Priveliștea dezolantă a clădirilor miniere devenite istorie în Valea Jiului,. Cum arată mina-muzeu de la Petrila VIDEO

0
Publicat:

Clădirile vechi ale fostei mine de cărbune Petrila, din Valea Jiului, închisă în 2015, nu au mai fost demolate, fiind propuse ca obiective turistice. Timpul și oamenii au grăbit transformarea lor din ultimii opt ani.

Mina Petrila din Valea Jiului (video) a fost închisă definitiv la sfârșitul anului 2015, iar spre deosebire de alte exploatări miniere, perimetrul nu a mai fost ecologizat pentru a fi redat circuitului economic. În schimb, autoritățile au plănuit transformarea vechilor clădiri miniere în atracții turistice.

În urmă cu un an, Consiliul Judeţean Hunedoara a achiziționat, de la Societatea Națională de Închideri de Mine din Valea Jiului (SNMIVJ), cele 16 hectare de teren ale fostei platforme miniere și clădirile de pe teritoriul acesteia.

Unele construcții (clădirea compresoarelor vechi, fostele ateliere mecanice, puţul nou cu schip, puţul central) erau deja clasate ca monumente istorice de categoria a doua și au fost incluse în „Ansamblul istoric Mina Petrila”, demolarea lor fiind oprită.

Mina Petrila din Valea Jiului. Foto: Daniel Guță
Mina Petrila din Valea Jiului. Foto: Daniel Guță

Consiliul Judeţean Hunedoara a plătit circa 1,5 milioane de lei pe monumentele de arhitectură industrială și pe terenul fostei mine și a anunțat reabilitarea lor, pe fonduri europene, pentru a putea fi folosite ca destinații turistice și culturale. Autoritățile au promis, de asemenea, ecologizarea terenurilor fostei exploatări, pentru a putea fi folosite de agenții economici.

În ultimul an, fosta mină din Valea Jiului a găzduit câteva evenimente publice, iar în luna iulie 2023 aici va fi organizat chiar și un spectacol muzical, în cadrul festivalului „Opera Nights”. La începutul lunii mai, Consiliul Județean Hunedoara a instituit un program de vizitare a „Ansamblului istoric Mina Petrila” (zilnic între orele 9.00 și 17.00) și două trasee pe care turiștii pot să le parcurgă, pentru a vedea clădirile vechi ale fostei mine de cărbune.

„Traseul 1 din cadrul Ansamblului Istoric Mina Petrila cuprinde: Monumentul Minerului, mina şcoală, sala de apel a minerilor, Casa Pompadou – fosta sală a compresoarelor, Muzeul Salvatorului Mineri. Traseul 2: Monumentul Minerului - puţurile de extracţie – Puţul Centru şi Puţul cu Schip, ateliere, Galeria Deak, fosta staţie de ventilatoare a Minei Petrila”, se arată în hotărârea adoptată de Consiliul Județean Hunedoara.

La opt ani de la închiderea exploatării din Valea Jiului, noua mină – muzeu oferă oaspeților săi o priveliște dezolantă. Cele mai multe dintre construcțiile sale sunt în pragul ruinării, iar hoții au produs distrugeri iremediabile monumentelor.

Piese valoroase de inginerie au dispărut peste noapte, împreună cu instalațiile și piesele metalice, smulse din interiorul clădirilor.

Timpul nu a iertat nici el clădirile fostului complex minier. Acoperișurile și pereții unor construcții s-au prăbușit, din cauza degradării accentuate, iar o plimbare în interiorul acestora implică riscuri din ce în ce mai mari pentru oaspeții ansamblului.

„Clădirile sunt vechi și se pot prăbuși peste oameni, iar câinii mișună în preajma lor”, spune un localnic, care și-a făcut drum prin fostul perimetru minier, de pe malul Jiului de Est.

Mina Petrila din Valea Jiului, din secolul al XIX-lea

Mina Petrila a fost deschisă în 1859, fiind una dintre cele mai vechi mine de cărbune din România. În primul deceniu, cărbunele din perimetrul minier a fost exploatat la suprafaţă. În anii următori, au început lucrările la primele 20 de locuinţe muncitoreşti din Petrila, iar puţul de extracţie a fost adâncit cu încă 123 metri şi dotat cu o maşină de extracţie modernă.

În decembrie 1918, minele de cărbune din Valea Jiului au trecut în administrarea statului român, iar după Al Doilea Război Mondial, pentru circa un deceniu, au fost administrate de societatea mixtă româno-sovietică Sovrom cărbune. În jurul anului 1948 au fost finalizate lucrările la noul complex de extracţie - Puţul Centru, cu una dintre cele mai moderne instalaţii din Europa. Al doilea puţ din mina Petrila a fost construit în perioada 1970 – 1975.

Mina Petrila s-a închis definitiv la sfârşitul anului 2015. De atunci o parte din clădirile şi instalaţiile sale au fost dezafectate sau demolate. Câteva construcţii au rămas încă în picioare şi pot fi vizitate de curioşi. Au fost incluse pe lista monumentelor istorice, astfel că nu au mai fost demolate, însă nici nu au beneficiat de protecţie adecvată, în faţa hoţilor şi a naturii.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite