VIDEO „Blestemul” cimitirului nimănui de pe şantierul autostrăzii. Cum s-a lucrat în cei trei ani după ce cadavrele au fost evacuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cimitirul a fost abandonat de localnici. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cimitirul a fost abandonat de localnici. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Au trecut trei ani de la descoperirea cimitirului „neautorizat” de pe şantierul Autostrăzii Lugoj-Deva, folosit ca pretext pentru oprirea lucrărilor în zonă. Rămăşiţele a peste 200 de oameni îngropaţi la marginea satului Brănişca au fost mutate într-un cimitir improvizat, pentru a fi continuat proiectul, dar acesta este încă departe de a fi realizat.

În primăvara anului 2014, constructorii Lotului IV din Autostrada  Lugoj – Deva au oprit lucrările la marginea satului Brănişca, aflat la 15 kilometri de municipiul Deva, pe Valea Mureşului, după ce au constatat existenţa unui cimitir pe şantierul autostrăzii.

„Pe coridorul de expropriere, s-a constatat că o păşune era de fapt un cimitir ilegal. Noi am sesizat Parchetul General în legătură cu această problemă şi urmează să finalizăm o hotărâre de guvern să abatem traseul autostrăzii”, anunţa Dan Şova, atunci ministru al Transporturilor. Soluţia propusă de fostul ministru nu a mai fost pusă în practică, în schimb s-a decis mutarea rămăşiţelor celor peste 200 de defuncţi într-un nou cimitir, înfiinţat pe un deal, la câteva sute de metri de vechiul loc de îngropăciune.

Povestea mutării osemintelor
Câteva luni mai târziu, oasele au fost împachetate în lăzi de lemn şi aduse în noul cimitir. Un preot a fost chemat să sfinţească locurile de veci, dar a menţionat că pentru persoanele neidentificate nu va face slujbă, ci doar „va sfinţi” crucile.

„În acest loc au fost aduse rămăşiţele umane, preluate din fostul cimitir neautorizat al satului, cel cu care se intersecta traseul viitoarei autostrăzi. Este vorba de 210 persoane, din care am reuşit să identificăm aproape o treime, deşi multe dintre cruci nu mai existau de multă vreme. În vechiul cimitir am găsit însă nu doar oase umane, ci şi oase de animale. Acum fiecare dintre defuncţii înhumaţi în acest cimitir îngrijit are propriul mormânt. Oamenii au fost îngropaţi creştineşte, aşa cum era normal să se întâmple”, afirma mediul legist Dan Mărculescu, şeful Serviciului de Judeţean de Medicină Legală Hunedoara. După acest episod bizar al mutării osemintelor, localnicii aproape au uitat de locurie de veci ale „morţilor nimănui”, majoritatea defuncţilor fiind foşti pacienţi, necunoscuţi comunităţii, ai azilului din Brănişca sau persoane sărmane faţă de care preoţii au decis că nu merită o înmormântare în cimitirul bisericii.

Cimitirul celor uitaţi, de lângă şantierul autostrăzii

Autostrada s-a construit lent

Constructorii au reluat lucrările la autostradă, însă din 2014 până în prezent, zona unde a existat cimitirul celor uitaţi a rămas aproape neschimbată. A fost construit un pasaj de trecere peste terasamentul autostrăzii, pe drumul comunal spre satul Rovina, şi a mai fost adus pământ, însă primele straturi de asfalt se lasă încă aşteptate. De altfel, lucrările demarate la sfârşitul anului 2013 pe cele trei loturi în şantier, din Autostrada Lugoj – Deva, au întâmpinat întârzieri de peste un an. Pe Lotul IV, unde a fost descoperit cimitirul, finalizarea proiectului este anunţată în luna decembrie 2017.

cimitir

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Preotul supărat că „morţii nimănui” au fost luaţi din calea autostrăzii le-a sfinţit locurile de veci

Preotul care a asistat la cele mai multe dintre înmormântările în cimitirul ilegal din Brănişca, loc ce va fi traversat de viitoarea autostradă Deva - Lugoj, a ţinut slujba de pomenire a morţilor ale căror rămăşiţe au fost mutate într-un alt cimitir. A făcut-o însă fără tragere de inimă.

Telenovela peşterii cu trei lilieci care a întârziat cu aproape doi ani construcţia unui sector din Autostrada Lugoj - Deva

La peste doi ani de la semnalarea, pe traseul viitoarei autostrăzi Lugoj – Deva, a unei peşteri în care ar fi existat lilieci protejaţi, lucrările blocate în zonă pot fi reluate. Din cauza grotei care a stârnit numeroase controverse  şi a unui cimitir neautorizat, constructorii au pierdut autorizaţia de mediu pe un un sector al viitoarei autostrăzi.

Autostrada A1, telenovela eternă. Cel mai important proiect de infrastructură al României, frânat sistematic de „blestem“

Problemele se ţin în lanţ pe tronsonul Deva – Ilia din şantierul viitoarei autostrăzi Lugoj – Deva, partea a Autostrăzii A1, Bucureşti-Nădlac. O alunecare de teren de pe terasamentul autostrăzii, care a dus la blocarea unui drum, a fost cea mai recentă întâmplare nefericită dintr-un lung şir de ghinioane care au dus la întârzieri mari şi întreruperi în derularea proiectului.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite