Mănăstirea „Arsenie Boca” se înalţă la marginea Devei. Va avea un spital şi un centru de tineret VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bisericuţa de lemn va fi cuprinsă în ansamblul mănăstirii Arsenie Boca. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL
Bisericuţa de lemn va fi cuprinsă în ansamblul mănăstirii Arsenie Boca. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

O biserică de lemn a fost înălţată pe Dealul Paiului, de la marginea municipiului Deva. Lăcaşul va face parte din Aşezământul „Arsenie Boca”.

Bazele mănăstirii care va fi ridicată pe Dealul Paiului, la marginea municipiului Deva, au fost puse în 2019, cu contribuţia fostului episcop Gurie, al Devei şi Hunedoarei.

VIDEO CU BISERICA DE LEMN

Atunci, municipalitatea a aprobat Planul urbanistic zonal, pentru viitoare mănăstire ce va purta numele „Părintele Arsenie Boca”.

Clădirea unică în România, ridicată de Arsenie Boca la loc ferit, în mănăstirea Prislop. Seamănă unui OZN aterizat, dar are o legătură strânsă cu dacii FOTO

Mii de oameni şi ceva mai puţine măşti la mormântul lui Arsenie Boca. Pelerinaj amplu la Prislop VIDEO

Moştenirea uriaşă a lui Arsenie Boca în Ţara Haţegului. De ce este atât de preţuit duhovnicul de la Prislop


 „Aşezământul va fi constituit dintr-un ansamblu de construcţii ale căror funcţiuni vor corespunde atât rigorilor vieţii monahale cât şi necesităţilor sociale ale comunităţii, toate având ca referinţă spirituală şi vizuală biserica ce se va amplasa în punctul cel mai ridicat al terenului. Ansamblul de construcţii se va realiza etapizat, în funcţie de resursele financiare ce pot fi alocate obiectivului de investiţii, astfel: etapa I – realizarea mănăstirii şi a bisericii din incinta acesteia, inclusiv realizarea infrastructurii de drumuri şi reţele edilitare; etapa II – realizarea Centrului pentru tineret; etapa III – realizarea Centrului medical”, se arăta în tema proiectului.


Biserica de lemn de pe Dealul Paiului. ADEVĂRUL


În 2020, Episcopia Devei şi Hunedoarei a primit autorizaţie de construire pentru aşezământul monahal, pe un teren de peste zece hectare al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Suprafaţa pe care vor fi construcţiile (mănăstirea, centrul de tineret şi centrul medical) va fi de circa 3,7 hectare.


Biserica de pe Dealul Paiului. ADEVĂRUL

biserica de pe dealul paiului foto daniel guta


„Aşezarea monahală se va înscrie în tipologia tradiţională consacrată a incintelor mănăstireşti în stil neo-brâncovenesc, cu elemente şi rezolvări tehnice adaptate contemporaneităţii şi spiritului locului. În centrul incintei se va realiza biserica ortodoxă, având capacitate de maxim 250 persoane”, se arăta ăn tema de proiectare.

În etapele următoare ridicării mănăstirii vor fi constrite centrul de tineret şi spitalul paleativ. Lucrările au demarat anul trecut, iar până în prezent a fost ridicată o bisericuţă de lemn, care va face parte din noul complex, ale căror fundaţii se află în şantier. Construcţia noului lăcaş a ajuns la final, iar din această primăvară aici ar putea fi ţinute slujbe religioase.


Biserica de lemn de pe Dealul Paiului. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

biserica de pe dealul paiului foto daniel guta


Costurile ridicării Aşezământului „Arsenie Boca”, sunt finanţate din fondurile Episcopiei Devei şi Hunedoarei, din donaţii şi din fonduri publice alocate de autorităţile locale prin programele de finanţare nerambursabilă, potrivit reprezentanţilor Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Marele „rival“ al lui Arsenie Boca la Prislop: un pustnic misterios, trecut în rândul sfinţilor, cu chilia lângă mormânt

Comorile medievale ale Ţării Haţegului: cele mai vechi biserici de piatră şi castele făcute de cneji VIDEO

Locul de poveste de pe Valea Roatei unde se află schitul Sfântul Nectarie. Cum şi-a schimbat înfăţişarea VIDEO 

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite