FOTO VIDEO Fierăria din Castelul Corvinilor a fost deschisă. Monumentul istoric se transformă într-un muzeu viu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai popular monument istoric al Hunedoarei, Castelul Corvinilor, se va transforma treptat într-un muzeu viu, în care vizitatorii vor putea încerca armurile medievale, se vor putea fotografia alături de personaje inspirate din secolele trecute, în costumaţiile acelor vremuri, şi vor avea posibilitatea să înveţe meşteşugurile uitate ale trecutului.

De astăzi, turiştii care ajung la Castelul Corvinilor din Hunedoara pot vedea cum arăta în urmă cu mai multe secole un atelier de fierărie.

Angajaţii muzeului Castelului Corvinilor şi voluntarii au amenajat o fierărie medievală în aripa administrativă a monumentului istoric. Exponatele sunt piese şi unelte autentice, provenite din donaţiile localnicilor din satele din împrejurimile Hunedoarei.

„Printre piesele expuse în fierăria din Castelul Corvinilor, cele mai spectaculoase sunt menghina ţigănească, maşina de găurit, foalele, toate piese atractive şi autentice. Am încercat să refacem întreg atelierul, cu şopron. Un localnic ne-a oferit grinzile vechi ale unui grajd pe care îl demolase. Un alt donator ne-a dat piesele de fierărie. Noi am venit cu voluntariatul şi am muncit pe brânci pentru a realiza acestă expoziţie, care va deveni o atracţie turistică a monumentului istoric”, a declarat Ioan Bodochi, istoric şi muzeograf al castelului Corvinilor.

Castelul Corvinilor. Noul atelier de fierărie


Sala în care vizitatorii se pot costuma în cavaleri
În Castelul Corvinilor a fost amenajat şi un „muzeu viu”, care va funcţiona în sala turnului Alb. Vizitatorii se vor putea echipa cu armurile şi piesele vestimentare expuse aici.

„Din experienţa noastră, omul matur poate deveni un copil atunci când atinge nişte obiecte cărora le poate simţi forma sau greutatea. Replicile permit ca turiştii să le poată simţi. Se desfiinţează astfel acele bariere care sunt legate de prezenţa unor vitrine. Atunci când suntem noi acolo ne asigurăm că vizitatorul poate îmbrăca o cămaşă de zale, poate purta un coif sau simte greutatea unei arme”, a spus Marius Badiu,  preşedintele Asociaţiei Ordinul Cavalerilor de Hunedoara.

Peste 300.000 de turişti au vizitat Castelul Corvinilor, anul trecut.

“Turiştii au arătat un interes deosebit pentru acest monument, care ne poate pune pe noi, hunedorenii, în valoare”, a spus primarul Hunedoarei, Viorel Arion.
Din luna aprilie, cele mai multe dintre încăperile Castelului Corvinilor vor fi deschise turiştilor.


Vă recomandăm şi:

FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854     O gravură veche de aproape 200 de ani care înfăţişează Castelul Corvinilor a rămas una dintre puţinele mărturii asupra imaginii celui mai important monument din Hunedoara, la începutul secolului al nouăsprezecelea. Tabloul a fost reprodus în ilustraţii care sunt scoase la vânzare pe Internet.

FOTOGALERIE Castelul Hunedoarei după “marele incendiu de la 1854” face istorie pe Internet    Castelul Corvinilor atrage ca un magnet. O demonstrează miile de aprecieri pe care fotografiile vechi cu monumentul istoric le primesc de la utilizatorii de Facebook.

FOTO Hunedoara văzută prin ochii unui călător maghiar. Imagini de colecţie de la începutul secolului trecut    Un orăşel plin de viaţă la poalele unui castel medieval, în care oamenii muncesc în minerit şi în uzina de fier, se îmbracă frumos, cu eleganţa specifică vremurilor, fac comerţ în târgul mereu aglomerat de căruţele cu coviltir şi petrec sub cerul liber. Atmosfera Hunedoarei din urmă cu un secol este descrisă minuţios în fotografiile realizate de un călător maghiar.

Simbolul „Târgului de fier” se dărâmă sub ochii hunedorenilor. Cum poate fi salvat Furnalul din Govăjdia     Furnalul din Govăjdia a intrat în ultimii ani în categoria monumentelor istorice cu care autorităţile se mândresc, însă nu fac mai nimic pentru a le schimba soarta pecetluită de trecerea timpului. Lăsat în paragină de ani buni, monumentul istoric se prăbuşeşte cu zile, spun cei care încă îl consideră un simbol al oraşului, din vremurile în care Hunedoara era cunoscută în lume ca „Târgul de fier”.

FOTO Hunedoara anilor 1880 în imagini rare. Cum se mândreau austro-ungarii cu Uzinele de fier şi minele din Hunedoara    Angajaţii Castelului Corvinilor au făcut o descoperire impresionantă. Recent, în tmpul unui inventar realizat în arhivele muzeului, au dat peste un album de fotografii vechi, de la sfârşitul XIX, în care sunt prezentate Uzinele de fier ale Hunedoarei şi minele din împrejurimi. Albumul a fost publicat la Expoziţia Universală din 1889 de la Paris, ca o imagine a celor mai importante realizări industriale ale Imperiului Austro-Ungar.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite