PROIECT VERDE: Cinci şcoli din municipiul Deva se vor încălzi de la razele soarelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi s-a semnat contractul de finanţare nerambursabilă pentru trecerea încălzirii şcolilor pe sisteme ecologice. Potrivit autorităţilor locale, Deva se pretează cel mai bine la sistemele de încălzire cu panouri solare montate pe clădiri.

Cinci şcoli din Deva vor fi încălzite cu energie termică obţinută prin valorificarea resurselor de energie regenerativă. Marţi, Primăria Deva a semnat contractul de finanţare nerambursabilă cu Administraţia Fondului de Mediu, lucru ce permite demararea primelor măsuri pentru realizarea investiţiei. În esenţă, proiectul creează un sistem alternativ de asigurare a confortului termic în institutele de învăţământ, având ca efect reducerea costurilor.  Beneficiarele investiţiei vor fi şcolile generale „Andrei Mureşan”, „Octavian Goga”,  fostele „Lucian Blaga” şi „Eminescu-Petofi”, care aparţin în prezent de Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Sigismund Toduţă” şi respectiv de Colegiul Tehnic „Transilvania”, precum şi grădiniţa cu program prelungit numărul şapte.


Energia viitorului


Potrivit lui Mircia Muntean, primarul Devei, soluţia constructivă a noilor sisteme de încălzire va fi pe bază de panouri solare şi foto-voltaice. „La Deva nu avem vânturi foarte puternice şi prin urmare energia solară este cea mai potrivită sursă”, spune edilul.

Şcolile se vor încălzi folosind energia solară. Aceasta este cea mai potrivită sursă
Mircia Muntean, primar Deva

Noile sisteme de încălzire  devin operaţionale începând cu anul 2012.
Viorica Nicula, director economic Primăria Deva

Ce economii se fac?

Costul lunar mediu al încălzirii fiecărei şcoli este de circa 50.000 de lei. „Cu noul sistem hibrid, evaluarea făcută stabileşte o reducere de costuri cu 60 la sută”, a declarat Viorica Nicula, director economic al Primpăriei Deva. Valoarea proiectului este de 3,5 milioane de lei, din care 2,8 milioane finanţare nerambursabilă. Termenul de finalizare este vara lui 2012. Încălzirea cu ajutorul panourilor solare a fost introdusă cu succes şi în alte şcoli din Vest.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite