Rezultate alegeri locale 2024. Orașele sărace, conduse de aceiași primari de peste două decenii VIDEO

0
Publicat:

Mai multe foste orașe mono-industriale din România și-au păstrat aceiași primari de la începutul anilor 2000, iar duminică, la alegerile locale din 9 iunie 2024, localnicii le-au acordat din nou încrederea. Localitățile au trecut printr-un declin îndelungat.

Orașul Uricani, unde mulți oamenii trăiesc cu nostalgia mineritului. Foto: Daniel Guță
Orașul Uricani, unde mulți oamenii trăiesc cu nostalgia mineritului. Foto: Daniel Guță

Rezultate alegeri locale 2024. Dănuț Buhăescu (PSD) conduce Primăria orașului Uricani (video) din anul 2004, iar duminică, la alegerile locale din 9 iunie 2024, și-a asigurat cel de-al șasele mandat de primar, cu aproape 80 la sută din voturi.

„Doresc să mulţumesc tuturor uricanenilor care mi-au acordat încrederea și m-au votat, care au crezut şi cred în mine și echipa mea . Mă adresez în egală măsură și cetăţenilor care nu m-au votat, nu o să dezamăgesc pe nimeni, iar împreună vom face eforturi, o să aducem Uricaniul la un alt nivel”, a susținut Buhăescu, pe pagina de Facebook a soției sale.

În urmă cu două decenii, când Dănuț Buhăescu a fost ales pentru prima dată primar în cel mai izolat oraș din Hunedoara, aflat la capătul de vest al Văii Jiului, orașul Uricani avea circa 12.000 de locuitori, iar mulți dintre ei lucrau încă la minele de cărbune din zonă.

În orașul Uricani din Hunedoara și satele sale Câmpul lui Neag și Valea de Brazi locuiesc acum mai puțin de 7.000 de oameni, cei mai mulți fiind pensionari, după ce ultima mină de cărbune a orașului a fost închisă în 2017.

Localnicii munceau în trecut în cele trei mine de cărbune din Uricani, aflate la Uricani, Valea de Brazi și Câmpul lui Neag (video) – închise după 1990, la cariera de huilă din Câmpul lui Neag – închisă în anii 2000 și inundată, la cariera de cuarț de pe muntele Șiglău și la carieră de piatră de pe muntele Păroasa.

Alte câteva sute de oameni au muncit în anii ’60 la amenajarea hidrotehnică Barajul Valea de Pești și a lacului său de acumulare.

Locuri de muncă erau și în orașul învecinat, Lupeni, unde mina de cărbune se află în curs de închidere. În prezent, pensiile din minerit și câteva pensiuni ridicate în zona cu potențial turistic asigură veniturile multor familii.

Orașul a rămas izolat la capătul Drumului Național 66 A de pe valea Jiului de Vest, lucrările de continuare a șoselei, prin munți, spre zona Herculane – Orșova fiind oprite de peste un deceniu, după ce au fost construiți circa 20 de kilometri din el.

Orașul Brad, în declin după închiderea minelor de aur

Rezultate alegeri locale 2024. Fost sindicalist la Întreprinderea minieră Barza din Hunedoara, Florin Cazacu (PSD) a devenit primarul municipiului Brad (video) în 2004 și de atunci a câștigat toate alegerile locale. Duminică, a obținut 55 la sută din voturile numărate în fostul oraș minier.

“Dacă vrei să ajungi repede, mergi singur. Dacă vrei să ajungi departe, mergeți împreună”, le-a transmis primarul municipiului Brad localnicilor, pe pagina sa de Facebook.

În anii 2000, ai primului său mandat, minele de aur și mai multe uzine din regiunea minieră Brad - Gura Barza (video) au fost închise, iar mii de oameni au fost disponibilizați.

Minele și uzinele metalurgice din Munții Metaliferi și-au încetat activitatea în anii 2000, iar municipiul Brad, care în 2004 avea peste 18.000 de locuitori și era centrul exploatărilor aurifere a fost afectat profund de transformările care au urmat deceniilor în care mineritul a fost pilonul de susținere al economiei locale.

Municipiul cu 13.000 de locuitori de pe valea Crișului Alb, aflat la 35 de kilometri de Deva și tranzitat de magistrala rutieră (DN 76) Deva – Oradea a rămas fără minerit, dar și fără calea ferată Deva – Brad (închisă în 1997). Acum, un tren interregio mai pleacă din Brad spre Arad, de două ori pe zi, din gara de epocă a municipiului.

Orașul Călan, rămas fără combinat

Rezultate alegeri locale 2024. Adrian Iovănesc (PNL) a fost ales în anul 2004 primar al orașului Călan din Hunedoara (video). Duminică, a fost ales pentru a șasea oară primar.

„Mă simt copleșit de susținerea dumneavoastră și vă promit ca în următorul mandat am să fiu mai aproape de cetățeni. Nu pot aduce aprecieri contracandidaților mei care au dus cea mai urâtă campanie din toate cele șase pe care le-am câștigat până acum”, a declarat Adrian Iovănesc, pe pagina sa de Facebook.

La începutul anilor 2000, orașul de pe malurile Streiului avea peste 14.000 de locuitori și intra în cea mai tulbure perioadă din istoria sa. Combinatul metalurgic Călan avea în anii ’90 aproape 7.000 de angajați și se număra printre marii producători de fontă din România. A fost privatizat, restructurat, fiind divizat în 12 societăți, iar în scurt timp, toate au ajuns în pragul falimentului (video).

Cocseria, una dintre ultimele secții care mai funcționau pe platforma metalurgică, a fost oprită în decembrie 1999, iar cei circa 400 de salariați ai săi au rămas fără locuri de muncă.

Locomotivele, șinele și nenumărate utilaje industriale au fost vândute la preț de fier vechi, își amintesc foștii angajați, în timp ce, frecvent, din cauza întârzierilor la primirea salariilor și a situației dramatice în care se aflau uzinele, numeroși salariați intrau în greva foamei.

La începutul anilor 2000, în doar câţiva ani, combinatul metalurgic Călan, a ajuns o întindere uriaşă de ruine. Complexul industrial cu o istorie de peste un secol şi jumătate a fost invadat de utilajele firmelor care se ocupau cu demolarea construcţiilor sale, de localnicii aflaţi în căutarea fierului vechi şi a cărbunelui şi de hoţi.

Agenţii de pază erau copleşiţi de numărul mare al celor veniţi să jefuiască rămăşiţele combinatului Victoria, iar polițiștii se arătau și ei neputincioși.

Un parc de afaceri a fost amenajat pe 40 - 50 de hectare din suprafața fostului combinat Victoria, după dezafectarea mai multor uzine și furnale și este ocupat de firme de construcții și depozite. În jurul lui, alte suprafețe au fost ecologizate și redate circuitului economic, de societăți private.

Alte suprafețe întinse de teren, deținute și ele de firme private, au rămas împânzite de fundațiile fostelor uzine și furnale, iar natura le-a acoperit aproape în întregime. În orașul Călan din Hunedoara mai locuiesc circa 10.000 de oameni.

Primăria, afacere de familie

Rezultate alegeri locale 2024. În Valea Jiului, Tiberiu Iacob Ridzi (PSD) se află, de asemenea, la al șaselea mandat de primar al municipiului Petroșani, însă și-a început cariera la conducerea administrației locale în anul 2007.

Tot în Valea Jiului, Lucian Resmeriță (PSD) a câștigat, duminică, la alegerile locale din 9 iunie, al treilea mandat de primar al municipiului Lupeni (video). Din anul 2000, primăria localității minier a fost condusă doar de familia Resmeriță.

Mai întâi, de tatăl acestuia, Cornel Resmeriţă, timp de 16 ani, şi apoi de fratele mai mare, Cristian Resmeriţă, din 2016 până în 2017.

Atât Petroșaniul, cât și Lupeniul au fost afectate în ultimii ani de declinul industriei miniere.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite