Fabrici comuniste demolate în Hunedoara. Părăsite de mulți ani, au ajuns clădiri-fantomă VIDEO

0
Publicat:

La aproape cinci decenii de la înființarea lor, clădirile marilor fabrici din industria ușoară din Hunedoara sunt puse la pământ. Au funcționat la capacitate maximă doar în comunism.

Fosta fabrică de tricotaje este demolată. Foto: Daniel Guță.
Fosta fabrică de tricotaje este demolată. Foto: Daniel Guță.

Numeroase fabrici înființate în timpul regimului comunist în Hunedoara au fost privatizate după 1990 și-au redus activitatea și au fost închise treptat, iar clădirile lor au rămas abandonate pe terenurile ocupate de șoseaua care despărțea cartierele din municipiu de combinatul siderurgic Hunedoara.

În anii 2000, clădirile dezafectate și ruinele fostelor întreprinderi din industria ușoară din Hunedoara nu au prezentat interes pentru investitori, economia orașului fiind afectată de declinul demografic și de restructurările și disponibilizările din combinatul siderurgic Hunedoara, unde în trecut munceau aproape 20.000 de oameni.

În ultimii ani, mai multe foste întreprinderi comuniste din Hunedoara au fost demolate, pentru a face loc unor centre comerciale.

Fabrici comuniste din Hunedoara, dezafectate

Recent, a venit rândul și fostelor fabrici de încălțăminte și tricotaje (video) de la intrarea în municipiu, ridicate în anii ’70, pentru a oferi locuri de muncă femeilor din orașul metalurgic.

La începutul anilor ’80, cele două fabrici aveau circa 1.000 de angajate. Au fost anii cei mai buni ai fabricilor comuniste, în care trei sferturi producția de încălțăminte și haine ajungea în afara României, în timp ce mărfurile refuzate la export erau distribuite în magazinele din țară.

Vechile fabrici din industria ușoară au fost privatizate după 1990 și apoi închise. Clădirile lor au rămas în conservare ani în șir, în așteptarea demolării sau refolosirii.

„În ultimii ani, unele spații au ajuns să fie locuite de oameni ai străzii și deveniseră cuiburi de șobolani. Geamurile le-au fost sparte, mizeria s-a adunat în jurul lor și era clar că urmau să fie demolate”, povestește unul din locatarii unui bloc aflat în apropiere de fosta fabrică de tricotaje din Hunedoara.

Dezafectate de peste un deceniu, fabricile de tricotaje și încălțăminte din Hunedoara sunt demolate în aceste zile, iar terenul lor va fi redat circuitului economic. Câțiva localnici s-au grăbit să profite de pe urma demolărilor.

„Mai mâncăm și noi o pâine de aici, luăm fierul vechi dintre ruine. Alții au luat capacele de canal din jurul fabricii și le-au vândut”, spune unul dintre localnici.

Administratorii clădirilor scoase de aproape două decenii din circuitul economic nu au decis deocamdată ce le va lua locul fostelor fabrici. 

HunedoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite