Valea Runcului, deschisă turiștilor de o șosea modernă. Drumul din munți trece prin trei defileuri VIDEO

0
Publicat:

Noua șosea construită pe Valea Runcului din Hunedoara scoate din izolare unele dintre cele mai spectaculoase locuri din Munții Poiana Ruscă.

Valea Runcului se lărgește la intrarea în Runcu Mare. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Valea Runcului se lărgește la intrarea în Runcu Mare. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Primele straturi de asfalt au fost așternute în luna august pe drumul care traversează Valea Runcului din Hunedoara (video).

În ultimele trei săptămâni au fost asfaltați circa șase kilometri de drum, între satele Govâjdia și Runcu Mare și au mai rămas cinci - șase kilometri nemodernizați pe noua șosea aflată în șantier.

Odată cu finalizarea lucrărilor, finanțate din fonduri europene atrase de comuna Lelese, Valea Runcului din Hunedoara (video) va fi mai accesibilă turiștilor, iar întregul traseu de circa 40 de kilometri între Hunedoara și Runcu Mare va fi acoperit de asfalt.

„Era foarte greu de parcurs acest drum, mai ales iarna, deși nu prezintă pante mari, pentru că era plin de gropi și cu multe porțiuni acoperite cu gheață. Fiind versanții foarte înalți, soarele nu putea topi mai repede zăpada de pe fundul văii. În plus, drumul era până acum mai des circulat de camioanele cu lemne. Fiind îngust, erau greu să treci pe lângă ele”, spune Petru, un localnic din Govâjdia.

Ruta celor trei defileuri din Munții Poiana Ruscă

Drumul Hunedoara – Runcu Mare – Vadu Dobrii se numără printre rutele turistice din Munții Poiana Ruscă.

În ghidurile turistice vechi, traseul complet cuprindea și coborârea din Vadu Dobrii spre Hunedoara, prin Bunila, Ghelari și Teliuc, însă drumul județean Bunila – Vadu Dobrii este inaccesibil mașinilor de peste un deceniu.

Drumul începe din Centrul vechi al Hunedoarei și are o particularitate rar întâlnită: pe distanța de circa 50 de kilometri până în satul Vadu Dobrii, din Hunedoara, trece prin defileurile a trei râuri, strecurându-se printre versanții înalți de 100 – 200 de metri, cu șiruri de stânci care se înalță deasupra crestelor împădurite.

Lacurile Teliuc și Cinciș, reperele de pe Valea Cernei

Râul Cerna din Hunedoara și-a croit loc prin masivul calcaros, formând un defileu de trei – patru kilometri, între Hunedoara și satul Teliucu Inferior.

Șoseaua de pe valea Cernei din Hunedoara traversează așezarea minieră, iar turiștii se pot opri în centrul acesteia pentru a vedea unul dintre cele mai adânci și mai noi lacuri din România.

Lacul Teliuc din Hunedoara (video) s-a format în ultimele două decenii după ce izvoarele subterane au inundat fosta carieră minieră Teliuc, iar în unele zone atinge o adâncime de peste 100 de metri.

Furnalul din Govâjdia

La ieșirea din satul Teliuc, se înfățișează barajul lacului Cinciș din Hunedoara (video), construit la începutul anilor ’60, pe râul Cerna din Hunedoara. În spatele construcției hidrotehnice înalte de aproape 50 de metri se întinde Lacul Cinciș pe circa 250 de hectare.

De la baraj, drumul turistic continuă în dreapta pe valea Govâjdiei (video), pe la poalele unui șir de stânci aproape neatinse de oameni.

Aici au fost descoperite rămășițele unei așezări dacice, iar ruinele mai multor monumente industriale din secolul al XIX-lea au rămas înghițite de pădure.

Cel mai atractiv loc de pe Valea Govâjdiei din Hunedoara este Furnalul din Govâjdia (video), vechi de peste două secole.

Cuptorul său uriaș în care era topit minereul de fier adus de la Ghelari s-a păstrat, la peste un secol de la dezafectarea lui.

Satul Runcu Mare din Hunedoara

Din dreptul furnalului, unde se unesc ape Runcului și Govâjdiei (Nădrabului) drumul turistic cotește din nou la dreapta, intrând într-un alt defileu, cu o priveliște asemănătoare. Doar câteva case au putut fi ridicate de-a lungul timpului pe traseul de circa 15 kilometri de pe valea Runcului din Hunedoara.

La capătul defileului, unde valea înconjurată de creste înalte, se mai lărgește, călătorii găsesc primele case ale satului Runcu Mare, întins pe șapte – opt kilometri, însă locuit de mai puțin de 20 de familii (video).

Din satul cu numeroase case vechi de peste un secol, alte drumuri forestiere urcă abrupt spre Lelese, Poiana Răchițelii și Vadu Dobrii, aflate pe cele mai înalte dealuri locuite din Ținutul Pădurenilor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite