Schi în stațiunile montane din județul Hunedoara. Locurile cele mai căutate în această iarnă FOTO

0
Publicat:

Patru stațiuni din județul Hunedoara le vor oferi în această iarnă turiștilor ocazia de a le folosi pârtiile de schi. Trei dintre ele se află în munți, deasupra Văii Jiului, iar una în Retezat.

Stațiunea Straja. Foto: Complex Montana - Straja
Stațiunea Straja. Foto: Complex Montana - Straja

Primele zile de iarnă au adus sute de turiști pe pârtiile de schi din Straja, stațiunea din Masivul Vâlcan aflată deasupra municipiului Lupeni.

Schi în Straja

Sezonul de schi a fost deschis oficial în 1 decembrie, iar condițiile de schi sunt bune, susțin reprezentanții zonei de agrement, iar prețurile sunt mai accesibile față de cele din stațiunile de pe Valea Prahovei.

Drumul din Lupeni până în Straja este modernizat, telegondola cu care turiștii pot urca la pârtiile de schi de pe munte funcționează, iar mai multe parcări au fost construite în ultimii ani.

În Straja, prețul pe care turiștii trebuie să îl plătească pentru închirierea echipamentelor de schi pornește de la: 25 de lei pe zi, pentru clăpari, schiuri şi beţe, 40 de lei pe zi pentru echipament nou de schi (clăpari, schiuri şi beţe); 35 de lei pe zi pentru snowboard (buţi şi placă); 10 lei pe zi pentru săniuțe și boburi, 10 lei pe zi pentru căști.

O școală de schi și snowboard funcționează în stațiune, iar tarifele pentru cei care vor să învețe să schieze încep de la 150 de lei pe oră, de persoană, fiind diversificate în funcție de numărul de ore și de cursanți.

Schi în Straja. Foto: Complex Montana Straja. Facebook
Schi în Straja. Foto: Complex Montana Straja. Facebook

„Staţiunea Straja însumează aproximativ 26 de kilometri de domeniu schiabil. 20 de kilometri sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune. Sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu”, informează administratorii zonei de agrement, pe site-ul skistraja.ro.

Stațiunea Straja, într-un loc istoric

Telegondola din Straja funcționează între orele 9,00 și 16,30, iar prețul unei urcări sau al unei coborâri este 10 lei. Prețul unui abonament pe zi pentru folosirea instalațiilor de cablu din stațiune începe de la 100 de lei, iar prețul unui „skipass” pentru folosirea instalațiilor de schi începe de la 130 de lei pe zi, de persoană.

Staţiunea Straja a fost înfiinţată în urmă cu două decenii, în Masivul Vâlcan, la o altitudine de 1.445 de metri, iar la poalele ei se află municipiul Lupeni, de care este conectată printr-o şosea de 10 kilometri şi printr-o telegondolă. Straja este şi un loc istoric şi o destinaţie pentru pelerini.

A fost unul din locurile de hotar ale Transilvaniei cu România, până în 1918. În Primul Război Mondial în munţi s-au dat lupte grele armata austro-ungară şi trupele române, iar peste 1.500 de ostaşi au murit. În memoria lor au fost ridicate, pe munte, schitul Sfinţilor Constantin şi Elena şi Crucea Eroilor.

Pasul Vulcan – cu drumul devenit pârtie de schi

Investițiile în modernizarea celorlalte trei zone de schi din județul Hunedoara, Parâng, Râușor și Pasul Vulcan au fost mai reduse față de cele din Stațiunea Straja, însă și acestea oferă numeroase oportunități iubitorilor de munte.

Pasul Vulcan. Foto: Daniel Guță
Pasul Vulcan. Foto: Daniel Guță

Aflată în apropiere de Straja, stațiunea Pasul Vulcan (Vâlcan) a fost înființată în vechea trecătoare cu același nume din Carpaţi, situată la altitudinea de peste 1.600 de metri, care leagă Țara Hațegului de Oltenia.

În prezent, Pasul Vulcan tinde să devină o staţiune turistică, care atrage prin frumuseţea peisajelor montane.

Turiștii pot schia aici pe cele două pârtii de schi de câteva sute de metri. O telegondolă inaugurată în 2011 îi aduce pe turiști în zona de agrement, în timp ce șoseaua din Pasul Vulcan este transformată, iarna, într-o pârtie de schi și săniuș de circa patru kilometri.

Din zona de agrement, turiștii pot admira panorama orașelor Văii Jiului și pot porni pe traseele montane spre Vârful Straja (1.868 metri), aflat deasupra stațiunii Straja.

La schi în Masivul Parâng

La 10 kilometri de Petroșani și Petrila, staţiunea Parâng se întinde la poalele munților Parâng, care ating 2.519 metri (Vârful Parângul Mare).

Cele nouă pârtii din domeniul schiabil însumează peste opt kilometri, cea mai lungă dintre ele fiind Pârtia B, de 3,2 kilometri. Cele mai recente investiţii publice din Parâng au fost un nou telescaun construit în anul 2015 și șoseaua alpină de 4,5 kilometri care urcă la cota 1.600 de metri.

Stațiunea Parâng. Foto: Stațiunea Parâng. Facebook
Stațiunea Parâng. Foto: Stațiunea Parâng. Facebook

Drumul județean inaugurat în urmă cu un an este închis pe timp de iarnă, din motive de siguranță. Mai multe trasee turistice pornesc din stațiunea Parâng, cel mai popular dintre ele îi duce pe turiști spre cel mai înalt vârf al masivului, Parângul Mare, are 2.519 metri.

Traseul spre al patrulea cel mai înalt vârf al României începe de la stația telescaunului având ca repere Vârful Parângul Mic (2.074 metri), Refugiul Cârja - Vârful Cârja (2.405 metri), Vârful Gemănarea (2.426 meti) și Vârful Parângul Mare (2.519 metri).

Schi în Retezat, la Râușor

Stațiunea Râușor (comuna Râu de Mori) din Masivul Retezat a apărut pe ruinele unei foste colonii muncitorești, înființată la sfârșitul anilor ´70 în timpul lucrărilor la Amenajarea Râu Mare – Retezat.

După plecarea muncitorilor, colonia a fost demolată, iar în anii ´80 a fost construit aici, la circa 1.300 de metri altitudine, primul complex turistic. Tot atunci, a fost înfiinţat şi Serviciul Salvamont Hunedoara, iar voluntarii care făceau parte din el au amenajat în Râuşor o pârtie, de circa 250 de metri, dar şi primul teleschi din Retezat.

În ultimele decenii în zona de agrement din Retezat au fost construite peste 100 de cabane şi pensiuni.

Staţiunea Râușor este căutată de turişti iarna, când cele două pârtii de schi, de 1,3 kilometri, şi cea de săniuş sunt acoperite cu zăpadă. Din Râușor, pornesc mai multe trasee spre culmile Retezatului. La marginea satului Râu de Mori, aflat la intrarea în defileul Râușorului, la 15 kilometri de stațiune, turiștii pot vizita castelul medieval Colț și Biserica de piatră Colț, vechi de peste șase secole.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite