Sat-muzeu în Munții Poiana Ruscă. Cele mai frumoase case arhaice sunt restaurate VIDEO

0
Publicat:

Runcu Mare, un sat din Ținutul Pădurenilor din Hunedoara se transformă într-o așezare-muzeu. Aici, mai multe case vechi de peste un secol și o moară din Munții Poiana Ruscă sunt restaurate.

Gospodăriile din satul Runcu Mare din Hunedoara (video) se înșiruie de-a lungul a șapte-opt kilometri în valea Runcului din Munții Poiana Ruscă, mărginită de versanți înalți, acoperiți cu pădure.

Deși așezarea aflată în Ținutul Pădurenilor din Hunedoara este unul dintre cele mai lungi sate de munte din România, doar vreo 20 de familii mai locuiesc aici.

În satul Runcu Mare din Hunedoara, aflat la circa 35-40 de kilometri de municipiul Hunedoara, călătorii găsesc o mulțime de case arhaice, cu pereții din lemn cioplit, clădite pe fundații trainice de piatră, menite să reziste alunecărilor de pământ și viiturilor.

Cele mai multe dintre ele datează de peste un secol, iar unele nu au mai sunt locuite de câteva decenii.

Satul Runcu Mare. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL
Satul Runcu Mare. Foto Daniel Guță. ADEVĂRUL

În primăvara anului 2023, opt gospodării arhaice din satul Runcu Mare din Hunedoara (video) au intrat în șantier și sunt restaurate, iar după finalizarea lucrărilor vor putea fi puse în valoare ca obiective turistice ale zonei.

Au fost incluse pe „Ruta satelor cu arhitectură tradițională”, un proiect sprijinit de Uniunea Europeană, prin Programul Național de Redresare și Reziliență,

Satul muzeu în Ținutul Pădurenilor

„Lucrările de restaurare sunt avansate la mai multe case și anexe. Am avut însă și probleme, la moara de la intrarea în sat, din cauza ploilor torențiale care au dus la inundarea ei. Sperăm că până în primăvara anului următor, de Paște, toate casele vor fi reabilitate, mai devreme decât termenul prevăzut în proiect”, spune Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.

Recent, două dintre cele trei biserici din satul Runcu Mare din Hunedoara au fost și ele restaurate. A mai rămas însă, în stare de degradare, cea mai veche dintre ele, o biserică ridicată din lemn în secolul al XIX-lea, la capătul așezării spre satul Vadu Dobrii din Hunedoara.

Drumul de pe valea Runcului, între satele Govâjdia și Runcu Mare se află, de asemenea, în șantier și va fi modernizat, iar odată cu asfaltarea sa, o călătorie cu mașina din Hunedoara până în satul din Ținutul Pădurenilor va putea fi făcută în circa 40 de minute.

Din satul Runcu Mare, un alt drum forestier, accesibil, urcă alți zece kilometri până în satul Vadu Dobrii din Hunedoara.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite