Greva profesorilor umple parcurile din Hunedoara. Locurile populare au ajuns într-o stare jalnică FOTO

0
Publicat:

Parcurile din Hunedoara au devenit mai aglomerate de copii și tineri, odată cu greva profesorilor. Mulți localnici se plâng, însă, de mizeria pe care au găsit-o aici.

Bănci rupte în Parcul central din Huendoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Bănci rupte în Parcul central din Huendoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Localnicii mai au de așteptat modernizarea a două mari parcuri din Hunedoara, care în trecut erau printre cele mai populare zone de agrement ale municipiului.

Parcul Corvin din Hunedoara și Parcul Central nu au beneficiat de investiții importante în ultimii ani, în schimb au fost afectate de deciziile controversate pe care administrația locală le-a luat la mijlocul anilor 2000, când a concesionat terenuri din acestea unor investitori.

Parcul Central din Hunedoara, murdărit și vandalizat

În 2020, Parcul Central din Hunedoara, cu o suprafață de 14.000 de metri pătrați, a revenit în administrarea primăriei, după ce timp de 15 ani, a fost în grija unei societăţi comerciale. Autoritățile anunțau atunci investiții importante în modernizarea locului de agrement.

Deocamdată acestea au lipsit, iar tot mai mulți localnici se plâng de starea mobilierului și a construcțiilor din parc.

„Multe bănci și leagăne sunt vandalizate, topoganele au piese lipsă, vechile fântâni arteziene nu mai funcționează de ani buni, groapa de nisip e plină de mizerie – numai nisip nu găsești aici, unii localnici își fac nevoile într-o căsuță de lemn din mijlocul parcului, după ce au făcut o gaură în peretele acesteia de lemn. Și asta, deși sunt toalete ecologice în apropiere. Mirosul dejecțiilor se răspândește peste tot în jur. În aceste zile, când este grevă în învățământ, vine mai multă lume în parc, iar în vacanța de vară vor fi și mai mulți copii. Din cauza stării în care se află mobilierul, unele locuri au ajuns să fie periculoase pentru cei care le folosesc”, spune Ioana, o localnică din Hunedoara. Femeia a relatat că a sesizat primăria cu privire la starea locurilor de joacă din Parcul Central din Hunedoara, însă reparațiile s-au lăsat așteptate.

Parcul Corvin din Hunedoara va avea lac

Parcul Corvin din Hunedoara a fost înfiinţat în anii ’50, odată cu primul cartier de blocuri al Hunedoarei, „Oraşul Muncitoresc”. În anii 2000, terenul său de circa 35.000 de metri pătraţi a fost dat în concesiune unei societăţi private, care a defrișat zeci de arbori și a construit o clădire în mijlocul parcului unde urmau să funcţioneze un restaurant şi alte spaţii comerciale şi de recreere.

Timp de mai mulţi ani, investiţiile în reamenajarea parcului au lipsit, în timp ce construcţia cu două etaje nu a mai fost dată în folosinţă. În urma unui proces, primăria şi-a recuperat parcul, iar în 2019 clădirea-fantomă, care nu a funcționat niciodată, a fost demolată. Și în Parcul Corvinul din Hunedoara, oaspeții găsesc mobilier de joacă și bănci degradate, o fântână arteziană devenită ruină, o filigorie devastată în mare parte de localnici.

În urmă cu doi ani, autoritățile din Hunedoara anunțau că modernizează parcul cu fonduri europene, urmând să amenajeze aici, pe lângă locuri noi de relaxare și un lac.

Autoritățile așteaptă fonduri europene pentru parcuri

Primăria Hunedoara anunță că atât pentru Parcul Central, cât şi pentru Parcul Corvin, a întocmit documentaţia necesară accesării de fonduri europene nerambursabile cu ajutorul cărora cele două zone să fie reabilitate şi modernizate.

„La acest moment se aşteaptă deschiderea axelor de finanţare corespunzătoare, pentru a se putea depune spre evaluare proiectele întocmite pentru cele două parcuri. După ce se vor semna contractele de finanţare, Primăria efectua toţi paşii procedurali necesari pentru reabilitarea şi modernizarea celor două zone. Între timp, periodic, atât în Parcul Central cât şi în Parcul Corvinul, Primăria, prin intermediul societăţilor aflate în subordinea Consiliului Local, derulează acţiuni de întreţinere. În ce priveşte echipamentele de joacă din parcurile municipiului, acestea vor face obiectul unor acţiuni de mentenanţă mai ample începând de săptămâna viitoare”, a informat Primăria Hunedoara.

În multe cazuri, echipamentele de joacă nu sunt utilizate conform instrucţiunilor amplasate pe panourile de informare existente în fiecare astfel de zonă, ceea ce duce la deteriorarea lor, informează autoritățile.

Parcul Libertății din Hunedoara, în șantier

Parcul Libertății din Hunedoara, aflat în Centrul vechi din Hunedoara, se află în schimb în șantier, și va fi modernizat pe fonduri europene.

„Parcul Libertăţii din Hunedoara va fi reamenajat astfel încât să fie un loc plăcut atât pentru turişti, cât şi pentru localnici. După finalizarea lucrărilor de modernizare, Parcul Libertăţii va avea, pe lângă mobilierul urban specific unui parc, o zonă pentru spectacole (cu scenă şi scaune) dar şi o fântână arteziană la nivel pietonal”, a informat Primăria Hunedoara.

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite