoseaua Deva-Hunedoara-Călan va intra în modernizare abia de anul viitor, a precizat astăzi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Dorin Gligor. Drumul judeţean 687 este unul dintre cele mai tranzitate din judeţ, dar şi un tronson pe care au avut loc numeroase accidente rutiere grave.

Şoseaua pericol public: un drum judeţean recent modernizat e închis 16 ore pe zi de teama accidentelor rutiere

O şosea din judeţul Hunedoara, asfaltată în vara anului trecut, este închisă 16 ore pe zi, pentru a nu-i pune în pericol pe şoferi. Abia la mijlocul lunii martie circulaţia vafi redeschisă pe DJ 706 A, modernizat pentru a scoate din izolare mai multe sate de pe Valea Mureşului şi zona Bradului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite