Vadu Dobrii, tărâmul din munţi interzis la venirea iernii. Cum supravieţuiesc localnicii din ţinutul zăpezilor

0
0
Vadu Dobrii. FOTO: Ioana Drăgusin. Facebook.
Vadu Dobrii. FOTO: Ioana Drăgusin. Facebook.

Cei 17 locuitori din Vadu Dobrii au rămas izolaţi de restul lumii în urma ninsorilor din ultimele zile, care au acoperit drumul cu un strat de aproape un metru de zăpadă.

Ninsorile din ultimele zile i-au făcut pe cei 17 localnici rămaşi în satul Vadu Dobrii, din Munţii Poiana Ruscă, să se baricadeze în propriile gospodării. Oamenii şi-au făcut provizii de alimente neperisabile încă din toamnă, potrivit obiceiului locului, pentru a întâmpina iarna grea din ţinut.

„Zăpada aşternută la sfârşitul săptămânii trecute a măsurat până la 80 de centimetri, iar oamenii au rămas izolaţi timp de câteva zile. În zonă a fost trimis un buldoexcavator pentru a degaja zăpada de pe drum, astfel încât joi, maşina cu pâine care ajunge o dată pe săptămână, să poată urca la oamenii din sat, pentru ca şi aceştia să se bucure de sărbători”, spune Romulus Stroia, primarul comunei Bunila.

Satul Vadu Dobrii, unul dintre cele mai izolate din vestul ţării, se află în Ţinutul Pădurenilor, la circa 40 de kilometri de Hunedoara, însă singurul drum accesibil, pe timp de vară, face ca localnicii să ocolească alţi 30 de kilometri.

Vadu Dobrii a devenit o umbră a zonei populate în trecut de zeci de familii prospere. Până la începutul anilor 2000, în Vadu Dobrii a funcţionat o bază militară antiaeriană, cu rachete şi buncăre, ascunsă în pădurea deasă de brazi de la marginea aşezării. La celălalt capăt al satului se afla mina de fier unde au lucrat până în urmă cu două decenii hunedoreni din întreg ţinutul, iar în apropiere a funcţionat o tabără şcolară, ruinată în prezent.

Şase drumuri de munte legau Vadu Dobrii de alte localităţi din Ţinutul Pădurenilor: Lunca Cernii de Sus, Lunca Cernii de Jos, Bunila, Runcu Mare (comuna Lelese), Bătrâna şi Cerbăl. Dintre acestea, doar unul mai este accesibil pentru cei care vor să ajungă în sat cu autoturismul. Drumul forestier pe care oamenii urcă în Vadu Dobrii porneşte din satul Lunca Cernii de Jos, străbate mai multe văi şi păduri, ocoleşte Meria, un fost cătun al vechilor haiduci, trece apoi pe lângă stânele pădurenilor şi se coboară în final spre primele case din sat, aflate la 15 kilometri de şoseaua din care s-a desprins drumul de munte.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Satele de vis din comuna unde nu a ajuns asfaltul. De ce oamenii au părăsit casele pitoreşti şi locurile paradisiace

Ţinutul Pădurenilor a fost lăsat de izbelişte de autorităţi. Sunt peste 120 de kilometri de drumuri de coşmar 

VIDEO Sărbătoarea care animă cel mai pitoresc loc. Cum s-au păstrat tradiţiile în Pădurenime, ţinutul care a pierdut două treimi din populaţie în cinci decenii

VIDEO Cea mai degradată biserică veche de lemn a fost salvată de voluntari: cum arată locul după o vară de muncă

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite