Magia dimineților de toamnă în Palma lui Dumnezeu. Fundătura Ponorului, de văzut în România VIDEO

0
Publicat:

Diminețile de toamnă au un farmec aparte în Fundătura Ponorului (video), locul numit și „Palma lui Dumnezeu”, datorită frumuseții sale. Este un loc de văzut în România, recomandat amatorilor de fotografii în natură.

Lucian Ignat, un fotograf din Hunedoara, a surprins în imagini atmosfera dimineților de toamnă din Fundătura Ponorului, un loc de văzut în România. 

Fundătura Ponorului este un loc greu accesibil din Munții Șureanu, unde câțiva localnici, din satele aflate la poalele munților, în valea Streiului din Hunedoara, cresc animale și au mici grădini de legume, în sălașe și gospodării pe care le părăsesc odată cu lăsarea frigului.

Fundătura Ponorului. Foto: Lucian Ignat.
Fundătura Ponorului. Foto: Lucian Ignat.

Fundătura Ponorului toamna

„Am plecat spre Fundătura Ponorului dimineața devreme, știind că primele raze ale soarelui cad peste iarba cuprinsă de brumă și dau strălucire locului numit Palma lui Dumnezeu. Am găsit aici o liniște deplină, pe care o mai tulbură în aceste zile doar vacile ținute aici de localnici până la prima zăpadă. Se vor întoarce iarna, pentru a lua fân din căpițele strânse aici”, spune Lucian Ignat.

Zilele de toamnă oferă un farmec aparte Fundăturii Ponorului, unul dintre cele mai apreciate locuri din Munţii Şureanu.

Aflată în inima munților, pe teritoriul Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, Fundătura Ponorului este un loc căutat de turiști, deși ultimii șapte opt kilometri ai drumului ce urcă din comuna Pui până în apropierea ei sunt greu accesibili cu autoturismul.

Lunca este înconjurată de dealuri abrupte, însă farmecul ei este dat de pârâul Ponor, ale căror ape cristaline formează nenumărate bucle, în valea unde se întind locurile de păşunat, stânele, căpiţele şi casele vechi din lemn ale celor câtorva localnici.

„Ponoarele sunt locuri în care apele de suprafaţă se scurg în subteran. Pe teritoriul parcului natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina au fost identificate un număr de 57 de ponoare, unele  dintre ele având caracter temporar. După ce parcurg kilometrii întregi prin sisteme carstice subterane, apele reies la suprafaţă din resurgenţe (izbucuri) sau din peşteri. Cele mai spectaculoase ponoare sunt Fundătura Ponorului (palma lui Dumnezeu), Lunca Ponoriciului şi Poiana unde frumuseţea este dată de pereţii de stancă, traseul şerpuit al râurilor, vegetaţia specifică zonei calcaroase şi marimea depresiunii carstice”, informează reprezentanţii Parcului Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina.

Palma lui Dumnezeu

Fundătura Ponorului, aflată la o altitudine de 900 de metri, este străbătută de apele văii Ponorului, care în trecut era unită cu valea Ponorici formând o vale de dimensiuni mari care îşi revărsa apele în N-E depresiunii Haţeg, prin zona localităţii Fizeşti. În timp râurile s-au despărţit,

Ponoriciul fiind captat de actuala vale a Cioclovinei, iar râul Ponor a fost captat prin zona localităţilor Federi şi Ohaba. Lunca sa este la fel de spectaculoasă (video).

Apele au săpat calcarul format în perioada jurasică şi au apărut infiltraţii în albia râurilor, care au creat cele mai mari peşteri cunoscute din Munţii Şureanu.

„Cu trecerea anilor aceste infiltraţii au devenit ponoarele pe care le putem vedea astăzi, râurile au erodat complet stratul de calcar până la substratul format din roci cristaline, lărgindu-şi albia şi creând cele mai spectaculoase depresiuni carstice din Munţii Şureanu. Albia râului Ponor este una sinuoasă acesta formând meandre care se întind pe aproximativ 9 kilometri pe firul principal, aproape de vârful Porumbelu Mare, unde izvoreşte şi doi kilometru pe afluentul care vine din Poiana Omului”, arată reprezentanţii rezervaţiei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite