Video Imagini rare cu caprele negre din Munții Șureanu. Au fost surprinse în ritualul împerecherii VIDEO

0
Publicat:

Un grup de capre negre a fost surprins în imagini rare în Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, într-o ipostază inedită. Caprele negre se aflau în sezonul împerecherii, întârziat de vremea mai călduroasă.

Capre negre în Munții Șureanu. Sursa: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.
Capre negre în Munții Șureanu. Sursa: Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.

Prezența caprelor negre în Munții Șureanu a fost semnalată de câțiva ani, iar cu timpul numărul lor a crescut.

Sezonul împerecherii la caprele negre, întârziat

„După ce acum cinci ani colegii noștri au observat și fotografiat o capră neagră în Parc, iar în urmă cu mai puțin de un an, am avut prima confirmare video a prezenței speciei, vă prezentăm o nouă răsplată a protejării habitatelor naturale, a respectului și responsabilității față de natură. Camerele de monitorizare a faunei amplasate de colegii noștri au surprins un moment care ne confirmă că populația din Parcul Natural Gradistea Muncelului-Cioclovina nu doar că este stabilă ci s-ar putea... înmulți”, informează Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, alături de imaginile video care pot fi văzute pe pagina de Facebook cu același nume. 

Potrivit specialiștilor, alergatul (perioada de împerechere) caprei negre începe odată cu răcirea accentuată a vremii, de regulă în cea de-a doua jumătate a lunii octombrie, și durează, cu aproximație, o lună. Vremea rece grăbește alergatul, iar cea călduroasă îl întârzie.

După perioada de gestație de aproximativ 21 de săptămâni, femelele dau naștere unui singur ied și mai rar a câte doi. Iezii rămân lângă mamele lor între doi și trei ani și încep să se înmulțească când au 8-9 ani. Femelele se angajează mai adesea în luptă decât masculii.

Caprele negre, reginele munților

Caprele negre, care se regăsesc de peste 15.000 de ani în Munții Carpați, sunt animale sălbatice cu înălţimi de până la 130 de centimetri şi cu greutatea de până la 50 de kilograme.

Ele pot trăi până la 20 de ani în captivitate și 15 – 17 ani în sălbăticie. Caprele negre sunt puse în pericol de lupi și urși bruni, însă cu timpul oamenii au devenit principalii lor prădători.

„Caprele negre sunt perfect adaptate zonei montane. Au musculatura foarte dezvoltată și copitele adaptate pentru deplasările cu ușurință în zonele stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor. Caprele negre trăiesc în grupuri de până la 30 de exemplare, structura grupurilor fiind schimbată în funcție de anotimp”, informează Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina.

Parcul Natural Gradiștea Muncelului Cioclovina se află în Munții Șureanu și cuprinde o suprafață de peste 38.000 de hectare, din care peste 26.500 de hectare sunt păduri. Numeroase animale sălbatice trăiesc aici, netulburate de prezența oamenilor.

În vecinătatea întinderilor forestiere, câteva „sate-crâng“, locuite fiecare de câteva familii care se ocupă cu păstoritul, așezări înconjurate de păduri și de pășuni vaste, ocupă coamele dealurilor și platourile montane care se întind pe mii de hectare, la altitudini de circa 1.000 de metri. Însă una dintre cele mai mari comori don Parcul natural Grădiștea Muncelului

Cioclovina sunt numeroasele monumente antice rămase în urma cetăților dacice și a trecerii romanilor prin aceste locuri.

Hunedoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite