Muzeul din Orăştie, închis. Mii de piese vor fi mutate, după ce o parte din tavanul clădirii s-a prăbuşit

0
0
Expoziţie la Muzeul din Orăştie. Foto: MCDR Deva.
Expoziţie la Muzeul din Orăştie. Foto: MCDR Deva.

Muzeul de etnografie şi artă populară din Orăştie rămâne închis, iar obiectele de patrimoniu din colecţiile sale vor fi mutate într-un depozit.

Toate obiectele aflate în colecţiile Muzeului de etnografie şi artă populară din Orăştie vor fi mutate într-un depozit, iar secţia muzeală, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Hunedoara, va rămâne închisă. Un incident a grăbit decizia autorităţilor judeţene.

Satul-muzeu unde au fost mutate cele mai frumoase case vechi din aşezările arhaice ale Hunedoarei FOTO

Muzeul Mineritului din Petroşani poate fi vizitat din 1 iunie. A fost reabilitat cu fonduri europene FOTO

Castelul Corvinilor, arhiplin în „Noaptea muzeelor”. Mii de oameni au vizitat cetatea Hunedoarei VIDEO

„În urmă cu aproximativ trei săptămâni am fost informaţi că în imobilul în care îşi desfăşoară activitatea secţia de la Orăştie a avut loc un incident prin desprinderea unor grinzi de susţinere. Nu au fost persoane rănite, iar patrimoniul nu a fost afectat. În acest context, pentru a nu pune în pericol colecţia s-a luat decizia depozitării patrimoniului într-un spaţiu pus la dispoziţie de Primăria Orăştie. Angajaţii îşi vor desfăşura activitatea în continuare în cadrul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva după cum urmează: doi angajaţi în cadrul secţiei de Arheologie, iar patru în cadrul secţiei de Istorie”, a informat Consiliul Judeţean Hunedoara.

Consiliul Judeţean Hunedoara nu poate investi în reparaţiile la clădirea muzeului, aceasta fiind predată administraţiei locale din Orăştie. „În 2022 vor fi finalizate lucrările la Muzeul Civilizaţiei Dacice din Orăştie, unde va fi mutat patrimoniul”, au completat reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara. Clădirea vechiului spital din Orăştie, aflată în centrul istoric al municipiului, va deveni sediu al unui viitor muzeu al civilizaţiei dacice, amenajat cu fonduri europene, potrivit reprezentanşilro primăriei.

Muzeul din Orăştie a fost înfiinţat în 1952, iar din 1991 a devenit secţie a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, ca secţie a acestuia. „În prezent colecţia etnografică, cea de istorie şi arheologie, cea numismatică şi de icoane însumează circa 8.000 de bunuri culturale între care există câteva zeci de piese clasate în categoria Tezaur şi în categoria Fond, la care se adaugă o bibliotecă documentară cu 5.000 de cărţi şi periodice”, informează Muzeul de etnografie şi artă populară, pe pagina de Internet a instituţiei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Povestea staţiunii termale de la poalele cetăţilor dacice. Cum arată antica Aquae, după două milenii VIDEO

Cele mai bizare practici din cetăţile dacice. Sex mistic în temple, dansuri în pielea goală şi spirale yoga VIDEO

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Hunedoara


Ultimele știri
Cele mai citite