FOTO Splendoarea iernii în Fundătura Ponorului, locul magic din Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iarna a dat strălucire Fundăturii Ponorului, unul dintre cele mai frumoase locuri din Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina.

Fundătura Ponorului, un ţinut pitoresc din Munţii Şureanu, s-a acoperit cu mantia albă a iernii şi oferă în senzaţii tari iubitorilor de frumos. Imaginile publicate de Marius Turc, un fotograf din Brad care a viztat-o în aceste zile împreună cu prietenii săi, arată splendoarea locului din munţi.

„Fundătura Ponorului, locul unde uiţi de timp, a îmbracat haine noi de iarnă. Astăzi am fost şi noi surprinşi de frumuseţea locului, ca de fiecare dată de altfel. Parcă e din ce în ce mai frumoasă”, scrie autorul fotografiilor.

Ascunsă în inima Parcului Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina, o arie protejată întinsă pe 38.000 de hectare, cu păduri întinse, Fundătura Ponorului se dezvăluie călătorilor la capătul unui drum care porneşte din satul Ponor – comuna Pui şi traversează mai multe dealuri, pe care se arată stinghere casele puţinilor localnici.


Foto: Marius Turc

fundatura ponorului cioclovina foto marius turc

Drumul întortocheat urcă apoi într-o pădure, unde un alt drumeag făcut pentru căruţe şi oameni, nu pentru maşini, se desprinde şi coboară spre „fundătură”. Călătorilor li se dezvăluie un platou înconjurat de dealuri abrupte, şi traversat de un pârâu cristalin, care se ondulează printre locurile de păşunat, stânele, căpiţele, dealurile şi casele vechi din lemn ale celor câtorva localnici.

fundatura ponorului cioclovina foto marius turc

Câinii, câţiva cai, oile, păsările şi ropotele izvorului Ponorului tulbură liniştea ţinutului de poveste, în care oamenii îşi duc viaţa departe de forfota civilizaţiei urbane.


 

fundatura ponorului cioclovina foto marius turc

În Fundătură nu este semnal de telefonie, iar modernitatea nu a afectat cu nimic peisajul locului. Casele au rămas mici, din lemn şi piatră, ridicate la adăpostul stâncăriilor şi al pădurii, pe dealuri mângâiate de soare. Fundătura Ponorului, ţinutul despre care întreabă cei mai mulţi dintre turiştii rătăciţi prin Munţii Şureanu, i se mai spune şi „palma lui Dumnezeu”, datorită frumuseţii sale. Este un loc căutat de amatorii de fotografii din toate colţurile ţării, iar peisajele de iarnă de aici merită efortul excursiilor.


Foto: Marius Turc

fundatura ponorului cioclovina foto marius turc

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Bucurie mare la piscina din pădure: turmele uriaşe de mistreţi, cerbii şi urşii împart un ochi de apă din munţi

FOTO Satele tăcute din munţi, ascunse în ţinutul dacilor. Cum trăiesc românii în cătunele din Grădiştea Muncelului

FOTO Tărâmul de vis al cetăţilor dacice: Parcul Natural Grădiştea Muncelului. Povestea ultimului locuitor dintr-un sat invizibil pe harta judeţului Hunedoara

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite