Castel faimos din Țara Hațegului, ruinat în timp record. Acoperișul clădirii s-a prăbușit din senin VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acoperișul Castelului Nalați Fay, spectaculos monument istoric din Țara Hațegului, s-a prăbușit, iar apele pluviale trec prin tavanul edificiului a cărui soartă este deplânsă de localnici.

Castelul Nalați Fay a rămas fără acoperiș. Foto: Cătălin Diconi
Castelul Nalați Fay a rămas fără acoperiș. Foto: Cătălin Diconi

Șirul clădirilor istorice din județul Hunedoara pe care timpul și lipsa de îngrijire le-au adus într-o stare de degradare aproape imposibil de remediat a crescut în ultimii ani.

Monumente istorice ruinate în Hunedoara

Printre monumentele în pericol de prăbușire se află câteva clădiri de patrimoniu ale fostelor Uzine de Fier din Călan (ridicate la sfârșitul secolului al XIX-lea), fosta școală de ucenici a Uzinelor de Fier din Hunedoara (construită în anii ´30 și devastată de un incendiu în 2020), clădirile Curții nobiliare a Cândeștilor (din comuna Râu de Mori – vechi din Evul Mediu), biserica romano-catolică de pe malul Lacului Cinciș (ridicată la sfârşitul secolului al XVIII-lea, cu spijinul împărătesei Maria Tereza).

Localnicii au pus umărul la distrugerea lor, în timp ce autoritățile le-au tratat cu indiferență ori nu au putut interveni pentru salvarea lor de la dispariție.

Castelul Nalați Fay, lăsat în voia sorții

Aflat, de asemenea, pe lista clădirilor istorice aproape ruinate, Castelul Nalați Fay de la marginea Hațegului a primit recent încă o lovitură. O mare parte din acoperișul construcției cu două etaje s-a prăbușit din senin, împreună cu mai multe locuri din tavanul etajului superior. Și în trecut, grinzile putrede au cedat sub greutatea plafonului și acoperișului, iar monumentul a fost schilodit în mai multe locuri.

„În zona unde acoperișul a căzut recent, apa de ploaie se strânge în pod și apoi trece prin tavan, provocând distrugeri tot mai mari. E mare păcat că nu s-a mai ocupat nimeni de acest castel”, spune Cătălin, un tânăr din Hunedoara care a vizitat recent monumentul și l-a găsit într-o stare dezastruoasă.

În luna mai a acestui an, după 16 ani de procese, Tribunalul Hunedoara a respins, definitiv, pretențiile asupra castelului invocate de presupușii urmași ai familiei Victor și Blanka Fay, foștii proprietari ai moșiei înainte de naționalizarea acesteia din 1948.

Castelul Nalați Fay la începutul secolului XX. Ilustrată. Arhiva Dan Simion Grecu
Castelul Nalați Fay la începutul secolului XX. Ilustrată. Arhiva Dan Simion Grecu

Clădirea, împreună cu anexele sale, cu parcul dendrologic și cu mai multe terenuri din împrejurimi au rămas, astfel, în proprietatea statului român și a orașului Hațeg. Pe durata îndelungată a litigiului, administraţia locală nu a putut investi în reabilitarea monumentului şi în transformarea lui într-o destinaţie turistică, afirma primarul Adrian Pușcaș. După decizia instanței, primăria va putea derula proiecte de restaurare, însă autoritățile vor trebui să se grăbească, pentru a opri degradarea tot mai rapidă a clădirii.

Castelul Nalați Fay, ruinat de localnici

Castelul Nalaţi Fay de la marginea oraşului Haţeg a fost construit la mijlocul secolului al XIX-lea, de grofii din familia Nalaczy, înrudită cu puternicele familii Kendeffy şi Teleki. Avea două etaje şi era înconjurat de grădini şi de un parc dendrologic.

În Al Doilea Război Mondial, castelul a fost folosit ca garnizoană militară şi centru de evacuare pentru evreii din județul Hunedoara. Moșia a fost naționalizată în primii ani ai regimului comunist, care l-a folosit ca tabără școlară pentru copiii minerilor, apoi centru agricol, iar de la începutul anilor ´70 ca preventoriu TBC.

Castelul Nalați Fay Foto: Daniel Guță
Castelul Nalați Fay Foto: Daniel Guță

Era atunci un loc favorit al localnicilor, care își aduceau copiii pentru a se plimba pe aleile parcului său bine îngrijit și, în timpul iernilor, pentru a patina pe lacul înghețat amenajat în curtea castelului.

În anii ´80, aici a funcționat secția de neuropsihiatrie infantilă a spitalului din Hațeg, iar de la sfârșitul anilor ´90 a fost abandonat complet și lăsat în voia sorții.

Oamenii au luat din clădire și din anexele sale tot ce puteau valorifica: instalații electrice, mobilier, tâmplărie, lemne, țigle, ferestre, cărămizi, iar camerele au fost devastate, fără ca nicio autoritate să intervină pentru conservarea monumentului.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite