Video Misterul statuii lui Arsenie Boca din Hunedoara. Localnicii au rămas uimiți de lucrarea de artă VIDEO

0
Publicat:

O statuie amplasată în centrul Hunedoarei îi uimește pe localnici. Monumentul îl înfățișează pe părintele Arsenie Boca, iar artistul plastic care l-a realizat spune că a avut o misiune dificilă în a-i reda spiritul duhovnicului.

Arsenie Boca, imortalizat la Hunedoara. Foto: Daniel Guță
Arsenie Boca, imortalizat la Hunedoara. Foto: Daniel Guță

Un monument care îl înfățișează pe părintele Arsenie Boca (1910 - 1989) a fost amplasat pe trotuar, lângă zid, în fața vitrinei Galeriei de artă din centrul municipiului Hunedoara.

Statuia lui Arsenie Boca

Statuia lui Arsenie Boca (video) a fost realizată de artistul plastic Alexandru Podea și îl înfățișează pe fostul călugăr în picioare, privind în jos, într-o ipostază asemănătoare cu cea imortalizată într-o fotografie de la începutul anilor ’40, în vremea în care Arsenie Boca a slujit ca diacon la Mănăstirea Brâncoveanu (localitatea Sâmbăta de Sus, Brașov), din Munții Făgăraș.

Deocamdată, opera de artă reprezintă doar mulajul din ghips, pe care va fi turnată în bronz o viitoare statuie.

„Cel mai greu a fost, nu materialitatea modelajului, pe care o poate personifica orice sculptor, ci redarea spiritului, a privirii a pioșeniei părintelui, a aplecării sale la propriu și la figurat, către popor”, spune Alexandru Podea.

Numeroși localnici s-au oprit în fața statuii pentru a o fotografia. Ea va rămâne pe parcursul lunii septembrie în centrul Hunedoarei, pe durata unei expoziții de artă vizuală, al cărui vernisaj va avea loc joi, 7 septembrie 2023. Evenimentul cuprinde lucrările mai multor artiști din județul Hunedoara, iar expoziția va putea fi vizitată timp de o lună.

Alexandru Podea, președinte al filialei din Hunedoara a Uniunii Artiștilor Plastici din România, spune că proiectul său reprezintă un gest de recunoștință față de personalitatea părintelui Arsenie Boca și față de amprenta pe care acesta a lăsat-o asupra Hunedoarei, o zonă vizitată în ultimii ani de zeci de mii de români datorită mănăstirii Prislop, locul de veci al duhovnicului. Cu toate acestea, spune artistul plastic, Arsenie Boca nu are încă o statuie în județul Hunedoara.

Părintele Arsenie Boca, un simbol al Hunedoarei

Arsenie Boca s-a născut în 29 septembrie 1910, în familia Vălean din satul Vaţa de Sus (județul Hunedoara), primind numele de Zian.

A fost elev al școlii și liceului „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, iar în anii ’40, a fost tuns în monahism și a devenit duhovnic la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi apoi la Mănăstirea Prislop, din Ţara Haţegului (video), aflată la circa 100 de kilometri de locul său natal, din Munţii Zarandului.

Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră a autorităţilor comuniste. A fost arestat şi închis de mai multe ori, sub acuzaţii că a sprijinit membri ai Mişcării Legionare. A trecut prin mai multe închisori și prin lagărele de muncă forțate înființate în Dobrogea, pentru construcția Canalului Dunăre – Marea Neagră.

După perioada persecuției din anii ´50, autorităţile comuniste i-au interzis duhovnicului să mai îmbrace straiele preoţeşti, însă popularitatea sa a continuat să crească.

Fostul călugăr a murit la Sinaia, în 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop din Hunedoara. Mormântul lui Arsenie Boca se află pe un deal, în vecinătatea bisericii medievale din Țara Hațegului, înconjurat de mormintele maicilor și preoților care au slujit, în trecut, aici.

După 1990, Mănăstirea Prislop din Hunedoara a devenit unul dintre cele mai căutate locuri de pelerinaj din România, iar fostul ei stareț din anii ’50, Arsenie Boca, a devenit cunoscut ca „sfântul Ardealului”.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite