FOTO Misiune dificilă a salvamontiştilor la Sarmizegetusa Regia: stâncile s-au desprins din munte la poalele cetăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTOGRAFII: Administraţia Sarmizegetusa Regia (SPAMI)
FOTOGRAFII: Administraţia Sarmizegetusa Regia (SPAMI)

Timp de mai multe ore, salvamontiştii au intervenit pentru îndepărtarea stâncilor desprinse din munte, deasupra drumului pietonal spre Sarmizegetusa Regia, roci imense care au pus în pericol siguranţa turiştilor.

Ploile torenţiale şi cantităţile mari de precipitaţii au creat probleme mari la poalele sitului istoric Sarmizegetusa Regia.

Apele scurse de pe versanţi, după ploile care au durat mai multe ore, au dus la dislocarea unor stânci de pe versantul care mărgineşte drumul pietonal de acces spre monumentul UNESCO şi au prăvălit bolovani imenşi, pietre şi pământ peste drum. Unele roci dislocate au rămas suspendate deasupra aleii pietonale de la poalele Sarmizegetusei Regia, la o înălţime de 10 – 12 metri, astfel că a fost nevoie de ajutorul salvamontiştilor pentru înlăturarea lor.

„Erau bolovani destul de mari, grei de câteva sute de kilograme, dacă s-ar fi desprins de acolo cu siguranţă ar fi afectat turiştii. Zona era destul de urâtă, pe o râpă de vreo 10 – 12 metri, salvamontiştii au trebuit să se agaţe în coardă de arborii de mai sus şi cu nişte răngi i-au dislocat. Important este că am rezolvat problema”, spune Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara.

stanci desprinse din munte foto administratia sarmizegetusa regia

Pericolul, îndepărtat pe moment

„La început a fost o rupere de nori. Cu ploaie cât pentru un an. Apoi, muntele a luat-o la vale. Nişte bolovani răzleţi, de vreo două, trei tone s-au încăpăţânat să rămână agăţaţi de povârniş, chiar deasupra drumului către capitala dacilor. Sunt prea periculoşi, prea sus şi al dracului de ameninţători. Stop joc. Panică, discuţii, telefoane. Singura soluţie, Salvamont. Trei băieţi, nici nu ştiu cum îi cheamă. Noi i-am chemat, ei au venit. Mai repede decât credeam. Faini şi cu vorbă puţină. Funii, carabiniere, bocanci, căşti de protecţie. S-au cocoţat pe un perete, aproape vertical şi au rămas acolo, mai bine de cinci ore, agăţaţi de nişte sfori, luptându-se cu muntele. Cu târnăcopul, cu ranga, cu mânile goale. Greu, ploaie, tunete, fulgere, sudoare, sete, calmi, glumeţi, ironici, politicoşi, din cale afară, cu turiştii care treceau sub avalanşa de pietre. Şi gata, bolovanii sunt jos. Pentru moment respirăm liniştiţi. Până Sfântu Ilie ne mai dă o ploaie, aşa cum ştie el. Mulţumim băieţi faini, oricum v-aţi numi. Aţi făcut cinste menirii voastre de salvatori”, spune Vladimir Brilinsky, administrator al sitului UNESCO.

stanci desprinse din munte foto administratia sarmizegetusa regia

Şi în anii trecuţi au avut loc alunecări de pietre de pe versantul, decopertat în timpul lucrărilor la drumul spre Sarmizegetusa Regia.

stanci desprinse din munte foto administratia sarmizegetusa regia

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Blestemul viiturilor: cum arată dezastrul de pe drumurile judeţene devastate de torenţi

Avertizare pentru turiştii din Retezat: drumul spre Poiana Pelegii este blocat. Autorităţile au decis închiderea lui

Controversele pădurilor virgine din Retezat. Ce explicaţii oferă conducerea ariei protejate pentru tăierile din Parc

VIDEO Cea mai periculoasă şosea din vestul ţării. Drumul dintre stânci care oferă senzaţii tari şoferilor

HunedoaraPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite