VIDEO Castelul baronului Nopcea, lăsat în ruină. Ce poveşti cumplite ascunde locul jefuit de căutătorii de comori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Castelul Nopcea. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

De zece ani, un castel emblematic din Ţara Haţegului, a fost lăsat în paragină. Autorităţile nu au bani pentru a-l renova, iar proiectul de restaurare pe fonduri europene a fost respins. Castelul Nopcea, vechi din secolul al XIX-lea, a aparţinut uneia dintre cele mai bogate familii nobiliare din Transilvania.

GALERIE FOTO

VIDEO

Castelul Nopcea a rămas în paragină de zece ani, după ce şcoala şi internatul pentru copii cu nevoi speciale care funcţionau aici s-au desfiinţat. Clădirea, aflată în prezent în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara, a fost devastată de hoţi şi de căutători de comori, iar timpul şi-a pus amprenta pe soarta ei. Înconjurată acum de câteva anexe dezafectate, de o curte şi un teren acoperite de bălării, castelul legendar are faţadele scorojite, ferestrele sparte, tencuiala căzută, iar în interior bucăţi din tavan şi grinzi s-au prăbuşit, în timp ce încăperile au fost devastate.

Castelul vechi din secolul al XIX-lea, care impresionează prin arhitectura sa de inspiraţie medievală, îi întâmpină pe călători într-o stare dezastruoasă, iar în ultimii patru ani autorităţile nu au mai alocat fonduri necesare salvării acestuia de la ruinare totală.

Lucrările de restaurare a Castelului Nopcea au fost estimate la aproape zece milioane de lei, în anul 2014. Atunci, Consiliul Judeţean Hunedoara a încercat să obţină fonduri prin Granturile SEE 2007 – 2014 (Spaţiul Economic European), pentru reabilitarea monumentului istoric de categorie B, şi transformarea acestuia într-un centru cultural. Investiţia prevedea lucrări de renovare, construcţii, înlocuirea instalaţiilor, racordarea la utilităţi, lucrări de protecţie şi securitate, funcţionalizare şi amenajare interioară şi exterioară, amenajare peisagistică. La finalul proiectului, locul urma să devină un spaţiu atractiv şi primitor pentru turişti, unde urmau să fie organizate simpozioane dedicate istoriei zonei şi familiei Nopcea, un târg al castelului cu produse tradiţionale şi baluri tematice.

Castelul Nopcea / ADEVĂRUL

Proiectul Consiliului Judeţean nu a mai primit finanţare prin granturile SEE. iar reprezentanţii instituţiei susţin că aşteaptă alte oportunităţi pentru a accesa fonduri pentru restaurarea clădirii. Fiind monument istoric de Categoria B, instituţia nu poate obţine finanţarea dorită pentru reabilitarea castelului.

castelul nopcea hunedoara foto daniel guta adevarul

Povestea familiei Nopcea

Familia Nopcsa, atestată încă din secolul al XIV-lea, a dat Transilvaniei unul dintre cei mai mari savanţi ai secolului trecut, paleontologul Franz Nopcsa. Istoricii amintesc rădăcinile maghiare ale baronilor Nopcsa, însă unii autori susţin că nobilii renumiţi la mijlocul secolului al XIX-lea ar fi avut origini româneşti, dar au fost maghiarizaţi. Vasile Nopcea (Ladislau Nopcsa) a fost comite suprem al Hunedoarei până în 1848 însă şi-a pierdut funcţia ca urmare a sprijinului acordat românilor, iar ulterior moşia sa din Zam a fost devastată. „Aceasta era locuinţa şi satul unui moşier român, un credincios pe nume Nopcea, a cărui casă a fost atacată şi jefuită de secui şi distrugerea a fost desăvârşită chiar de proprii săi ţărani”, relata dimplomatul englez Andrew Paton.

castelul nopcea hunedoara foto daniel guta adevarul

Nopcea a devenit apoi subiectul unui roman celebru scris de Jokai Mor. A fost a înfăţişat ca fiind tâlharul „Faţă Neagră”, care aţinea calea convoaielor cu aur care mergeau la Viena şi fura tot aurul, pe care mai apoi îl turna în topitoria sa aflată într-o peşteră, unde îl transforma în monede. Comoara lui Nopcea nu a fost găsită niciodată şi e posibil să nici nu fi existat, însă potrivit unei legende, o parte din prăzi erau ascunse în tunelurile secrete din jurul castelelor sale din Ţara Haţegului şi de pe Valea Mureşului. Castelul din Săcel a fost şi locul unde nepotul baronului Nopcea, celebrul savant şi paleontolog al secolului XX, Franz Nopcea, a fost atacat cu pietre de săteni. Scena s-a petrecut în 1920, iar baronul a fost salvat de la moarte de prietenul său Bajazid Doda. „Rănile au fost atât de puternice încât diagnosticul a fost de craniu fracturat, iar mai apoi, printr-o intervenţie chirurgicală, a fost necesară îndepărtarea bucăţilor de os rupte şi acoperirea locului cu o plăcuţă de argint. De pe urma acestui episod a rămas cu sechele permanente şi tulburări ale sistemului nervos”, a informa Dacian Muntean, în volumul „Aventurile şi călătoriile baronului Nopcea”. Castelul a intrat în patrimoniul statului, iar moştenitorii familiei Nopcea nu au mai solicitat restituirea acestuia.

image

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele teribile ale celebrilor baroni Nopcea. Nepotul şi-a omorât iubitul de-o viaţă şi s-a sinucis, iar unchiul devenea noaptea tâlharul „Faţă Neagră“

Cea mai cumplită poveste adevărată din Castelul Corvinilor: patimile domniţei care a sfârşit în chinuri groaznice pentru că şi-ar fi înşelat soţul, pe Ioan Torok

Soarta moşiei uriaşe a grofilor maghiari alungaţi de comunişti. Castelul fantomă şi 100 de hectare au fost revendicate

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite