VIDEO Drama Mariei, supravieţuitoarea din mijlocul pădurii: „Focul a mistuit totul. Am rămas doar cu hainele de pe mine. Dorm pe două scaune alăturate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria Stanca trăieşte o adevărată dramă la câteva zile după ce un incendiu i-a transformat în scrum casa din mijlocul sălbăticiei.

GALERIE FOTO

La patru zile de la incendiul care a mistuit casa Mariei, o vârstnică de 72 de ani care trăieşte în mijlocul pădurii, la marginea cătunului Grâne, ruinele aşezării încă mai fumegă. Maria Stanca şi fiul său (cu handicap) împart acum o odaie folosită pe post de bucătărie, unde abia a încăput un pat vechi, de o persoană, o masă şi soba pe lemne.

Două scaune alăturate sunt folosite de bătrână ca loc de dormit. Casa din cărămidă  în care se aflau toate „lucrurile bune” ale familiei, spune Maria, a ars din temelii făcând scrum atât proviziile de iarnă, cât şi toate obiectele strânse de-o viaţă de femeie.

„Am rămas doar cu hainele de pe noi”
„Flăcările au pornit de la o afumătoare, în care pregăteam o oală de slănină. Un vânt puternic a bătut în acea seară şi până să ajung la locul unde a început să ardă a fost prea târziu. Apoi vântul s-a înteţit, iar vâlvătaia a crescut şi a cuprins acoperişul, care deşi era acoperit cu zăpadă mare, a ars cu totul. Camerele, beciul şi o altă cămăruţă cu tot ce era în ele s-au făcut praf. Mai stă în picioare doar soba de teracotă în mijlocul dărâmăturilor, iar noi am rămas doar cu hainele de pe noi ”, a povestit Maria, pentru adevarul.ro.

image

Chemaţi în ajutor, pompierii au ajuns cu dificultate la casa din Valea Tâlhării. Drumul până la marginea cătunului Grâne care aparţine de comuna Ghelari era acoperit cu zăpadă, iar de la capătul lui pe poteca de aproape un kilometru spre casa Mariei, maşinile nu pot ajunge. „După incendiu, am rămas în beznă, fără curent electric. Din lemnele care nu au mai ars facem focul în odaie şi ne culcăm atunci când începe să se întunece. Apă aducem de la un izvor din pădure, acum îngheţat, mai topim zăpadă sau luăm de la de la oamenii din Grâne”, mai spune bătrâna.

image

Soarta tristă a supravieţuitoarei din pădure
Casa din mijlocul sălbăticiei în care se adăposteau Maria Stanca şi fiul ei a ars din temelii, marţi seara. Flăcările au cuprins clădirea aflată în pădurea care desparte comunele Ghelari şi Topliţa, după ce  o afumătoare lipită de ea, în care era pregătită slănina, a fost lăsată nesupravegheată. Casa veche a femeii a fost ridicată în urmă 80 de ani, din cărămidă, însă cu timpul zidurile s-au degradat, iar acoperişul stătea să cadă. Femeia şi-a găsit un loc mai primitor de odihnă în mica odaie din curte. „Cu mulţi ani în urmă, în valea noastră erau 24 de case, toate locuite. Acum au mai rămas câteva case, cele mai multe părăsite. Soţul meu a murit acum 18 ani, în iarnă, iar la câteva zile după cel l-am îngropat a murit şi mama. Acum m-am obişnuit cu singurătatea şi cât braţele îmi sunt în putere nu am de ce să mă plâng”, relata bătrâna, în urmă cu câteva zile, într-un reportaj publicat pe adevarul.ro. Centrul comunei Ghelari, unde femeia îşi mai trimitea fiul să cumpere alimentele necesare şi să plătească factura la curent, se află la aproape două ore de mers pe jos, pe o potecă de pădure şi apoi pe un drum de pământ.

incendiu

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Soarta tristă a femeii care trăieşte în sărăcie, în mijlocul sălbăticiei. Casa din pădure i-a ars din temelii

Comuna din munţi care se pregăteşte să dispară. Câţi oameni au părăsit aşezarea înfloritoare în urmă cu cinci decenii

VIDEO Bătrâna care trăieşte în sărăcie cumplită, în cătunul pustiu din sălbăticie: „Cât am putere în braţe, nu mă plâng”

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite