FOTO Casa Albă a lui Ceauşescu, prima vilă de pe malul Lacului Cinciş. Ce s-a ales de complexul turistic de lux din anii '70
0Povestea vilei construită pentru Nicolae Ceauşescu pe malul Lacului Cinciş a început în anii 1970, la câţiva ani de la crearea lacului artificial. Închisă de mai mulţi ani vila de la „Casa Albă” este scoasă la vânzare de conducerea combinatului siderurgic.
Nicolae Ceauşescu a avut propria „Casă Albă” la 15 kilometri de municipiul Hunedoara. Complexul turistic Casa Albă a fost ridicat la începutul anilor 1970, pe malul Lacului Cinciş, iar în vecinătatea sa, într-un loc retras şi protejat de pădure a fost construită vila de odihnă a dictatorului.
Viorel Răceanu, fostul primar al Hunedoarei din anii regimului comunist, declara că Nicolae Ceauşescu s-a cazat de două ori în vila de protocol a Casei Albe, însă mai des ea a fost folosită de activiştii de partid cu rang înalt sosiţi în Hunedoara. Înainte de sosirea lui Ceauşescu la Casa Albă, întreaga clădire era dezinfectată cu atenţie. „Inclusiv clanţele uşilor erau curăţate cu spirt”, îşi aminteşte o fostă angajată a complexului.
Locul preferat al nomenclaturii comuniste
Casa Albă cuprindea un hotel dotat cu o piscină de 635 de metri pătraţi, cu un teren de fotbal şi, mai târziu, cu o popicărie şi vila de odihnă cu suprafaţa desfăşurată de aproape 1.000 de metri pătraţi şi suprafaţa construită de circa 500 de metri pătraţi. Întregul complex beneficia de un teren de peste 35.000 de metri pătraţi. În anii de comunism, oaspeţii favoriţi ai complexului erau activiştii de partid, sportivii veniţi în cantonamente şi mebrii din conducerea combinatului siderurgic. Pentru câţiva ani după 1990, locul a devenit mai accesibil turiştilor veniţi să petreacă sfârşitul de săptămână pe malul lacului Cinciş, Casa Albă fiind atunci unul dintre puţinele zone de agrement din Hunedoara dotate cu piscină.
În ultimii ani a intrat însă în declin, iar în prezent, la patru decenii de la construcţia sa, complexul Casa Albă şi vila lui Ceauşescu sunt scoase la vânzare de Arcelor Mittal. Pentru hotel şi terenul său de aproape 26.000 de metri pătraţi, preţul afişat pe site-ul combinatului siderurgic Arcelor Mittal este de 886.000 de euro, iar Vila 1 şi terenul ei de 9.500 de metri pătraţi sunt estimate la 300.000 de euro. Ambele au suferit degradări, iar investiţiile în renovarea lor au lipsit.
Lacul Cinciş, locul vilelor
Lacul Cinciş a fost creat la începutul anilor 1960, în vecinătatea Hunedoarei, pentru a fi folosit ca sursă de alimentare cu apă a municipiului şi a combinatului siderurgic din Hunedoara. La construcţia barajului, vetrele a cinci sate de la poalele Munţilor Poiana Ruscă au fost inundate pentru a face loc unuia dintre cele mai întinse lacuri artificiale.
În deceniile următoare înfiinţării sale, Cincişul al cărui luciu de apă se întindea pe 260 de hectare, a devenit unul dintre cele mai populare locuri de agrement din judeţul Hunedoara. Autorităţile comuniste au permis însă construirea doar a câtorva clădiri în apropiere de apă. Cea mai celebră dintre ele a fost „Casa Albă”, complexul de agrement al fostului combinat din Hunedoara, care cuprindea vila construită special pentru nomenclatura comunistă şi pentru a fi folosită, la nevoie, de Nicolae Ceauşescu. Un alt camping cu cabane de lemn aparţinea ICSH-ului (Întreprinderea de Construcţii din Hunedoara), al doilea mare angajator din Hunedoara anilor de comunism. În afara celor două baze de agrement, înainte de 1989 pe malul Lacului Cinciş a mai fost construit un motelul Cinciş, câteva căsuţe de lemn şi o bază sportivă de caiac. Cel mai adesea, localnicii care doreau să se relaxeze la Cinciş îşi instalau corturile pe malul sudic al lacului, ocolit de şoseaua spre satele de pe Valea Cernei.
După 1990, malul sudic al lacului, a fost ocupat treptat de vile şi pensiuni, construite pe terenuri retrocedate în anii 1990, de clădiri în construcţie sau abandonate, unele scoase la vânzare, de parcele împrejmuite cu garduri pe care au fost montate pancarte care avertizează că accesul este interzis. Fostele locuri de campare întinse au fost parcelate de oameni de afaceri care şi-au ridicat vile, ale căror piscine au fost săpate la câţiva metri de apa Cincişului. Unele case de vacanţă au ponton, unde sunt legate bărci cu motor şi şalupe, deşi, oficial, aceste ambarcaţiuni sunt interzise pe lac.
Vă recomandăm să citiţi şi: