Telecabina de patru milioane de euro de la Deva s-a defectat după doar o zi de la inaugurare VIDEO

0
Publicat:

Telecabina Cetății Devei a funcționat doar o zi după inaugurarea. Ascensorul s-a defectat, iar turiștii veniți, sâmbătă, în număr mare la cetatea medievală Deva, au putut urca doar pe jos pentru a vizita monumentul.

Telecabina Cetății Devei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Telecabina Cetății Devei. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

O slujbă religioasă a avut loc, vineri, 29 martie, la inaugurarea noii telecabine de la Cetatea medievală Deva (video).

Investiția finanțată din bugetul local al municipiului Deva a costat aproape patru milioane de euro, iar autoritățile locale se așteaptă să contribuie la revigorarea turismului în reședința județului Hunedoara.

Noua telecabină a funcționat doar o zi, iar sâmbătă, din cauza unei defecțiuni, instalația de transport nu a mai putut fi folosită.

Turiștii au putut urca în Cetatea medievală Deva, făcând un ocol de câteva zeci de minute pe jos, pe traseele de pe Dealul Cetății Devei care duc spre Poarta I a ansamblului medieval.

De asemenea, ei pot ajunge și cu autoturismele, pe străduțele strâmte și abrupte care ocolesc Dealul Cetății Devei, până în parcarea din vecinătatea Porții I.

„Una dintre bobinele de la electro-frână a cedat în urma unei supratensiuni. În cel mai scurt timp, vom remedia aceste probleme, instalația este în garanție. Pentru siguranța oamenilor, sâmbătă dimineața am luat decizia ca până la remedierea problemelor telecabina Cetății Devei să rămână la bază”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Autoritățile nu au estimat termenul în care instalația va fi reparată.

Telecabina Cetății Devei milioane de euro, modernizată în trei ani

Lucrările la noua telecabină de pe Dealul Cetății Devei au început în toamna anului 2021, după ce vechea instalație de transport, amenajată la începutul anilor 2000, a fost dezafectată fiind considerată uzată și subdimensionată pentru turiștii care vor să urce cu ascensorul în Cetatea medievală Deva.

Lucrările au fost recepționate în luna decembrie 2023, iar de vineri, după instruirea și calificarea liftierilor, ea a putut fi pusă în funcțiune.

„Noul ascensor are o capacitate de 30 de persoane. Investiția a presupus modernizarea instalației de transport înclinat, a sistemelor de comandă și siguranța funcțională a acestora, modernizarea celor două stații (plecare și sosire), amenajarea și refuncționalizarea zonei de așteptare în zona pietonală de la poalele Dealului Cetății, redimensionarea camerelor tehnice în cele două stații (plecare, sosire) pentru noile fluxuri de turiști, modernizarea grupurilor sanitare, adaptarea rampelor pentru persoanele cu deficiențe neuromotorii, amenajarea peisagistică”, a informat Primăria municipiului Deva.

După remedierea defecțiunilor telecabina Cetății Devei va funcționa zilnic, între orele 10.00 și 19.00. Un bilet pentru o călătorie dus-întors pentru adulți costă 20 de lei/persoană. Copiii până la 14 ani și pensionarii vor plăti 10 lei/persoană pentru călătoria dus-întors, iar persoanele cu dizabilități au acces gratuit.

Cei care nu vor să folosească ascensorul pot vizita așezarea, urcând pe potecile de pe Dealul Cetății Devei, care duc la Poarta I a cetății din secolul al XIII-lea.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite