Risc ridicat de avalanşă în zonele alpine din Masivele Retezat, Parâng şi Şureanu. A nins viscolit pe creste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A nins viscolit în ultimele trei zile în zonele alpine, iar riscul producerii unor avalanşe este ridicat. Turiştii sunt sfătuiţi să evite deplasările pe creste.

Salvamontiştii au transmis o alertă privind riscul ridicat de producere a avalanşelor în zonele alpine din judeţul Hunedoara, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, după ce în ultimele trei zile a nins viscolit pe creste. În aceste zone gradul de risc este 4, potrivit Salvamont Hunedoara. Zonele vizate de atenţionarea meteorologică sunt Retezat, Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu. Turiştii sunt sfătuişi să evite expediţiile pe crestele acoperite cu zăpadă ale masivelor.

În Munţii Parâng – Şureanu, Ţarcu - Godeanu, toată partea superioară a actualului strat este instabil, cu coeziune slabă între cristale şi cu stratul mai vechi, care este în general stabilizat. Ninsorile estimate de vineri, ce vor mai depune până la 15-20 cm de zăpadă proaspătă vor îngreuna suplimentar stratul actual, informează Dispeceratul Naţional Salvamont.

„Datorită vântului intens din ultima săptămână se întâlnesc numeroase plăci, cruste de gheaţă neportante, depozite şi troiene însemnate de zăpadă în zonele adăpostite. La îngreunarea suplimentară oricât de mică a stratului de zăpadă, aceste structuri se pot rupe, declanşând izolat chiar şi spontan avalanşe de dimensiuni mici şi medii pe pantele suficient de înclinate. Riscul este mai ridicat în zonele adăpostite unde sunt acumulări mari de zăpadă. Sub 1800 metri, stratul are dimensiuni mai reduse, dar şi aici există riscul declanşării unor avalanşe de dimensiuni mici şi medii, fiind întânite zone cu depozite mai însemnate de zăpadă, spulberată de la altitudini mai mari”, se arată în informarea Salvamont, publicată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.


Vă recomandăm să citiţi şi:

A nins abundent la Sarmizegetusa Regia. Turiştii sunt sfătuiţi să îşi ia măsuri de precauţie FOTO

Coadă uriaşă la mormântul lui Arsenie Boca. Pelerinii fără grija COVID-19 au invadat Prislopul VIDEO

Relicvele militare ale Războiului Rece. Ce secret a ascuns „satul-muzeu” din munţii Poiana Ruscă VIDEO

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite