Mii de români la mormântul lui Arsenie Boca, de ziua morții sale. Mănăstirea Prislop, loc de pelerinaj și de selfie-uri VIDEO

0
Publicat:

Peste 4.000 de români din toate colțurile țării au venit, marți, la Mănăstirea Prislop din Hunedoara, pentru a se ruga la mormântul călugărului Arsenie Boca, de la moartea căruia s-au împlinit 34 de ani.

Pelerinaj la Mănăstirea Prislop. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Pelerinaj la Mănăstirea Prislop. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

 Cei mai mulți dintre pelerini sunt vârstnici, aduși cu autocarele de la sute de kilometri.

O călătorie la Mănăstirea Prislop din Hunedoara, în cea mai aglomerată zi de sărbătoare a acesteia, poate fi o adevărată aventură pentru pelerinii veniți de la sute de kilometri, pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca (1910 - 1989), de la moartea căruia s-au împlinit, marți, 28 noiembrie, 34 de ani (video).

Aglomerația din jurul și din curtea mănăstirii, drumul lung și inconfortabil cu autocarul, vremea mai puțin prielnică de sfârșit de toamnă, așteptarea îndelungată la coadă pentru cele câteva secunde de rugăciune și închinare în fața mormântului duhovnicului și depărtarea de casă sunt luate în considerare de mulți dintre pelerinii, în general oameni în vârstă, care pornesc la drum spre locul de veci al celui pe care l-au supranumit „Sfântul Ardealului”.

Mii de români, în pelerinaj la Mănăstirea Prislop

Unii dintre oaspeții mănăstirii spun însă că ajung aici în fiecare an, la parastasul călugărului Arsenie Boca, de peste un deceniu când pelerinajele la mormântul acestuia au luat amploare.

„Acum vreo zece ani, în zilele de sărbătoare abia găseam loc în curtea mănăstirii. Erau mii de oameni, care așteptau cu orele la coadă pentru a se ruga la părintele Arsenie Boca, în fața locului său de veci. Cu timpul, pelerinii s-au mai împuținat, au oamenii mai multe griji și le este mai greu să le lase pentru a veni la mănăstire”, crede Ioana, o vârstnică venită la Mănăstirea Prislop, din Piatra Neamț, cu un autocar plin de pelerini.

Rugăciuni și selfie-uri la mormânt

În parcarea spațioasă a lăcașului de cult, vreo 20 de autocare au fost înghesuite de la primele ore ale dimineții de marți. Șoferii de autocar întârziați au fost lăsați de polițiști doar să îi lase pe credincioși în fața mănăstirii și apoi să se întoarcă, pentru a-și căuta locuri de parcare mai departe, pe marginea șoselei.

Unii dintre cei care au venit cu autoturismele au găsit locuri de parcare abia la vreo doi kilometri de mănăstire. Totuși, spun oamenii, fenomenul Arsenie Boca, al miilor de oameni care se înghesuiau la mormântul duhovnicului, căruia i-au fost atribuite numeroase miracole și profeții, s-a mai diminuat.

„Am venit la slujbă de hram a mănăstirii, apoi am urcat la mormântul părintelui Arsenie și mi-am așteptat rândul să mă rog. Erau vreo 30 – 40 de oameni în fața mea. Am apucat să fac și câteva poze și selfie-uri (n.red. fotografii autoportret) în fața crucii sale, dar o măicuță a fost deranjată și m-a certat. Mi-a zis că părintele a avut doar vreo cinci poze cu el în viața lui, eu de ce îmi fac atâtea”, a relatat un pelerin venit din Hunedoara.

Cum sunt cheltuiți banii la mănăstire

Și alți credincioși i-au urmat exemplul bărbatului. Indiferent de vârstă, oamenii au vrut să imortalizeze sărbătoarea la care au fost prezenți. În curtea mănăstirii, numeroasele panouri informative amplasate la tot pasul însumau un îndreptar pentru cum trebuie să comporte oaspeții acesteia.

Printre indicațiile primite de credincioși se numărau cele de a nu arunca bani în râpa din fața peșterii Sfântului Ioan de la Prislop – un călugăr care a viețuit într-o grotă lângă mănăstire, dar a rămas, ca popularitate, în umbra călugărului Arsenie Boca -, de a nu arunca bani în pădurea care înconjoară mănăstirea, în râul care traversează curtea acesteia ori de a-i așeza printre crăpăturile bisericii medievale Prislop, veche din secolul al XIV-lea.

Mulți dintre oaspeți nu au prea ținut cont de recomandările scrise ale măicuțelor și au lăsat mărunțișul peste tot, chiar și la rădăcinile unui copac, însemnat cu o cruce, lângă mormântul lui Arsenie Boca.

Alții au oprit în târgul din vecinătatea Prislopului pentru a cumpăra flori și icoane, ori la magazinele cu cărți, lumânări și lucruri sfințite din incinta lăcașului, ori i-au lăsat la biserică, împreună cu pomelnicele.

„Nu se cade să venim la mormântul părintelui Arsenie cu mâna goală”, crede o vârstnică venită cu un grup de pelerini din județul Vâlcea.

Deși este perioadă de post, tarabele cu mici și mâncăruri tradiționale, cu plăcinte și alte mâncăruri dacice, așa cum le-au numit comercianții, nu au dus nici ele lipsă de clienți.

Mănăstirea Prislop din Hunedoara, loc de pelerinaj și atracție turistică

Mănăstirea Prislop din Hunedoara, aflată la 10 kilometri de orașul Hațeg și la 20 de kilometri de municipiul Hunedoara, se numără printre cele mai populare locuri din județul Hunedoara.

Și nu doar în timpul sărbătorilor. Mii de oameni o vizitează la sfârșit de săptămână, fie pentru a se reculege la mormântul călugărului Arsenie Boca, fost stareț al mănăstirii în anii ’50, fie doar atrași de frumusețea lăcașului, întemeiat în secolul al XIV-lea.

O arată cele peste 20.000 de recenzii on-line pe care mănăstirea din Țara Hațegului  le-a primit în ultimii ani pe Google, de la oaspeții săi, mult mai multe față de locuri emblematice din Hunedoara, ca Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Cetatea Devei ori Sarmizegetusa Regia.

Doar Castelul Corvinilor din Hunedoara este mai căutat de turiști în topul celor mai faimoase obiective turistice din Hunedoara.

Numeroși pelerini au remarcat liniștea și spiritualitatea acesteia, în ciuda numărul tot mai mare de vizitatori din ultimii ani.

„Este locul unde am fost și merg de fiecare dată cu plăcere. Este raiul pe pământ, un loc înconjurat de dealuri împădurite, de pace și sfințenie. Este un loc de unde nu poți pleca decât cu o inimă liniștită, un suflet calm și o speranță fără margini”, a scris una dintre vizitatoare.

Alții s-au plâns, însă, de transformările prin care a trecut în ultimii ani. „Mănăstirea Prislop a ajuns o mare afacere, nimic spiritual. Este multă lume, un autocar vine, altul pleacă, se trece ca pe pe bandă la mormântul sfântului Arsenie Boca. Mi se pare cam totul comercial față de ce era aici cu câțiva ani în urmă. Cândva a fost un loc pentru rugăciune și pioșenie”, este părerea unuia dintre vizitatori.

Părintele Arsenie Boca, omul care a schimbat soarta mănăstirii

Omul care a schimbat soarta mănăstirii Prislop a fost Arsenie Boca, înmormântat aici în decembrie 1989. Părintele Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910 în satul Vaţa de Sus, din Munţii Zarandului, primind numele de Zian Vălean.

În anii ’40, a ajuns duhovnic la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi apoi la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului, aflată la circa 100 de kilometri de locul său natal.

Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră a autorităţilor comuniste, fiind arestat şi închis de mai multe ori, sub acuzaţii că ar fi sprijinit membri ai Mişcării Legionare.

Părintele Arsenie Boca a fost închis în arestul Siguranţei din Braşov, a fost trimis apoi să muncească la Canalul Dunăre - Marea Neagră, în lagărele destinate zecilor de mii de deţinuţi politici, iar până la mijlocul anilor 1950 a mai trecut prin închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea.

Din anii ´50, după anii de persecuție, autorităţile comuniste i-au interzis lui Arsenie Boca  să mai îmbrace straiele preoţeşti, însă popularitatea sa a continuat să crească.

Duhovnicul a murit la 28 noiembrie 1989, în Sinaia, la vârsta de 79 de ani, iar potrivit dorinţei sale a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop din Hunedoara, în 4 decembrie 1989. Aici slujise în anii ´50, înainte ca autorităţile comuniste să îl trimită în închisori.

În ultimii ani, mai mulți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au propus canonizarea lui Arsenie Boca, lucru care însă nu s-a mai întâmplat.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite