VIDEO Fenomenul Arsenie Boca revine în forţă: mii de pelerini la Prislop. Au fost cozi uriaşe la mormântul duhovnicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cozi uriaşe la mormântul duhovnicului Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cozi uriaşe la mormântul duhovnicului Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Mănăstirea Prislop a primit un număr impresionant de vizitatori. A fost cea mai aglomerată zi din an la mormântul părintelui Arsenie Boca.

GALERIE FOTO

Duminică dimineaţa, oaspeţii întârziaţi ai Mănăstirii Prislop au fost nevoiţi să îşi lase maşinile pe marginea drumului, la aproape trei kilometri de locul din Ţara Haţegului. A fost cea mai aglomerată zi din acest an la mormântul părintelui Arsenie Boca, numărul pelerinilor depăşind cu mult 5.000 de oameni. Din cauza aglomeraţiei pe şoseaua spre mănăstire, s-au format coloane uriaşe de maşini, iar traficul rutier a fost blocat în mai multe locuri, în special în curbele din zona mănăstirii.

„Am venit din Hunedoara, cu gândul să ne bucurăm de frumuseţea acestei mănăstiri şi de vremea însorită. Nu ne aşteptam la atât de multă lume. Am stat aproape o oră la coadă, pentru a ne ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca”, a relatat Viorica, o tânără vizitatoare a mănăstirii.

„Şoseaua s-a blocat, după ce oamenii care nu au mai găsit loc pentru maşini în parcarea mănăstirii le-au lăsat în curbe, iar autocarele nu au mai putut trece”, a relatat un şofer. Poliţiştii au fost mobilizaţi în zona mănăstirii pentru a fluidiza traficul.

manastirea prislop hunedoara foto daniel guta adevarul

„Am venit din judeţul Argeş, cu un grup de aproape 50 de pelerini, cu autocarul, la Mănăstirea Prislop. Am ascultat slujba, ne-am rugat la mormântul duhovnicului, am luat apă sfinţită şi ne întoarcem. Drumul a fost obositor, dar plecăm de aici cu un sentiment plăcut. Cred că au venit atâţia oameni înainte de Sărbătoarea Bunei Vestiri”, a povestit o vârstnică.

image

Mănăstirea lui Arsenie Boca
Mănăstirea Prislop datează din secolul al XIV-lea, iar de-a lungul timpului a fost locul a numeroase evenimente care au intrat în istorie. În urmă cu cinci secole, în vecinătatea bisericii, călugărul Ioan şi-a amenajat o chilie, scobind o stâncă ascunsă de pădurea Silvaşului. A murit însă înainte de a termina de dăltuit fereastra chiliei, ucis de vânătorii care l-ar fi confundat cu un animal sălbatic, iar Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinţilor. La Mănăstirea Prislop se află mormântul şi piatra funerară a domniţei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Vodă Basarab. Locul din Ţara Haţegului a devenit în ultimii ani una dintre destinaţiile favorite ale pelerinilor din toate colţurile ţării datorită călugărului Arsenie Boca, înmormântat aici.

image

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus, Hunedoara - d. 28 noiembrie 1989, Sinaia) a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră autorităţilor comuniste, trecând prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. Acuzat că ar fi sprijinit membri ai Mişcării Legionare, călugărul a fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, a fost trimis apoi să munceasă la Canalul Dunăre – Marea Neagră, în lagărele destinate zecilor de mii de deţinuţi politici, iar până la mijlocul anilor 1950 a mai trecut prin închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea.

manastirea prislop hunedoara foto daniel guta adevarul

După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Duhovnicul a murit în 28 noiembrie 1989, iar dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Arsenie Boca şi cea mai profundă lecţie: „Când viaţa pare cumplită, fă-ţi un ceai şi bea-l din cea mai drăguţă ceaşcă“

Secretul lui Arsenie Boca: femeia care a stat 40 de ani lângă el. Cutremurătoarea poveste a Zamfirei, tânăra pe care duhovnicul nu a lăsat-o să se omoare

FOTO Excesele pelerinilor de la Prislop: pârâul cu bani, mizeria lăsată de turişti şi afacerile din jurul mănăstirii

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite