Se prăbuşesc zidurile din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. De ce nu a mai fost restaurat forul oraşului antic VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziduri prăbuşite în Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Ziduri prăbuşite în Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, al primului oraş înfiinţat de Traian în Dacia, va fi restaurat doar parţial. Zidurile aşezării încep să se prăbuşească.

Aproape 100.000 de oameni vizitează anual ruinele de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, primul oraş înfiinţat de împăratul Traian pe teritoriul Daciei, după războaiele de cucerire de la începutul secolului al doilea.

GALERIE FOTO DIN ULPIA TRAIANA SARMIZEGETUSA

Colosseumul de la poalele Retezatului: ce lucrări se fac în arena din Ulpia Traiana Sarmizegetusa FOTO VIDEO

VIDEO Oraşul antic din România vizitat de mii de oameni din greşeală. „Spun că au venit să vadă ruinele cetăţii dacice şi că nu vor să audă de romani“

Ruinele fostei capitale a Daciei romane se află la poalele Retezatului, în vecinătatea Haţegului şi a Porţilor de Fier ale Transilvaniei, iar cele mai importante monumente din complexul arheologic sunt Forul (centrul oraşului) şi Amfiteatrul, scoase la iveală de la mijlocul secolului al XIX-lea, dar extrem de degradate în prezent.

În urmă cu cinci ani, Consiliul Judeţean Hunedoara a solicitat fonduri europene pentru reabilitarea Forului şi Amfiteatrului antic.

O investiţie de cinci milioane de euro urma să redea strălucirea pieţei  unde în Antichitate se găseau cele mai importante clădiri administrative, plate şi temple şi a amfiteatrului care putea găzdui peste 5.000 de spectatori. Refacerea Forului antic a fost scoasă din proiectul iniţial, din două motive: proiectul ar fi depăşit ca valoare cinci milioane de euro, iar situaţia juridică a terenurilor din situl arheologic nu a fost clarificată. Gospodăriile păşunile şi livezile localnicilor se îmtind peste ruinele antice, iar oile, caii şi câinii au devenit o prezenţă obişnuită pe lângă vestigii.


Oi în Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

oi in ulpia traiana sarmizegetusa foto daniel guta

„O parte din terenul pe care se află Forul roman figurează ca fiind în proprietate privată. Nefiind inclus integral în domeniul public al judeţului Hunedoara, obiectivul nu putea fi parte din acest proiect. Tocmai de aceea a fost corectată documentaţia iniţială şi prin cererea de finanţare s-au solicitat fonduri doar pentru restaurarea Amfiteatrului. Pentru a accesa fonduri europene, beneficiarul trebuie să facă dovada că are în proprietate obiectivul vizat de finanţare. În ceea ce priveşte valoarea proiectului, valoarea maximă a proiectelor de acest gen este de cinci milioane de euro”, a precizat Bogdan Hăulică, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Hunedoara.


Schiţa din 2016 a Forului, conform proiectului de reabilitare prezentat de CJ Hunedoara şi MCDR Deva la acea vreme.

schita forului din ulpia traiana sarmizegteusa foto muzeu

Doar amfiteatrul va fi reabilitat

Investiţia în reabilitarea amfiteatrului a primit finanţare europeană, iar cinci milioane de euro vor fi alocate numai pentru ca amfiteatrul vechi de 19 secole să semene unui Colloseum mai mic, la construcţia căruia va fi folosită în principal marmura adusă de la exploatările din zonă. În aceste zile, se pregăteşte terenul pentru noua investiţie care va transforma radical înfăţişarea amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, dar sunt şanse mici ca arena romană să intre în şantier pentru a fi reabilitată în 2021. În prezent, arheologii şi angajaţii Institutului Naţional al Patrimoniului efectuează măsurători şi sondaje în incinta acestuia, necesare proiectului de restaurare, care urmează să fie scos la licitaţie publică.



În ce priveşte centrul fostului oraş roman, unele dintre zidurile sale s-au prăbuşit, iar alte vestigii au fost degradate de turişti. Doar câteva dintre construcţiile antice au fost puse sub protecţie în ultimii doi ani: cele două Aeraria în care era adăpostit tezaurul public situat sub curia (senat) şi carcerul – închisoarea aflată în subsolul tribunalului au fost acoperite cu o structură de lemn, care să le ferească de intemperii. „Intenţia Consiliului Judeţean Hunedoara este aceea de a clarifica mai întâi situaţia juridică a terenului pe care se află Forul roman, pentru ca la un viitor apel de proiecte să poată fi identificate şi accesate fonduri şi pentru această componentă a sitului”, au precizat reprezentanţii instituţiei.


Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost întemeiată de împăratul Traian, din anul 106, şi a fost transformată în capitala noii provincii cucerite de armatele romane – o aşezare de lux cu peste 20.000 de locuitori . Vechile ruine ocupă o suprafaţă de peste 30 de hectare, pe terenuri care se amestecă între cele ale localnicilor din satul Sarmizegetusa.

Ulpia traiana sarmizegetusa aprilie 2021 foto daniel guta adevarul


Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

Ulpia traiana sarmizegetusa aprilie 2021 foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele carierei de andezit a dacilor. Roca vulcanică din Sarmizegetusa Regia, adusă de la zeci de kilometri VIDEO

A doua cădere a Sarmizegetusei Regia. De ce s-a degradat rapid cel mai valoros sit antic din România

Tenebrele cetăţilor dacice, dezvăluite de Vladimir Brilinsky, omul care a găsit matriţa unică în lume

Povestea descoperirilor unicat din Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Cum s-au pierdut celebrele mozaicuri din palatele antice

Secretele celor mai prospere oraşe antice dispărute: capitala întemeiată de romani şi coloniile greceşti înghiţite de mare

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite