Ghioceii sălbatici împodobesc ținutul cetăților dacice. Avertisment pentru excursioniști VIDEO

0
Publicat:

Primele semne ale primăverii se arată în Munții Șureanu din Hunedoara, unde covoare de flori încep să împodobească pădurile din ținutul cetăților dacice. Turiștii sunt așteptați în număr mare în poienile cu ghiocei sălbatici, însă pădurarii le atrag atenția.

Ghiocei la Ponorici. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Ghiocei la Ponorici. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Două locuri spectaculoase din Munții Șureanu din Hunedoara primesc în fiecare început de vară numeroși turiști, atrași de excursiile pe munte și de poienile și pădurile acoperite cu ghiocei sălbatici, numiți luște.

Oaspeții ajunși în poienile cu ghiocei din Munții Șureanu, aflate pe Platoul Vârtoapelor – în apropiere de Sarmizegetusa Regia – și în zona Ponorici – Cioclovina, deasupra peșterii Cioclovina (video - martie 2023), sunt sfătuiți de rangeri să nu rupă florile abia răsărite și, mai ales, să nu le strivească sub roțile mașinilor de teren, a ATV-urilor și motcicletelor enduro.

„Îi invităm pe oameni să admire aceste flori și locurile unde se găsesc, din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, însă ei trebuie să știe că este interzisă ruperea sau smulgerea florilor sălbatice. De asemenea, nu este permisă părăsirea drumurilor publice cu mașinile, motocicletele sau ATV-urile. Acestea pot cauza alte distrugeri naturii, la fel și deșeurile lăsată în urmă de turiști”, spune Alin Alimpesc, director al rezervației Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina (APNGMC).

Potrivit regulamentului parcului național, turiștii au obligaţia de a proteja flora şi fauna sălbatică, pentru a nu crea prejudicii mediului înconjurător.

Astfel sunt interzise: ruperea sau dezrădăcinarea speciilor din flora spontană, capturarea sau uciderea exemplarelor din fauna spontană fără autorizările necesare sau prin mijloace nelegale, colectarea de exemplare din flora sau fauna spontană fără avizul APNGMC, deranjarea cuiburilor și recoltarea ouălor, producerea unor zgomote care pot deranja populația locală și fauna spontană.

Unde se află ghioceii sălbatici

Platoul Vârtoapelor și împrejurimile peșterii Cioclovina sunt cele mai faimoase locuri din Munții Șureanu, unde pot fi admirate florile de primăvară.

Peștera Cioclovina din Hunedoara (video) se află în Munții Șureanu, pe teritoriul Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, la vreo 20 de kilometri de centrul comunei Boșorod.

Ultimii kilometri ai drumului spre satul Cioclovina – o așezare arhaică de pe Platoul Luncanilor – nu sunt asfaltați, iar urcușul cu mașina este dificil. Drumul forestier se oprește la poalele muntelui Cioclovina, un perete de stânci care se înalță la peste 200 de metri deasupra văii, oferind o priveliște spectaculoasă.

De aici, potecile duc în dreapta spre Peștera Cioclovina sau urcă, în stânga spre platoul care o leagă de lunca Ponorici (video), ocupat în vremea dacilor și romanilor de câteva construcții neobișnuite.

Aici se află rămășițele „troianului”, un zid antic întins pe mai mult de doi kilometri la poalele vârfului Chiciura (1.022 metri) din Munţii Șureanu.

De lângă vechiul sistem de apărare dacic, poteca se suprapune terasamentului unei foste căi ferate forestiere care trece pe lângă un șir de doline, ajungând în lunca Ponorici (video). În pădurile din împrejurimi, cresc faimoșii ghiocei sălbatici.

Platoul Vârtoapelor, târâmul florilor sălbatice

La mai puțin de zece kilometri de Sarmizegetusa Regia, deasupra satului Grădiștea de Munte din Hunedoara, se întinde Platoul Vârtoapelor, acoperit de păduri și pajiști și înconjurat de cununi de stânci dificil de cucerit.

În Antichitate și pe această culme netedă, aflată deasupra văilor Anineșului și Grădiștii se găsea o așezare dacică.

Acum, oaspeții săi sunt interesați mai mult de ghiocei sălbatici. În luna martie, odată cu topirea zăpezilor, poiana aflată în apropiere la circa două ore de mers pe jos din capitala dacilor se acoperă cu covoare de ghiocei sălbatici, iar excursioniştii atraşi de frumuseţea locului îşi fac apariţia aici în număr tot mai mare.

Credinţele despre zânele care protejează aşezarea din munţi şi o împodobesc primăvara cu flori s-au înrădăcinat în conştiinţa multor localnici. Oamenii le numesc „Alea Frumoase“ şi amintesc despre legendele în care fiinţele supranaturale – iele, zâne, frumoase – îşi fac simţită prezenţa în diferite împrejurări, transformând natura după placul lor.

Ghioceii sălbatici (Leucojum vernum) de pe Platoul Vârtoapelor, numiţi şi luşte, sunt plante cu bulbi şi 3-5 frunze liniare, obtuze, din familia Amaryllidaceae. Florile sunt mari, albe şi plăcut mirositoare, solitare, mai rar câte două, într-o spată, iar fructul este o capsulă. Se găsesc în păduri, tufărişuri şi fâneţe umede.

Luştele seamănă, şi uneori sunt confundate, cu ghioceii. Floarea luştelor însă e mai mare decât a ghioceilor, iar tulpina celor dintâi poate măsura de la 15 la 25 de centimetri.

„Să ne bucurăm de frumusețea pe care ne-o oferă natura și să recunoaștem importanța ei în viața noastră. Să ne amintim că și noi suntem o parte a acestei frumuseți și că trebuie să protejăm și să prețuim natura și toate viețuitoarele sale pentru a menține echilibrul ecologic și pentru a ne bucura în continuare de toate darurile pe care aceasta le oferă”, arătau rangerii din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, într-un mesaj adresat excursioniștilor.

Parcul Natural Gradiștea Muncelului Cioclovina se află în Munții Șureanu și cuprinde o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri.

Numeroase animale sălbatice trăiesc aici, netulburate de prezența oamenilor. În cuprinsul rezervației din Munții Șureanu se află numeroase comori ale naturii, dar și faimoasele ruinele ale cetăților dacice.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite