Telescaunul de 20 de milioane de lei din Parâng va fi inaugurat. Proiectul realizat pe credit ar putea salva staţiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Staţiunea Parâng a fost dotată cu un nou telescaun.
Staţiunea Parâng a fost dotată cu un nou telescaun.

Staţiunea Parâng din Valea Jiului a fost dotată cu un telescaun în care au fost investiţi aproape 20 de milioane de lei, în urma împrumuturilor realizate de administraţia locală din Petroşani. Telescaunul va fi dat în folosinţă în 30 noiembrie.

Staţiunea Parâng din zona Văii Jiului va pune în funcţiune un nou telescaun la sfârşitul acestei luni. Telescaunul modern, în lungime de doi kilometri şi cu o diferenţă de nivel de 400 de metri, reprezintă o investiţie demarată în anul 2012, în cadrul unui program derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, care urma să transforme Parângul într-un domeniu schiabil.

În urmă cu doi ani statul român a oprit însă finanţările pentru proiectul Domeniului Schiabil al Staţiunii Parâng. Primăria din Petroşani a continuat o parte din investiţii pe cont propriu, însă până în prezent a reuşit să finalizeze doar construcţia noului telescaun şi aceasta cu mari sacrificii.

„Cea mai mare parte a fondurilor pentru telescaunul nou din Parâng reprezintă un credit bancar luat de administraţia locală. Finanţările din partea statului român au fost blocate în urmă cu doi ani, în momentul în care stâlpii de pe traseul telescaunului erau deja puşi, astfel că am decis să continuăm proiectul din alte fonduri”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi. Investiţia ăn noul telescaun se ridică la 20 de milioane de lei.

Turism revigorat
În prezent, telescaunul este în probe şi va fi inaugurat în 30 noiembrie. „Ne-am gândit la această dată pentru că este şi duminică, e sărbătoarea Sfântului Andrei şi poate să vină mai multă lume. Pentru cei care doresc să participe la inaugurarea telescaunului, transportul este gratuit. Eu cred că acest proiect, care va fi continuat de anul viitor şi cu alte investiţii în Parâng, va aduce un reviriment staţiunii, iar numărul turiştilor va creşte de zece ori”, a mai spus primarul municipiului Petroşani.

parang

Noul telescaun din staţiunea montană Parâng va pleca din zona cabanei Rusu, iar turiştii vor fi transportaţi până la cabana Căsuţa din Poveşti. Instalaţia de transport pe cablu are o capacitate de transport de aproximativ 1.200 de turişti pe oră, iar scaunele sunt prevăzute cu patru locuri, dublu faţă de telescaunul vechi. Preţul biletului urmează să fie stabilit de consilierii locali, însă se estimează că nu va depăşi 15 lei pentru un drum dus – întors. Telescaunul modern va funcţiona în paralel cu vechea instalaţie de transport pe cablu din staţiune. Cele două pornesc din zone diferite şi au un punct intermediar.

telescaun

Staţiunea depăşită de concurenţă
Cabanierii din Parâng, o staţiune cu nouă pârtii, dintre care una are o lungime de peste trei kilometri, spun că zona săracă a Văii Jiului ar putea fi salvată cu investiţii în turism. „Până acum, Parâng a fost mai mult o staţiune pentru turiştii de weekend, iar veniturile noastre depind de vreme. Dacă ninge, putem spera că vom avea profit. Altfel, este foarte greu să atragi oameni în Parâng, pentru că în zonă s-au dezvoltat în ultimii ani alte staţiuni atractive, din investiţii private, cum este Transalpina Ski Resort”, spune cabanierul Constantin Gaita. Proiectul de dezvoltare a domeniului schiabil din Masivul Parâng a fost estimat la 70 de milioane de euro în urmă cu cinci ani, când a fost aprobat. Planurile vizau ca domeniul schiabil din Parâng să se întindă pe o suprafaţă de 150 hectare şi va avea 17 pârtii, iar între Petroşani şi staţiunea montană ar urma, conform proiectului, să fie amenajată o telegondolă.

Foduri pentru Straja
Nici investiţiile în domeniul schiabil Straja din Valea Jiului nu au mai fost finanţate de statul român de aproximativ doi ani, iar administraţia locală din Lupeni, implicată în proiectul Straja, a ajuns să acumuleze datorii de peste 50 de milioane de lei pentru lucrările efectuate de firmele private. Sumele datorate constructorilor telegondolei din Straja de Primăria Lupeni şi statul român nu au mai fost acoperite. La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Turism au precizat că în perioada următoare vor fi alocate fonduri pentru Straja. „După o perioadă de doi ani în care nu s-au mai alocat fonduri pentru aceste proiecte s-au găsit resurse şi în următoarele două săptămâni va fi alocată suma de 8.320.000 de lei către Consiliul Local Lupeni. E vorba de o primă tranşă din totalul ce înseamnă 52 milioane de lei, datorii pe care Autoritatea le înregistrează către Consiliul Local Lupeni”, a declarat Mirela Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, la Petroşani. Din cauza datoriilor acumulate în urma investiţiilor din Straja, Primăria Lupeni a fost la un pas de faliment.


Vă recomandăm şi:

Telegondolă, cinema 3D şi aqualand, în oraşul extremelor de la polul sărăciei

Vulcan, unul dintre municipiile cele mai sărace ale judeţului Hunedoara, a reuşit în ultimii ani să atragă investiţii de lux, estimate la peste 15 milioane de euro. Ultima dintre ele este un parc acvatic, care va fi construit cu fonduri de la Uniunea Europeană.

Staţiunea Straja va primi un ajutor de opt milioane de lei după doi ani de aşteptare

Administraţia locală din Lupeni va primi primi peste opt milioane de lei pentru acoperirea unei tranşe din datoriile pe care le are în urma investiţiilor în staţiunea montană Straja. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Mirela Matichescu. În ultimii doi ani, primăria din Lupeni nu a mai primit fonduri de la statul român pentru Straja.

Staţiunea Straja a fost lăsată fără curent din cauza datoriilor. Cabanierii sunt nevoiţi să se descurce pe cont propriu

Aproape 200 de cabane, vile şi pensiuni din Staţiunea Straja au rămas astăzi fără curent electric, după ce furnizorul de electricitate din staţiunea a oprit alimentarea cu energie electrică. Motivul îl reprezintă datoriile pe care firma care administrează telegondola le are la furnizor.

FOTO Straja şi Parâng au renăscut din zăpadă. Un sezon turistic aproape "la pământ" e salvat de ultimele ninsori

Sezonul turistic în cele două staţiuni montane din Valea Jiului a fost la un pas de a fi compromis, din cauza pierderilor cauzate de lipsa zăpezii, totuşi ultimele ninsori au ridicat moralul celor care muncesc în Straja şi Parâng.

FOTO Valea Jiului iese din sărăcie ajutată de turiştii de sezon

Staţiunile de schi înfiinţate în una din zonele defavorizate ale judeţului Hunedoara sunt marea speranţă a localnicilor, care în ultimele decenii au trăit aproape numai de pe urma mineritului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite