Povestea parcului fotovoltaic uriaş aflat în şantier de 5 ani. Când va fi inaugurată investiţia şi de ce se judecă Romsilva şi primăria pe cele 30 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parcul Fotovoltaic de la Ghelari. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Parcul Fotovoltaic de la Ghelari. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

De cinci ani, primăria Ghelari şi Romsilva se judecă pe un tren de 30 de hectare de la marginea localităţii Ghelari, concesionat de primărie investitorului privat care construieşte unul dintre cele mai mari parcuri fotovoltaice din vestul ţării.

Parcul fotovoltaic din Ghelari, întins pe circa 30 de hectare, va deveni funcţional în această primăvară, potrivit primarului Ioan Bulbucan. Investiţia privată a fost estimată la 40 de milioane de euro.

Ea a fost anunţată de aproape un deceniu, când Primăria Ghelari a concesionat pe 49 de ani terenul unui investitor privat, pentru o redevenţă anuală de 10.000 de lei şi energie electrică gratuită pentru clădirile publice din comună, de la noul parc fotovoltaic.

Lucrările de amenajare au început în 2014, cu întârziere, pe 30 de hectare de teren de la marginea satului. Potrivit proiectanţilor, parcul fotovoltaic de la Ghelari ar urma să producă 12.300 de MWh anual – cantitate de energie suficientă pentru alimentarea unui oraş cu 15.000 de locuitori.

Lucrările silvice oprite la reclamaţia silvicultorilor
La scurt timp de la demararea proiectului, terenurile au făcut obiectul unor litigii.

În 2015, constructorii parcului fotovoltaic au fost acuzaţi că au defrişat ilegal aproape 1.800 de metri cubi de lemn pentru realizarea investiţiei. Direcţia Silvică Hunedoara reclama tăierea unei păduri de gorun, pe o suprafaţă de 3,5 hectare şi a cerut oprirea lucărilor la parc. Reclamaţiile au ajuns pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar dosarul a fost soluţionat definitiv prin clasarea cauzei, potrivit Ordonanţei din data de 30 augut 2016. Între timp, însă, din aprilie 2015, printr-o ordonanţă preşedinţială, în acelaşi dosar în care Ocolul Silvic Hunedoara a reclamat tăierea ilegală a masei lemnoase, iar investitorii (SC Corvin Fotovoltaic şi SC Gekko & Neka Invest) au reclamat purtarea abuzivă şi obstrucţionarea lucrărilor de către Ocolul Silvic Hunedoara, s-a dispus sistarea lucrărilor de exploatare a materialului lemnos.

Primăria Ghelari are acte pe teren
Din 2014 a început un proces de grăniţuire între Primăria Ghelari şi Regia Naţională a Pădurii – Romsilva. Romsilva a reclamat că terenurile, respectiv păşunea împădurită, sunt cuprinse în fondul naţional forestier şi fac parte din amenajamente silvice ale statului. În 2016, Judecătoria Hunedoara a dat câştig de cauză Primăriei Ghelari în disputa pentru cele 30 de hectare. În 2017, Tribunalul Hunedoara a admis apelurile Regiei Naţionale a Pădurii şi al Direcţiei Silvice Hunedoara, împotriva sentinţei, şi a decis rejudecarea cauzei. În noiembrie 2018, în dosarul rejudecat la Hunedoara, magistraţii au dat din nou dreptate Primăriei Ghelari.

„Se constată astfel că faţă de reclamantă (Primăria Ghelari) a fost reconstituit dreptul de proprietate asupra terenului din litigiu, în anul 2008, iar în anul 2010 terenul a fost concesionat pe o durata de 49 de ani în favoarea S.C. Corvin Fotovoltaic, prin contractul de concesiune nr. 1/2010, în vederea executării proiectului Instalaţie fotovoltaică de producere a energiei electrice. Expertul numit în cauză nu a identificat niciun document în care să se facă referire expresă la faptul că terenul înscris în cartea funciară a fost trecut în proprietatea statului sau că acest teren a fost dezmembrat şi doar o parte din acesta a trecut în proprietatea statului. Dovada dreptului de proprietate se face cu extrasul de carte funciară, iar reclamanta (Primăria Ghelari) este proprietara imobilul înscris în aceste cărţi funciare, în suprafaţă de 244.725 mp respectiv 55.000 mp. Împădurirea terenului în litigiu a avut loc în mod natural, fiind vorba de păşune împădurită. Aşadar nu a existat o acţiune de plantare a arborilor de către pârâtă (Romsilva), ci pădurea s-a extins, iar apoi pârâta a inclus pădurea găsită la faţa locului în pădurea de stat. Concluziile anterior menţionate sunt întărite şi de faptul că în evidenţele CF terenul nu figurează cu destinaţia de folosinţă pădure, ci de păşune”, se arată în motivarea Judecătoriei Hunedoara. Sentinţa din noiembrie 2018 a fost contestată, iar procesul s-a mutat la tribunal.

Deznodământul procesului nu va influenţa soarta parcului fotovoltaic, mai spune primarul Ghelariului.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Parcul Naţional Retezat sub avalanşa de ştiri false: „România nu a pierdut Parcul, iar pădurile virgine nu au dispărut”

VIDEO Dezastrul din gara Hunedoarei la un an de la închiderea ei. Ce s-a ales din clădirea simbol a municipiului

VIDEO Măcelul copacilor în Pădurea Bejan, aflată pe lista ariilor protejate încă din anii '30. Sute de arbori au dispărut

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite