Viaţa de coşmar a Karlei, copila de trei ani înfometată şi ucisă în bătaie de mamă. Cum au scăpat fraţii ei mai mici din casa ororilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii au pronunţat sentinţa definitivă în dosarul cuplului care şi-a ucis în bătaie şi prin înfometare copila de trei ani şi i-a traumatizat pe fraţii mai mici ai acesteia. Ancheta a scos la iveală mărturii terifiante despre tratamentele inumane la care au fost supuşi minorii.

Curtea de Apel Alba Iulia a pronunţat sentinţele definitive pentru Silvian Văduva (30 de ani) şi Lucia Halasz (21 de ani), arestaţi pentru lovituri cauzatoare de moarte, după ce în luna februarie şi-au ucis fiica de trei ani, în urma tratamentelor inumane la care au suspus-o. Cei doi au mai fost acuzaţi şi că au abuzat alţi doi copii ai femeii, cu vârste de un an şi de doi ani. Magistraţii au respins apelul declarat în cauză şi au păstrat condamnările de opt ani de închisoare pentru Silvian Văduva şi de 11 ani de închisoare, pentru concubina sa, pronunţate de Tribunalul Hunedoara.

Ancheta procurorilor a scos la iveală detalii cutremurătoare despre tratamentele la care erau supuşi cei trei copii ai Luciei Halasz, în locuinţa acestora din Lupeni.

„S-a reţinut în sarcina inculpaţilor că, în intervalul 23 – 31 ianuarie 2017 au aplicat victimei Daniela Karla, în vârstă de 3 ani, împreună cu care locuiau, multiple lovituri cu palmele şi cu o bucată de lemn, în zona membrelor inferioare şi superioare, a feselor, a coapselor şi toracelui, cauzându-i leziuni traumatice hemoragice, cutanate şi subcutanate ce interesau aproximativ 33% din suprafaţa corporală, care în final au condus la decesul minorei la data de 1 februarie 2017”, se arată în dosar. David (un an) şi Gesica (doi ani) au fost bătuţi, însetaţi şi înfometaţi, de asemenea, de mama lor şi de concubinul acestuia, dar faptul că au ajuns în spital, în cele din urmă, le-a salvat viaţa.

Cei trei copii ai tinerei s-au născut în ani 2014, 2015, 2016, în urma unei relaţii de concubinaj cu un alt bărbat, care însă nu a vrut să recunoască paternitatea niciunuia dintre minori. Anul trecut, Lucia Halasz l-a cunoscut pe Silvian, pe Facebook, şi s-a mutat în locuinţa mamei acestuia, din Lupeni, împreună cu cei trei copii. Bărbatul avea, de asemenea, patru copii dintr-o relaţie anterioară, însă nu s-a ocupat de creşterea lor şi declara că nu cunoştea prea multe despre ei. Cuplul nu muncea şi nu avea grijă de minori, supravieţuind din alocaţiile acestora.

Trăiau din banii pentru copii
Mama lui Silvian, văzând că nora sa nu avea grijă de copii şi îi agresa, a decis să îi alunge din locuinţa ei.
„În cursul lunii ianuarie 2017, înainte cu două săptămâni de decesul Karlei, cei doi incupaţi şi cei trei copii s-au mutat în apartamentul fratelui lui Silvian, motivat de faptul că mama bărbatului nu a mai suportat să vadă condiţiile mizere în care trăiau minorii, respectiv nu a mai suportat să asiste la lipsa de dezinteres a inculpatei faţă de nevoile de hrană, apă şi igienă a copiilor ei, pe care îi şi agresa, pentru că <<erau răi>>, astfel încât le-a spus acestora să plece din apartamentul ei”, se arată în dosar.

Locuinţa în care au fost găzduiţi avea două camere, din care doar una era mobilată sumar. Nu era racordată la reţeaua de apă şi termoficare, era plină de mizerie, iar într-una dintre încăperi era o sobă. Aici locuiau şi dormeau cu toţii, în timp ce a doua încăpere era folosită ca depozit de deşeuri metalice şi gunoaie.

„În condiţiile în care niciunul dintre inculpaţi nu lucra, respectiv nu obţinea niciun fel de venit din muncă, aceştia se întreţineau din banii proveniţi din alocaţiile celor trei copii şi din banii pe care-i mai câştiga zilnic fratele acesuia din deşeurile colectate de la containere. De asemenea, aceştia îşi mai asigurau subzistenţa cu alimentele donate de mama inculpatului. Cu toate că nu aveau bani pentru alimente, cei doi inculpaţi nu au prestat niciun fel de activitate, ocupându-şi timpul cu băutul cafelelor şi fumatul ţigărilor”, se arată în dosar.

