Turistă maghiară accidentată grav în munţii Parâng. A fost salvată cu ajutorul unui elicopter
0
O turistă maghiară s-a prăbuşit într-o râpă, în timpul unei expediţii în munţii Parâng. Salvamontiştii au cerut ajutor unui echipaj de elicopter pentru preluarea victimei.
O turistă maghiară care a urcat în munţii Parâng, împreună cu alţi trei prieteni, s-a accidentat grav, duminică, şi a rămas pe munte, într-o zonă greu accesibilă.
Salvamontiştii au plecat în ajutorul ei şi i-au acordat primul ajutor, însă au trebuit să rămână noaptea pe munte.
„Avea dublu traumatism la picior, luxaţie de gleznă şi posibilă fractură de tibie, după ce a căzut într-o zonă accidentată a Parângului. Din cauza conditiilor nocturne şi a terenului foarte dificil, nu a putut fi coborâtă cu targa, iar luni dimineaţa a fost solicitat în ajutor un elicopter, cu care turista accidentată a fost transportată la spitalul din Caransebeş”, a informat Serviciul Public Salvamont Hunedoara.
Zona alpină a munţilor Parâng s-a dovedit în ultimele luni pe cât de spectaculoasă, pe atât de periculoasă pentru unii dintre oaspeţii săi. Salvamontiştii le recomandă turiştilor să fie precauţi şi să poarte echipament adecvat excursiilor pe munte, atunci când aleg traseele din masiv.
Masivul Parâng, mărginit de râurile Olt, Jiu şi Strei, cuprinde în întinderea sa de peste 5.300 de kilometri pătraţi munţii Parâng, Căpăţânii, Lotrului, Cindrei şi Şureanu, aflaţi pe raza judeţelor Hunedoara, Gorj şi Vâlcea. Lanţul muntos impresionează prin crestele sale care ating înălţimi de peste 2.500 de metri, prin cele peste 20 de lacuri glaciare, prin cascadele, peşterile, cheile, pădurile şi râurile sale. Cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri, iar alte trei creste (Gemănarea, Stoiniţa şi Cârja) depăşesc 2.400 de metri. Alte 15 vârfuri au şi ele peste 2.300 de metri. Cele mai cunoscute lacuri glaciare din Parâng sunt Mija, Călcescu, Roşiile şi Iezerul Îngheţat. De asemenea, Peştera Muierilor, de pe valea Râului Galbena şi Peştera Polovragi, de pe valea râului Olteţ, completează numărul atracţiilor turistice ale masivului, fiind declarată monument al naturii.