Bani pe ţigări şi cafele
Lucia nu ştia să gătească şi nici nu se preocupa din ce să gătească, după cum nici nu se ocupa de curăţenia care era necesară în apartament, susţinând că se făcea mizerie la loc, întrucât cumnatul ei aducea şi depozita fier vechi în imobil. „Deşi nu aveau niciun fel de ocupaţie, cei doi inculpaţi nu se ocupau nici de transportul suficient al apei în locuinţă, aducând doar apa necesară pregătirii hranei, însă nu şi apa necesară asigurării igienei copiilor. Conform declaraţiei tinerei, aceasta spăla cei trei copii ai ei, o dată la două – trei zile. Copiii prezentau pediculoză şi chiar şi femeia avea păduchi şi la momentul reţinerii ei, iar hainele cu care erau îmbrăcaţi erau neîngrijite şi murdare. Cu privire la modalitatea în care hrănea copii, inculpata a declarat că atunci când avea mâncare le dădea să mănânce, iar atunci când nu avea, nu-i hrănea, existând zile în care nu avea niciun aliment cu care să-şi hrănească copii”, se arată în dosar.

Copiii erau bătuţi pe motiv că „erau răi”, Karla fiind cel mai adesea abuzată. Fiica de trei ani ajunsese să cadă din picioare din cauza agresiunilro repetate la care era supusă de mama sa. „Pentru <<a educa>> minora, respectiv pentru a o face să ştie de frica cuiva în casă, inculpatul a aplicat şi el în mai multe rânduri, lovituri minorei cu palmele în zona feselor şi a feţei, dar şi cu o bucată de lemn, peste mâini, umeri sau fese”, se arăta în dosar. În ciuda stării tot mai precare a copilei, aceştia au continuat să o bată.

Şi-au găsit copilul mort
În 1 februarie, în impul unei vizite a unor prieteni în locuinţa familiei, cei trei copii au fost închişi în cămăruţa – depozit, iar după plecarea oaspeţilor, Silvian a găsit-o pe Karla căzută pe podea, inconştientă şi cu spume la gură. Au aruncat apă asupra ei, pentru a o trezi, dar gestul nu a dat rezultate. Nici echipajul medical chemat de bărbat nu a mai putut să o resusciteze.

„Cu ocazia intervenţiei medicale de urgenţă acordată de echipajul SMURD, cadrele medicale au constatat că minora Karla Daniela prezenta multiple echimoze la nivelul întregului corp, în special la nivel facial, cap, braţe şi ambele membre superioare. După sosirea organelor de poliţie în apartament, Gesica, în vârstă de 2 ani şi David, în vârstă de 1 an, au fost duşi la o vecină pentru a fi îngrijiţi temporar. Femeia a observat că minorii sunt însetaţi şi înfometaţi, motiv pentru care i-a hrănit şi i-a hidratat. A mai constatat că aveau buzele uscate şi crăpate, erau traşi la faţă şi prezentau urme vizibile de boală. Cereau continuu apă. Observând starea minorilor femeia a întrebat-o pe tânără de ce sunt copii flămânzi şi însetaţi, iar aceasta le-a răspuns că nu i-a hrănit de o zi şi nu le-a dat apă să bea, pentru că nu a avut. În intervalul de timp în care minorii au rămas în apartamentul vecinei, mama lor s-a adresat fiului de un an, David, care cerea încontinuu apă, spunându-i: <<Ai rămas tu să mă înnebuneşti>>. Cei doi au fost transportaţi la spitalul din Lupeni, unde au rămas internaţi la Secţia Pediatrie, fiind diagnosticaţi cu pediculoză, hipotermie, hipoglicemie, rinofaringită, stare profund alterată”, se arată în dosar.  

Aveau numeroase cicatrici pe corp, urmare a semnelor de violenţă, iar minorul de un an prezenta fracturi la umăr, braţ şi claviculă.

„Nu s-a putut stabili data producerii leziunilor posttraumatice suferite de minor, dar s-a stabilit că acestea s-au putut produce prin lovire cu corp dur dar şi prin răsucirea şi torsiunea membrului superior drept şi au necesitat pentru vindecare 60-70 zile de îngrijiri medicale”, se arată în dosar.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cazul cutremurător al copilei ucise la naştere, de propria mamă, şi aruncată în râu. Ce a ascuns tânăra condamnată definitiv

Magistraţii au condamnat o tânără din Lupeni, acuzată că şi-a ucis copilul nou-născut şi i-a aruncat trupul în apele Râului Jiu. Femeia ascunde o poveste cutremurătoare.

Calvarul fetiţelor „mamei criminale”, crescute în sclavie. Bătute, înfometate şi silite să muncească pentru părinţii alcoolici, au sfârşit arse de vii

Ancheta care a dus la condamnarea Alina Ardeleanu la 11 ani şi şase luni de închisoare pentru incendiul care s-a soldat cu moartea a trei copii a dezvăluit detalii înfiorătoare despre cum „mama criminală” îşi batjocorea fiicele şi cum au murit cinci dintre cei şase copii ai săi.

Copiii morţi în incendiul provocat de mama - criminală au fost înmormântaţi. Femeia a fost huiduită şi aproape linşată  la căpătâiul celor trei prunci ucişi

Cei trei copii cu vârste între un an şi 10 ani, care au murit în urma incendiului ce le-a cuprins apartamentul, în timp ce mama acestora îi încuiase în locuinţă şi ieşise la cumpărături, au fost înmormântaţi astăzi în Uricani. Femeia a venit, din spital, să îşi conducă pruncii pe ultimul drum, însă la groapă a fost aproape linşată de rude.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite